Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за избор при покупката на филмов фотоапарат
Автор: malkotosve   
Дата:   22-01-09 15:24

Здравейте, можете ли да ме посъветвате и да ми предложите филмов фотоапарат в комплект с нормален обектив, на цена до 200-250 лева?
Имам желание да ползвам впоследствие обективите и на цифрово тяло, което възнамерявам да купя в неопределено бъдеще. Нямам предпочитания към определена марка. Предпочитам да има всички ръчни настройки.
Може и с автофокусна система.

Благодаря, предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за избор при покупката на филмов фотоапарат
Автор: asahi   
Дата:   22-01-09 15:25

За 200-250 лева не очаквай апаратът де е с обектив, който после да си заслужава да се слага на цифрово тяло.

Автор: ivom   
Дата:   22-01-09 15:40

Е може, ако си вземе едно канонче 300v + 50/1.8 тъкмо ще се върже на тия пари, а обектива не е лош за цифрово тяло

Автор: exo99   
Дата:   22-01-09 15:46

Аз мога да ти предложа един АФ апарат
PENTAX SF7 - цена 80 лева.
Апаратът е в много добро състояние, всичко му работи - снимки мога да пусна след малко

Към него / по желание/ мога да предложа следните обективи:

1. SMC Pentdx - F zoom, 35-105mm, 1:4-5,6
Цена 120 лева. / задна капачка /

2. SMC Pentax - F, 35-80mm, 1:4-5,6
Цена 90 лева / предна и задна капачка /.

И двата обектива са автофокусни, в много добро оптично, механично и козметично състояние. Намират се в София
При интерес - ЛС или тел. 0885 357719.
Пращам и с Еконт.

!!! Всеко едно от тези три неща може да се купи по отделно или заедно.
При покупка на трите заедно - цената се НАМАЛЯВА с 10%.

Публикацията е редактирана (22-01-09 15:49)

Дата:   22-01-09 15:47

И да добавя - и двата обектива без никакви проблеми съм ги ползувал на моя цифров Пентакс К10Д [smile]

Автор: didesignbg   
Дата:   22-01-09 15:52

asahi, търси се нормален обектив, в комбинация с един пластмасов Никон определено е постижим ценово.
Никон ф55/65 + 50/1,8 за 250 лева изглежда добре[smilie24]
Не знам канонския еквивалент на тази комбинация.

Автор: valjo   
Дата:   22-01-09 16:05

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   22-01-09 16:16

Ако се спираш на М42, мога да ти предложа различни апарати и обективи на доста разумни цени.[smile]

Re:
Автор: psychoiho   
Дата:   22-01-09 18:03

е що за мазохизъм да се мята на М42 като може да си купи Никон или Канон тяло със модерен 50мм обектив?!
канон 300в не е голяма работа ама трябва да е много евтин в момента и си има достатъчни ръчни настройки че и дори вградена светкавичка доколкото помня. Пластмасов е.

Автор: stingray   
Дата:   22-01-09 18:25

Е какво като е пластмасов? На мен ми харесваше да си снимам с него. Супер избор си е за 100-150 лв тяло + още 100-150 за 50/1.8...

Автор: CanoniO   
Дата:   22-01-09 18:27

Ако искаш канон, ето ти едно тяло за 90 лева

После 50 мм обектив за 150 лева:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=251130&t=251130&phorum_uriauth

и си готов.

Публикацията е редактирана (22-01-09 18:28)

Автор: popov   
Дата:   22-01-09 18:30

Да, сигурно е мазохизъм да се снима с качествен SMC Takumar 50/1.4 на 30 години, изцяло железен... Много по-готино е с пластмасов полуразпадащ се 50/1.8 (Канон, Никон - все тая!).

Моят съвет по темата е - М42 обектив и лентов Asahi Pentax. С такова съм снимал и на 1.4 бленда, перфектно се фокусира на ръка със светлия визьор на едновремешните апарати.
От М42 нататък има два пътя - Pentax и Canon. Никон реално не са съвместими с М42 обективи.

При втория вариант - АФ обектив, който после ще се използва на цифрово тяло : 50-ка + тяло на съответната фирма. Лично препоръчвам Canon Elan-II ($50).

Според мен с лентов апарат по-добре да си снима ръчно човек - кефа е по-голям. Въпрос на личен избор разбира се.

Re:
Автор: psychoiho   
Дата:   22-01-09 18:35

е че пластмасовия канон и той има ръчен режим, вграден сетломер (е, не е спот:( ),избор бол.

пък точно този такумар мен не ме привлича ама никак....

Автор: beat_junkie   
Дата:   23-01-09 12:55

Мога да посъветвам на каквато и марка и модел да се спреш да хвърлиш око на две неща, които са общо взето белези за степента на употреба на дадено тяло:

1) Отваряш капака за филма и поглеждаш листовете на затвора дали не са износени, ако са износени, ясна работата - не е на 15-20 филма, ако така ти го рекламират. Разбира се това, че са поизносени, в никакъв случай не означава, че няма да изкараш още 100, 200, дори 1000 филма преди да се счупи.

2) Пак на капака за филма поглеждаш плочката дето служи за притискане на филма - принципно като минат повече филми от там и започват да оставят следи. Надали ще видиш чак такива неща
http://www.cameraquest.com/jpg6/M4_Winograd_7.jpg

но все пак остават някакви белези

Можеш да приемаш горните ми съвети по-скоро като маркер за коректността на продавача. Ако ти казва, че тялото е на 15-20 филма и в същото време виждаш хубави следи от износване по листовете на затвора и по тази плочка, значи не е толкова запазено и можеш да се замислиш дали не се премълчава и нещо друго... Пак казвам, въпреки следите от износване можеш да продължаваш да си снимаш без проблем още дълго време, замисли се само дали няма още нещо скрито покрито.

Моят избор за тяло и обектив преди година беше Nikon F801 + AF Nikkor 50 / 1.8 D. Но малко надхвърля бюджета. Можеш да замениш тялото с Nikon F80 (или N80 според американските наименования) за да влезеш в бюджета и мисля че няма да съжаляваш.

Успех! [shtrak]

Автор: Георги   
Дата:   23-01-09 13:18

я, лайка [smilie10]

Автор: malkotosve   
Дата:   23-01-09 13:30

Много благодаря на всички ви за отзивчивостта.
Наистина много ми помагате да навляза малко в тази територия и да си изясня какво точно искам. Като че ли вече клоня към Canon, заради съвместимостта на автофокусните обективи с дигитално тяло. Доколкото разбрах за Nikon това не важи.

Автор: beat_junkie   
Дата:   23-01-09 14:10

Това, от последния ти пост, изглежда не съвсем вярно.

Ако за автофокуса ти е драмата нещата седят по различен начин. На кратко:

При Канон до 1987-1988 на мода за били FD обективи - с пръстен за блендата и ръчен фокус. Тях можеш да ги закачиш на тяло от съвременната EOS серия само с преходник, но си остават все така ръчнофокусни.
От 1988 година или там някъде Канон вкарват автофокуса в обектива и махат пръстена за блендата от обектива - блендата се командва само от тялото. Текущото наименование на обективите им е EF (и EF-S). Така че с "модерен" Канон ще имаш съвместимост само с обективите от '88ма насам - по-старите обективи (повечето, ако не и всички, от които са ръчнофокусни) ще се ползват само с преходник.

При Никон - на съвременно тяло можеш да сложиш почти всеки обектив правен от 1959 насам. За ръчнофокусните обективи ясно - на всяко едно тяло са си с ръчен фокус. При автофокусните обективи има 2 типа - с вграден автофокусен мотор и с автофокус, командван от мотор в тялото. Обективите с вграден автофокусен мотор са по-нови, да кажем от 10 години насам, така че по-старите филмови тела, като моето Nikon F801, което е 20-годишно в момента, не могат да командват автофокуса им. Другата крайност в това отношение е при цифровите тела D40, D40x, D60, които нямат вграден автофокусен мотор и могат да имат автофокус само с обективи с вграден мотор, т.е. обективи от последните 10 години.

Моето предложение за Nikon F80 е породено от факта, че може да работи с всички обективи на Никон - и такива с ръчен фокус, и такива с автофокус, задвижван от мотор в тялото, и такива с вграден автофокусен мотор. Цената му на старо + обектив би трябвало да влиза в бюджета и ще ти върши добра работа с всички никонски обективи.

Не съм много запознат с Канонската система, но предложението на Canonio изглежда горе-долу еквивалентно на моето.

Автор: nomadsl   
Дата:   23-01-09 14:26

malkotosve,

разбира се, че важи и за Никон. Ако си избереш Никон филмово тяло и Никонски обективи, после ще имаш пълна съвместимост с последващо дигитално никонско тяло.

Хората /малко неясно/ искат да ти кажат, че М42 резба обективи не се куплират с никонско тяло без оптичен елемент. Но не е инеобходимо да използуваш други освен никонски обективи. Дане говорим, че има и нови Цайсове за Никон.

Моят съвет е - избери си някое лентово никонско тяло с 50/1.8 обектив и впоследствие си вземи дигитално никонско тяло от средния клас.
Реалната друга алтернатива е Канон. Важи същото.

Пентакс мисля, че ще изчезнат от пазара до две години. Тоест техният байонет няма бъдеще...

[shtrak]

Поздрави.

Автор: didesignbg   
Дата:   23-01-09 14:30

Проблем с автофокуса ще имаш само с най-ниския клас дигитални тела на Никон. Това за момента са д40, д40х и д60. Просто те нямат мотор за фокусиране в тялото на какъвто 50/1,8 разчита за да постигне автофокус.
Аз лично също бих те посъветвал за никон фхх, но може би 80ката ще ти е малко по-тежичък, а и по-скъп. ф55/65/75
[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »