Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фотографско сдружение. Възможно ли е?
Автор: obo69   
Дата:   14-08-08 12:43

Интересно ми е дали по една тема може да има консенсус а именно:
Възможно ли е да се създаде национално фотографско сдружение с ясни цели.
Предимствата са доста, например: Регулиране на ценовите стойности на предлаганите фотографски услуги в национален мащаб. Подпомагане на нови членове. Създаване на специализиран сайт представящ всички членове. Централизирано участие в конкурси за поръчки. Ограничаване на нелоялна конкуренция. Преференции при закупуване и сервиз на фотографска техника. Широка рекламна кампания в национален ефир. Международни изяви и т.н.
Има и недостатъци: Ще е необходим членски внос. Спазване на вътрешен правилник. Ценови рамки. Изпълняване на решенията на управленския орган и др.
Има подобни регионални опити, но те остават без особено значение и не влияят пряко на процесите в национален мащаб. Според мен няма ясно изразена подобна национална структура, която да регламентира и регулира този бизнес сектор.
Ако имате становище ще е интересно да го споделите, повечето от Вас са професионалисти и би следвало да имат виждане по въпроса.
 Re: Фотографско сдружение. Възможно ли е?
Автор: Георги   
Дата:   14-08-08 12:47

регулирането на цените го забрави, пазара регулира цените [smilie24]

всъщност няма ли бая подобни фотографски сдружения вече?
Автор: asahi   
Дата:   14-08-08 12:53

Законът ти позволява да се сдружаваш с когото и както ти е приятно. Правени са дост аопити, повечето ялови.

Последен пример: Браншовата камара на фотографите не можа да извоюва от МВР снимките за бъдещите документи за самоличност.
Автор: PolarBear   
Дата:   14-08-08 13:13

Тук се предлага не само ограничаване на нелоялната конкуренция (за което си има закон) а на конкуренцията въобще. Мечтата на целия наш "национален" и "национално-отговорен" "бизнес". А и кому е нужна централизация?

Впрочем регулирането на цените по този начин също е нарушение на закона.
Дата:   14-08-08 13:28

Когато една организация е изградена на принципа на консорциум, определя ценови равнища не е нарушение на закона. По скоро е интересно дали би имало някакви "ползи" от подобно начинание.
Автор: elrisha   
Дата:   14-08-08 14:43

обо, и аз исках да се сдружаваме, ама българина не го разбира това..той е вълк-единак с единствената мисъл "как да прецакам другия"..[smilie8]
Дата:   14-08-08 14:55

elrisha, за съжаление си права, но се надявах хора с еднакви интереси да могат да имат сходни виждания. Както и да е... явно няма разбирателство по този въпрос.
Автор: asahi   
Дата:   14-08-08 15:05

Когато интересът е да се изяде баничката на другарчето какво може да ги обедини?
Най-добре обединяват общите врагове.
Дата:   14-08-08 15:11

Е щом не може да се подходи градивно може да се заложи на деструктивните действия при нежелани процеси и явления. [smilie3]
Автор: Lalinda   
Дата:   14-08-08 15:15

Запознат ли си с опита (положителен или не) на други страни в подобни (именно фотографски) сдружения, съюзи, асоциации, федерации (импровизирам)?

Ако да, би ли споделил за съответните "ползи"?

Ако "ползата" е безплатно участие в национални прояви (примерно), често се наблюдава заплащане на еднократен членски внос преди самото участие, а после изобщо не можеш да откриеш хората дори за участие в годишното събрание (споделям опит от други области, до болка познати ми, но няма да ги назовавам).

Това с "централизираното участие" в конкурси за поръчки също е доста неопределено (тоест твърде определено, както и да е). Какви "поръчки" имаш предвид? Изготвяне на сайтове, бази данни (и тук импровизирам), мащабни изложби или изложения, селекции, журиране?
Видно е отдалеч, че несайтовата фотография няма много привърженици у нас, повечето са привърженици на нещата, които не струват пари (уви). Колцина са посетителите на изложби, които, освен всичко друго, излагат почти изцяло само фотопродукция, която отдавна отлежава, за да кажем прашасва (мии) по сайтовете...
Дата:   14-08-08 15:37

Имам известен опит със сдружения. Точно с фотографски не.
"Ползите" могат да бъдат част от логиката на създаване на подобно сдружение. Самите те по вид могат да бъдат структурирани и определени по приоритетите на всички участващи. Едно национално сдружение може да е много по успешно като възможност за различни професионални изяви за разлика от отделни икономически субекти, които нямат ресурсите на цитираното по горе сдружение. :) Така, че дефинициите "ползи" трябва да бъдат дадени от евентуални участници и да бъдат постигнати на база единна национална политика.
Автор: n1x0n   
Дата:   14-08-08 16:23

Аз ще си кажа мнението за подобни "консорциуми" по принцип:

Първо, това са организации, които НИКОГА не се правят така, че да са в услуга на всички.
Ясно е, че за да си достатъчно мотивиран да работиш по подобен проект - гониш съвсем конкретни неща в своя изгода. Винаги преките интереси на "основателите" доминират. От там или се стига до варианта с безкрайните разцепления и фракции или до варианта, в който започва съществуване поредната организация, обслужваща интересите на 10-20% от фотографите.

Второ, аз не съм видял до момента кадърен, работещ професионалист, който да скочи да прави профсъюзи, сдружения и т.н. Сериозните професионалисти нямат време за подобна комсомолщина.
Подобни инициативи в 99% от случаите се подемат от полу-кадърни индивиди, които се чудят как да се скрият зад гърба на по-кадърните от тях и да взимат същите пари, но за по-кофти работа. Типичния комсомолски манталитет, който аз хич не обичам.

Трето, нещо толкова разностранно като фотографията - за мен не подлежи на стандартизирано ценообразуване под никаква форма. Как точно ще се уговарят възнаграждения между хора, едните харчещи десетки хиляди за снимачно оборудване и наеми на големи студиа, а другите цъкащи сватби по уикендите с 400Д и китовия?
Хеле па да оставя гореспоменатия комсомолец да ми казва на какви цени да работя!

и последно - не съм видял засега браншово сдружение, което да не мутира в самоцелна структура, чиято основна цел става не да служи на членовете си, а да се издържат нечии офиси и любовници, назначени като секретарки с космически заплати.

Сори, без мен...
Автор: J0R0   
Дата:   14-08-08 16:49

Еми то си има колкото щеш такива сдружения - само отиваш и се записваш...
- Национално сдружение Фотографска Академия
- Фотографско общество
- Браншова камара на фотографите
- фондация БГ Прес фото
- Българско Фотографско Сдружение (БФС)

ама ако ти е кеф, регистрирай още...
[beer]
Автор: snooper   
Дата:   14-08-08 17:10

Комсомолски ми звучи тази тема, комсомолски.

Никсъна добре го е казал, но като ви е кеф правете и 10 "сдружения", само не се сърдете, ако работим на по-високи цени от тези по "ценника" ви - фотографските проекти са толкова разнообразни по бюджет, че всеки хлебар или строител би се видял в чудо при калкулирането на цена...
Дата:   14-08-08 17:47

Само в нашата родна страна такива тези звучат "комсомолски" В другите страни имате ли представа дали има браншови сдружения и дали имат влияние?
Беше ми интересно дали ще има съгласие за нещо въведено и работещо в белия свят ама май още не сме за там. Карай да върви тука от всякъде ви се привиждат призраци и други такива. Без лоши чувства. [smilie25]
Автор: elenaa   
Дата:   14-08-08 18:25

Регулиране на ценовите стойности на предлаганите фотографски услуги

[smilie23] [smilie23] [smilie23]
Тази част се нарича картелно споразумение и се преследва от закона и е подсъдимо. Преди да напишете каквато и да е глупост, по-добре се посъветвайте с адвокат, защото и да го регистрирате - пак ще ви трябва.

За справка: ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

Чл. 1. (1) Този закон има за цел да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.
(2) За целите по ал. 1 законът урежда защита срещу споразумения, решения и съгласувана практика, злоупотреба с монополно и господстващо положение на пазара, концентрация на стопанската дейност, нелоялна конкуренция и други действия, които могат да доведат до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията.
Дата:   14-08-08 18:37

Не знам дали си наясно какво е картел ама както и да е [smilie7]

За инфо: КАРТЕЛ.Спец. В икономиката – обединение на сродни едри предприятия за диктуване цените на пазара и за борба с конкуренцията.- Уикиречник

Глоби до 10% от оборота ще налага Комисията за защита на конкуренцията на фирми, които са се обединили в картел и изкуствено вдигат цените. Това предвиждат промените в Закона за защита на конкуренцията. - Стандарт

Картел не е юридическо лице а е название за група от фирми обединени от обща цел.

Сдружение е нещо друго. [smilie7]
 Re:
Автор: geniusloci   
Дата:   14-08-08 18:41

Без да съм фотограф - ще стане като с всички такива сдружения. Виж БАИТ, за пример.

А "нелоялна конкуренция" включва ли "зачислени" към обредния дом във Варна мутра и фотографи, например? В смисъл какво ще направи сдружението - ще изпрати групичка да бие мутрите и ... "фотографите" там? [smile]
Автор: PolarBear   
Дата:   14-08-08 18:46

Дискусия, в която от едната страна стои текст на нормативен документ, а от другата популярен речник, е просто несериозна. Дори и терминът "картелиране" да не е съвсем прецизно използван в случая, цитираният законов текст е повече от ясен.

И да напомня, че макар и да има силно лобиране при разработване на законите, то законодателят има за цел защита на обществения интерес, а не на тясна професионална група...
Дата:   14-08-08 18:56

Аз също не съм фотограф, принципа на провала на подобни организации се корени именно в нас. Ще дойде време и ще започнем да откриваме разни работи а после да се чудим защо не сме се сетили по-рано, но явно трябва да сменим едно две неща в нагласите си... Нямам никакви амбиции да правя подобно нещо, просто исках да видя дали тук не е по-различно. Явно не. [smilie7]
Автор: danbi   
Дата:   14-08-08 19:09

участвал съм в учредяването на не едно подобно сдружение (нищо общо с фотографията). навсякъде развитието на нещата е едно и също. ченгетата се внедряват, следва изгонване на всички до един от учредителите и трансформирането на сдружението в поредната 'институция'. разбира се, към този момент в сдружението няма никой който да генерира идеи и то бавно но славно върви към спомените ни...

поради което и никой здравомислещ и достатъчно 'замогнал' се в дейността си човек не иска да членува в такива пародии... и така, омагьосан кръг.

не е проблема във фотографите 'тук'. по-скоро в общата нагласа на обществото ни, и най-вече в 'шопския синдром'.
Автор: bozo   
Дата:   15-08-08 00:59

Сдруженията са за хора търсещи подкрепа - като анонимните алкохолици, примерно. Конкуренцията е страшно явление, особено когато си възпитан в среда на планова икономика. Пълен абсурд - сбирщина безделници да налагат някакви рамки на поведение, без значение в каква област са насочени.
Автор: Canon   
Дата:   15-08-08 08:26

да допълня Жоро:
Асоциация на рекламните фотографи (нямам представа дали действа още).
ИЗА арт (и за защита на авторски права)

Умряла работа е това да ценообразуваш стока с широк интервал на качество в края на процеса.
Подкрепям Никсъна за безсмислието на такива структури в силно централизирана (финансово) национална среда с ниско управленческо (и корупционно) интелектуално ниво.
Автор: d256h   
Дата:   15-08-08 08:43

Какъв е смисъла на това сдружение? Много соц ми звучи. Ако искаш да развиваш фотография в България стани спонсор, направи фондация за подпомагане на фотографи и изложби..
Иначе това с ограниченията и контролирането ми звучи бедняшки, пролетарски, клони към немотия дето иска да се занимава с фотография пък няма парички...
Питай за кредит в някоя банка..[smilie23]
Дата:   15-08-08 09:25

Забелязвате ли как се проявява още една наша родна отличителна черта? Когато има някаква идея или предложение, започваме да разсъждаваме защо това няма да стане, изтъкваме куп причини и обстоятелства доказващи, че това е неосъществимо.
Някой да е правил бизнес с евреи? Те пък са на другия полюс в отношението си към хипотетичните възможности за печалба. Преследват целите си до достигане или максимализиране на заложените печалби. Сега разбира се ще кажете, че евреите са тъпаци. Да ама не. [smile]

Интересно е че всички видяха: законови пречки; възможност за корупция; комсомолски заплахи; налагане на ограничения и нито една възможна положителна черта. Отрицанието е сила! [smile]
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Тази тема е затворена