Автор: n1x0n
Дата: 14-08-08 16:23
Аз ще си кажа мнението за подобни "консорциуми" по принцип:
Първо, това са организации, които НИКОГА не се правят така, че да са в услуга на всички.
Ясно е, че за да си достатъчно мотивиран да работиш по подобен проект - гониш съвсем конкретни неща в своя изгода. Винаги преките интереси на "основателите" доминират. От там или се стига до варианта с безкрайните разцепления и фракции или до варианта, в който започва съществуване поредната организация, обслужваща интересите на 10-20% от фотографите.
Второ, аз не съм видял до момента кадърен, работещ професионалист, който да скочи да прави профсъюзи, сдружения и т.н. Сериозните професионалисти нямат време за подобна комсомолщина.
Подобни инициативи в 99% от случаите се подемат от полу-кадърни индивиди, които се чудят как да се скрият зад гърба на по-кадърните от тях и да взимат същите пари, но за по-кофти работа. Типичния комсомолски манталитет, който аз хич не обичам.
Трето, нещо толкова разностранно като фотографията - за мен не подлежи на стандартизирано ценообразуване под никаква форма. Как точно ще се уговарят възнаграждения между хора, едните харчещи десетки хиляди за снимачно оборудване и наеми на големи студиа, а другите цъкащи сватби по уикендите с 400Д и китовия?
Хеле па да оставя гореспоменатия комсомолец да ми казва на какви цени да работя!
и последно - не съм видял засега браншово сдружение, което да не мутира в самоцелна структура, чиято основна цел става не да служи на членовете си, а да се издържат нечии офиси и любовници, назначени като секретарки с космически заплати.
Сори, без мен...
|
|