Автор: PolarBear
Дата: 23-02-08 00:14
Ползвал съм такъв обектив известно време на 20Д. Взех го от любопитство и с намерението да го ползвам при пътувания и скитане из баирите, в случаите, когато не ми се носи много и качествена стъклария. Впоследствие се отказах от него, но го помня предимно с добро.
По-конкретно:
1. Предимства - относително универсален, стабилизиран, съвсем прилично оптично качество, удобен за работа, намира се втора ръка на много разумни цени.
2. недостатъчи - конструкцията му е предразположена към сериозно разхлопване, дори и на новите екземпляри луфтовете впечатляват, а след време предизвикват дискомфорт у фотографа, склонен към засмукване на прах, стабилизацията е от доста старо поколение и на практика гарантира полза в рамките на стоп - стоп и половина. Диапазонът на фокусното разстояние е добре подбран, но...за 35 мм филм (или ФФ матрица, но това не е най-характерния случай все още).
Интересно е, че и при обективи с много голями луфтове, снимките са на съвсем прилично ниво.
Като цяло мисля, че това е един не лош обектив за доста практически цели, с приемлива цена. Разбира се, има много по-добри, но и много по-скъпи. Струва ли си да се влагат толкова средства зависи от целите на фотографа, но най-често 28-135 върши работа.
|
|