Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Q: Фокусно Разстояние
Автор: ceckou   
Дата:   18-12-07 20:33

Чета аз, разни гайдове и почти навсякъде се споменава въпросното фокусно разстояние. Въпроса ми е какво означава, какво измерва, кога се "използва".. изобщо много ще се радвам да получа един хубав отговор. Благодаря предварително! :)

Отговори на това съобщение
 Re: Q: Фокусно Разстояние
Автор: kote   
Дата:   18-12-07 20:36

ми обекта на фокус това ти е разстоянието

Автор: slivenski   
Дата:   18-12-07 20:40

ЦЪК

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   18-12-07 20:44

коте я седни да прочетеш малко

http://markishki.hit.bg/dictionary/F2.htm

Автор: kote   
Дата:   18-12-07 21:51

ми обясни на пича по-горе кво да му чета
аз като святкам лампата трябва ли да знам как работи след като и Едисон не е знаел ама не му пречи да го ползва

Автор: Стоев   
Дата:   18-12-07 21:54

Нещо като фокус-мокус-препаратус[smilie7]

Автор: ceckou   
Дата:   18-12-07 22:05

PADDG, това не ми помага особено.. Мисля, че съм задал въпроса си достатъчно ясно :|

Дата:   18-12-07 22:12

Цецкоу, обикновено по гайдовете се споменава минимално фикусно разстояние - демек ако ти пишат че е 1метър, на по-близо няма да можеш да фокусираш обект, ако не използваш разни приставки към обектива.
Помогнах ли?[smilie5] [beer]

Автор: e-mil   
Дата:   18-12-07 22:18

Кое не ти "помага особено", бе Цецкоу? Искаш да получиш хубав отговор на: "какво означава, какво измерва, кога се "използва"... Е, нали това получи?

Понятия от фотографията: фокусно разстояние и диафрагма (накратко);

Класификация на фотографските обективи според фокусното им разстояние (респ. ъгловия обхват);

Фокусното разстояние - понятие;

Методи за измерване на фокусното разстояние на непозната събирателна система (обектив);

Дълбочина на рязко изобразеното пространство.

Вижте също: Главна фокусна точка, Двойно фокусно разстояние, Резултантно фокусно разстояние, Фокална равнина, Апертура (числена и ъглова), Действителен и недействителен образ, Главна оптична ос, Ъглов обхват (истинско зрително поле) на прибор и собствен обхват на окуляр, Изходен отвор (изходна зеница), Увеличение, мащаб на изображението, Контактна проекция, Пречупваща сила на леща (диоптър), Главни равнини (оптични плоскости) и главни точки на оптична система, Обектно (предметно) и образно разстояние при обектив, Работен отрязък (работна отсечка), Относителен отвор, Резултантен относителен отвор, Светлосила, Резултантна светлосила, Диафрагма (бленда), Разделителна способност на обектив и фотографски носител, Пряк (първичен) фокус

Вариообектив, Автофокус и стабилизация на образа.

Дата:   18-12-07 22:21

Е-миле, пиши на простофотографски ве[smilie5] [beer]

Автор: boni   
Дата:   18-12-07 22:48

Цецко, като малък нали си си играл с лупи и си горил листа или бубулечки като си правил "точка" с лупата. Ей тва е фокусното разстояние - от лупата до "точката" . По просто не знам как да ти го обясня, щом не ти помагат ясно описаните от Маркичшки термини.

Автор: tofo   
Дата:   19-12-07 09:10

Това, за което питаш, стига да не се гъбаркаш показва колко нещо ще ти влезе в кадъра като снимаш. Вдигаш апарата срещу някой блок. Колкото по-малко е числото записано на обектива, толкова повече от блока влиза в кадъра. И обратното. [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »