Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 ДДС-то, митове или легенди?
Автор: navy   
Дата:   15-11-07 11:53

Това е стара тема, но си мисля, че не е дискутирана [smilie7]

Много хора виждайки цената на дадена стока, примерно 3000 лева в магазина с ДДС потриват ръце и си казват:
- Чудесно, апарата ми излиза 2500 след като му приспадна ДДС-то...

Така ли е в действителност?
Кой е ощетения?
В кого остава това ДДС?
Винаги ли може да го приспадним?

Обаче хората оптимисти си казват - имам познати със фирми, ще го взема на тяхно име и ще си направя далаверката [smilie7]

Чудесно е, ако фирмата е на внасяне. Обаче ако е на възстановяване? Или баланса им е почти на кантар?

Истината е такава - никой не може да избяга от ДДС. То винаги остава в крайния потребител...

Мнения от спецовете в тези 'хватки'?

Отговори на това съобщение
 Re: ДДС-то, митове или легенди?
Автор: ecobo   
Дата:   15-11-07 11:59

Аз си го приспадам кати пич [smilie5]

Ама рядко пазаря от БГ щото дори и да приспадна ДДС-то, пак идва по-скъпо отколкото от щатско, специално за канонска техника.

Автор: tofo   
Дата:   15-11-07 12:00

Когато нещо не ти е за продаване , а да работиш с него си връщаш ДДС-то. Или ако изнасяш...[smilie8]

Дата:   15-11-07 12:05

А когато се понасъбере много за 'връщане', или така нареченото възстановяване... идват едни дето ти казват: ха сега всички бумаги на масата и да видим кой кум кой сват, кой на булката брат [smilie18]

Дата:   15-11-07 12:06

АКО изобщо ти го признаят...

Смятай, фирма за лепила и тапети, а на склад 7 5Д-та [smilie18]

Автор: otkata   
Дата:   15-11-07 12:16

navy написа:

> ДДС-то...
>
> Така ли е в действителност?
-така е
> Кой е ощетения?
-винаги крайния потребител нерегистриран по ЗДДС. държавата не я бърка.
> В кого остава това ДДС?
-ако фирмата, която ти прави услугата го продаде с надценка тя си начислява и внася данъка. т.е. един път ползва данъчен кредит върху стойността на придобиване и един път внася по-голяма стойност по продажната цена. По този начин внасяш ДДС само върху горницата /разликата/, за да не става двойно данъчно облагане.
> Винаги ли може да го приспадним?
-Ако си регистриран по ЗДДС няма проблем, но ако разхода не е свързан с дейността ти я няма да ти го признаят за разход, я данък представителни ще имаш, я социални и др.

Дата:   15-11-07 12:18

navy написа:

> АКО изобщо ти го признаят...
>
> Смятай, фирма за лепила и тапети, а на склад 7 5Д-та [smilie18]

Тук проблема не ти е с ДДС-то, а с признаването на разхода в края на годината.

Автор: n1x0n   
Дата:   15-11-07 12:19

Морския според мен, говори повече за практиката на нещата, отколкото за чистата теория...

Щото това вадене на ДДС се срича масово, дори от хората, които нямат никакъв шанс да го реализират.

Дата:   15-11-07 12:23

Отка, тогава нищо няма да ти признаят, и разхода и ддс барабар с него [smilie7]
Никсъне, наистина говоря за практиката и това, че не винаги те огрява това 'спасяване' и винаги е за сметка на нещо...

Човек трябва да се съобразява с
-дейността на фирмата
-нейния баланс
-това, дали няма купени още 50 такива апарата

и много други неща...

От 2000-а година насам купувам какво ли не за фирмите си, 2 от които са по ддс и пак не винаги човек може да си направи далаверката [smilie7]

Автор: ecobo   
Дата:   15-11-07 12:25

Ам' то зависи каква е дейността на фирмата. Данъчните могат да признаят или да не признаят покупката за необходима за дейността

Дата:   15-11-07 12:26

Екобо, трябва ли всеки, който иска да си спаси ДДС-то да има фирма с дейност, позволяваща този разход, или трябва да идват при такива като теб и мен да молят за фактури и приспадане и ние да се чудим какво да ги правим [smilie18]

Автор: StormFX   
Дата:   15-11-07 12:29

Приспадам без грижи. И от внос и от страната.

После амортизирам без грижи и те така [smile]

Дата:   15-11-07 12:31

Да бе Сторм, ти си частен случай...

Говорим обаче по принцип, за редовия фотограф любител [smilie7]

Автор: n1x0n   
Дата:   15-11-07 12:32

Абе който е минавал през операцията с връщане на ДДС - се отнася с повишено внимание към всички подобни "яки далавери".

Ако притежаването на фототехника ти се явява присъща дейност и ако в дадения месец си "на внасяне" и ако няма да ъпгрейдваш след година - става номера относително безболезнено.

Само дето много "ако"-та се събират... мое да замирише в някакъв момент. [smilie3]

Автор: Fellow   
Дата:   15-11-07 12:37

ДДС е данък, който се плаща от крайният клиент. Ако една фирма е регистрирана по ЗДДС и закупи фототехника тя ВИНАГИ заплаща 20% ДДС на продавача и той от своя страна го привежда в бюджета. За фирмата купувач има няколко варианта:

1. Ако закупента техника се използва в основнта дейност на фирмата, то тя вписва въпросната техника като основно материално средство и започва да му начислява амортизация - 5-10 години (точно за фотгр. техника не знам колко е). При това положение начисления ДДС подлежи на възстановяване или прихващане от бъдещи вноски в бюджета на суми по ЗДДС.

2.Ако закупената техника е за търговски цели при продажба се внася в бюджета ДДС начислен върху разликата от продажната и покупната цена.

3.Ако закупената техника се продаде извън ЕС то начисленият при покупката ДДС се връща.

Възстановяването на ДДС на фирми задължително е съпроводено с данъчна ревизия. За това фирми, които не се занимават с износ избягват тази процедура дори да имат дребни суми за възстановяване.
За фирми, чиято основна дейност е износ в страни извън ЕС данъчната ревизия е рутинна процедура.

ИЗВОД: За да спестите ДДС при покупка на фото-техника трябва да имате собствена фирма, регистрирана по ЗДДС или собсвеника да ви е много близък. Как се спестява внасянето на ДДС е отделна тема, но при всички положения собственика предпочита сумата да остане в неговия джоб.
Дано да съм бил полезен!

Дата:   15-11-07 12:49

[smilie24]

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   15-11-07 13:03

Не съм чел нагоре, но от лични наблюдения съм забелязал, че много малко хора наистина са наясно що е то ДДС и си мислят, че е голямата далавера на 21век и само те са се сетили как да я скалъпят. Всяка фирма, която не е работи на загуба, в края на отчетния период има задължение да внесе ДДС в държавния бюджет. Тогава и започва едно търсене на разходооправдателни документи (фактури, митнически декларации за внос, договори за услуги и т. н. т.) кои истински, кои фалшиви, тяхна си работа и тяхна си отговорност. Това, което малко хора знаят е, че една фирма, която да речем произвежда чорапи, не може да заприходи към капитала си (основен или спомагателен) да речем една машина за правене на пластмасови бутилки като дълготраен материален актив. Всъщност лъжа Ви! Може! Но след една проверка тази машина ще и излезе през гъ... носа. Всъщност какво пиша... Сега гледам, че Fellow горе го е обяснил.

Автор: nik1   
Дата:   15-11-07 13:32

Пичове и колежки, докато се правите на финансови министри и главни данъчни експерти, хората от години в цял свят са създали фирми за преточване на ДДС. Чули сте че има следствени, ама не сте чули някой да е върнал парите или да е влезнал в затвора. Друг е въпроса за простия или обикновенния фотограф, че , както каза Dani_Koev_BG "...ще му излезе през гъ... носа..."

Дата:   15-11-07 13:34

Ко каза, че не разбрах [smilie7]

Автор: solo5   
Дата:   15-11-07 13:43

Автор: navy
Дата: 15-11-07 12:26

Екобо, трябва ли всеки, който иска да си спаси ДДС-то да има фирма с дейност, позволяваща този разход, или трябва да идват при такива като теб и мен да молят за фактури и приспадане и ние да се чудим какво да ги правим

явно цялата тема е защото на navy някой му се е примолил да заприходи апарат на неговата фирма и да мине тънко, на което той разбира се не се е съгласил и е пуснал назидадетлна тема [smilie5] [smilie24] [beer]

Дата:   15-11-07 13:48

Соло, в грешка си [smilie7]

Темата я пускам, понеже напоследък нали си продавам нещата, всъщност продадох ги всичките, но като видят хората цената и веднага пищят и викат - ами това се продава еди къде си с ДДС и като си приспадна ДДС-то и т.н. и т.н.
Та всеки си мисли, че ДДС-то не го касае...
Затова я пуснах тази тема.

Иначе през моите фирми съм прекарвал мои лични ддс-та (казвам лични, защото деля фирмени и мои, нищо, че фирмата е пак моя), както и на мои близки хора. СТИГА да е било възможно, да съм бил на внасяне и т.н.

Както и ще си прекарам поне 2 бона ДДС фототехника скоро. Но това е друг въпрос.

Темата беше за общия фотограф-любител...

Автор: ALBIREO   
Дата:   15-11-07 13:50

Ем аз толкова неща съм си запланувал за догодина да купувам, че ще ми излезне по-евтино да отида до USA и да си ги купя от там. Билетът в двете посоки ще струва по-малко от доставната цена на стоката с куриер. Хем "гъз път ще види" [smilie5] [shtrak], че даже и ще поснимам малко из щатско [shtrak]

Дата:   15-11-07 13:56

Dani_Koev_BG написа:

> Това, което малко хора знаят е, че една фирма, която да речем произвежда чорапи, не може да заприходи към капитала си (основен или спомагателен) да речем една машина за правене на пластмасови бутилки като дълготраен материален актив.

Не можеш и да си представиш колко си прав.
Не малко хора ами предполагам, че и никой.
По-голяма глупост не бях чувал[smilie21]

Автор: asahi   
Дата:   15-11-07 13:57

Има си чалъм за всичко. Печените счетоводители затова са скъпо платени.

Автор: bobihot   
Дата:   15-11-07 14:04

До миналата г. можех без проблем- сега не.?[smilie2]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »