Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Свързване на ДВА монитора към един компютър и нещо повече.
Автор: matasel   
Дата:   09-11-07 11:56

Ще ви помоля да споделите елегантен начин за свързване на два монитора (проектора) към един компютър. Но това не е всичко - знам, че има много видеокарти с 2 изхода. Но искам да мога да подавам към двата проектора синхронно 2 слайдщоута, за стереопрожекции, например.[smile]
Благодаря ви предварително[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Свързване на ДВА монитора към един компютър и нещо повече.
Автор: mrge.org   
Дата:   09-11-07 12:12

http://www.mediachance.com/free/multimon.htm

[smilie24]

Автор: n1x0n   
Дата:   09-11-07 12:13

Не е нужно да подаваш 2 слайдшоута според мен.
Само едно с двете картинки една до друга, което значи че всяка dualhead карта ти върши работа.

Автор: mrge.org   
Дата:   09-11-07 12:15

Също полезно:
http://www.entechtaiwan.net/util/irotate.shtm

Автор: didesignbg   
Дата:   09-11-07 12:24

n1x0n е прав, само внимавай някои от видеокартите правят бъгове и не се справят добре с овърлея върху два монитора. трябва да тестваш. препоръчително, а мисля и задължително е двата ти монитора да са в един и същ режим (резолюция и опресняване).
съвета ми е да пробваш със стар матрокс дуал хед, евтини са а ще работят.

Дата:   09-11-07 12:42

Благодаря ВИ.
Ако съм разбрал правилно съвета "двойната" картинка трябва да е с такова отношение на страните, че на един монитор да се събира само половината и. Така дуал хед картата ще я разделя по равно на двата монитора (проектора) и по този начин всеки ще си показва частта предначначена за него.
Неудобството (ако може така да се нарече) в този случай е, че левите и десните кадри трябва да се сдвояват предварително, което може би е възможно да се направи и автоматично в някоя програма (аз не знам дали има такава и ако има коя е[smilie2]).
Правилно ли съм ви разбрал?

Автор: didesignbg   
Дата:   09-11-07 12:45

Да, поне това е моята идея, притеснението е че не всички производители си правят читаво драйверите и понякога овърлея не тръгва винаги на двата монитора. но с малко ръчкане обикновено нещата стават.
Винаги можеш да си направиш екшън в шопа, но автоматичните работи са срам за майстора[smilie5]

Автор: djogata   
Дата:   09-11-07 12:49

Не, не си разбрал съвсем правилно. Видеокартата автоматично си разпознава че е включен втори монитор, и в менюто си има опции дали да имаш 1 екран, 2 екрана които показват едно и също, или 2 екрана които да показват различно (автоматично разделяне).

Можеш да си избираш различни резолюции и опресняване за двата екрана. По принцип като стартираш дадена програма, тя се появява на левия екран, ти можеш да я хванеш с мишката и да я извлачиш до десния екран.

Така че е даже по-лесно отколкото си мислиш, всичко е автоматично [smilie5] [beer]

Всеки нормален лаптоп има поне 2 изхода, ако имаш лаптоп можеш да пробваш

Едит: май съм понаписал нещата малко петъчно, защото не съм прочел внимателно за какво ще се ползва [smilie5]

Но както и да е, не мисля че трябва да разделяш картинката, по-скоро стартираш две приложения които предават едновременно двете части.
Ако ще правиш стереопрожекции мисля че със сигурност ще ти трябват две отделни картинки (щото там май и цветовете на двата образа са различни, не е само изместването)

Публикацията е редактирана (09-11-07 12:53)

Автор: n1x0n   
Дата:   09-11-07 12:50

Неудобството (ако може така да се нарече) в този случай е, че левите и десните кадри трябва да се сдвояват предварително

Така е,но мисля, че това неудобство ще е нищо, в сравнение с неудобството да мислиш засукано апаратно решение и да се бориш с хардуерни проблеми.

Дата:   09-11-07 13:06

djogata, няма да са с различни цветове, защото разделянето става с поляризатори пред обективите (аз други методи не признавам за стереопрожекции (това означава, че прокторите трябва да са DLP, а не LCD, но това е друга работа).
Сега погледнах Matrox DualHead2Go, ама гледам, че тя е външно устройство, което има един VGA вход и 2 изхода (някои май са VGA, a други с DVI).
Тези, които пък са си нормални вътрешни карти имат само 2 DVI[smilie2]

Дата:   09-11-07 13:11

Хммм, моя лаптоп например има един VGA изход като за обикновен монитор...
Не може да няма видеокарти с 2 VGA изхода като опция.
Или пък сигурно има някакви адаптери - все пак сигнала който минава по VGA и по DVI изхода би трябвало да е еднакъв [smilie11]

Дата:   09-11-07 13:24

Предполагам, че в DVI има още сигнали и може би включва и всичко което се предава по VGA, но трябва да проверя.[beer]

Автор: bobihot   
Дата:   09-11-07 13:25

matasel
Картите с 2 изхода, от които ДВИ, имат преходник към ВГА- ако нямаш, ще ти дам.
Ако не измислиш добър начин за програмка- пиши или ми се обади, ще ти напиша. Тия дни си правих опити.[smilie8] [shtrak] [thankyou]

Дата:   09-11-07 13:31

И да ги няма сигналите за ВГА, нали пак същата информация се предава, само че цифрово. Така че трябва да има достъпни преходници, които ще са някакви Д/А конвертори. Успех [beer]

Дата:   09-11-07 13:45

Не- има ги аналогово, с обикновен пасивен преходник. Някои проектори си имат и дви-вход. Някои дви изходи вадят за 2 монитора сигнала.[ezik]

Дата:   09-11-07 13:54

Благодаря отново на всички.[beer]
Засега разбрах, че проблемът има решение и то не трудно, което е добре. Сега първо трябва да понаснимам стерео цифрови снимчици, защото досега съм снимал стерео само на диапозитив.
bobihot благодря специално за предложението да напишеш програма, но това ще ми трябвя най-рано догодина - до амина[beer]

Дата:   09-11-07 13:57

Ами казвай отвреме, че не остана...[beer] [shtrak]

Дата:   09-11-07 14:05

Ако не е тайна, как се снимат стерео снимки? - Снимаш едновременно с два апарата с някакъв паралакс, или? [smilie5]

Дата:   09-11-07 14:24

djogata, аз винаги така съм снимал (ако влезеш в профила ми, на моята снимка можеш да видиш "техниката" ми за стереодиапозитиви. Е базата е около 120 мм и е доста по-голяма от човешката, така че образът е все едно видян от слон - не че знам каква е базата на слонските очи, ама май е по-голяма от нашата.
Та сериозно - получава се по-силно изразен стереоефект. Сега мисля да снимам с 2 цифрови сапунерки и базата ще бъде по-малка.

Автор: GenaDP   
Дата:   09-11-07 14:54

не че знам каква е базата на слонските очи, ама май е по-голяма от нашата

Кажи на Jumbo да си измери междуочието...[smilie21]

Дата:   10-11-07 00:09

Айде, че ми се обадиха от Имакс-а:
готови са с техниката и проекторите, опнали са чаршафа, имат очила и чакат![smilie8] [ezik] [beer] [shtrak]

Дата:   10-11-07 11:59

Имакс-а не мое се мери с мен. Целийо мол флае у мою хол и остае место за Титанико - оня дет го извадиа от гулемуто муре[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »