Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 прашинка на матрицата
Автор: D_RosE   
Дата:   02-09-07 23:01

Ще ви бъда благодарна, ако ми пишете как да разбера дали имам прашинка на матрицата и най-доборото средств за нейно отстраняване или евентуално добър сервиз.

Отговори на това съобщение
 Re: прашинка на матрицата
Автор: batdin   
Дата:   02-09-07 23:04

Ако не знаеш дали имаш,недей проверява и спи спокойно.Моята проверка ми струва около месец ядове.А ако си тип саморазрушителен-снимай небето (или светла стена) на бленда 20-30 (разфокусирано) и ако има нещо драматично,ще излезе като тъмно петънце.Не се бъркай само с някое пиле,дето се е изпречило в далечината.

Дата:   02-09-07 23:11

batdin . Наскоро на няколко снимки забелязах на синьо небе едно петънце и то винаги си стой там и тове ме притесни. Обектива не го свалям често, даже много рядко и откъде се появи тази точка

Публикацията е редактирана (02-09-07 23:12)

Автор: batdin   
Дата:   02-09-07 23:18

Виж какво ще ти кажа,погледни на каква бленда си снимала небето.Ако петното се вижда на бленда 10 или по-малка,значи прашинката е големичка и иска чистене.Ако блендата е била примерно 20,не е страшно,повечето хора имат такива прашинки и даже не знаят за тях.
Снимай нещо едноцветно на бленди 10,15 и 20.Ако има прашоляк,колкото по-затворена е блендата,толкова по-малък става диаметъра на петното,но пък затова е по-силно изразено.Иначе начините за чистене са три-издухване,специална четчица и чистене с разтворител.Само първия начин се препоръчва от повечето производители,другите са свързани с докосване на матрицата и крият рискове.

Дата:   02-09-07 23:22

batdin Много ти благодаря, за съвета

Автор: darksorrow   
Дата:   02-09-07 23:40

а има и друг вариант - да не ти дреме. карал съм с прах, дето беше видим на бленда 4 поне няколко месеца и да ти кажа, хич не ме е тормозил.

а това е една точка само, хем и оптика не сменяваш. не отдавай на проблема по-голямо значение, отколкото всъщност има :)

Автор: mopse   
Дата:   03-09-07 09:36

Имах някаква гадост на матрицата още като купих апарата - явно го бяха човъркали преди да ми го продадат! Не е хубаво сами да си ръчкате по матрицата, по добре да я почисти специалист!
Поздрави [smilie3]

Дата:   03-09-07 23:41

Благодаря ви за съветите[shtrak]

Автор: hash   
Дата:   03-09-07 23:47

аз навремето на 350Д имах прах като го купих. изчистих го и повече не се появи. или поне не някакъв драматичен :)

Автор: slivenski   
Дата:   03-09-07 23:47

видях ти снимките... като че ли наистина имаш някакви петънца на синьото небе... вдигни исото, ако решиш да тестваш... и не пипай... отиди на специалист... зентекс му викат... тук от форума... [smilie21]

Автор: magnifico   
Дата:   03-09-07 23:54

или си купи Оли [smilie25]

Дата:   03-09-07 23:55

То и моята прашинка, не е "болка за умиране", но ме дразни. Ще тествам отново...и засега няма да пипам

Автор: mopse   
Дата:   04-09-07 09:57

Ако правилно съм видяла, петното е малко над средата, в ляво при хоризонтален кадър [smilie11] - моето изглеждаше точно така, и го махна специалист... Успех [smilie24]

Автор: IvoYoo   
Дата:   04-09-07 10:41

Ако толкова те дразни прашинката не се ебавай с апарата, а тичай при ZENTEX да свърши работата както трябва[shtrak]

Автор: zizomir   
Дата:   04-09-07 11:23

аз прявя така, отварям на максимум блендата снимам на бял фон и на дисплея рагръщам на максимално увеличение и така търся дали има някакви прашинки.... ако си от софия тук има малко фото почистват я без да имаш някакви притеснения....[smile]

Автор: ka   
Дата:   04-09-07 11:35

zizomir, къде е точно е това място, малко едър е мащабът?

Автор: zizomir   
Дата:   04-09-07 11:51

и ъгъла с Раковска има сандвичи и после малко фото окей.... [smile]

Автор: ka   
Дата:   04-09-07 15:08

ОК мерси

Автор: asklep   
Дата:   04-09-07 19:33

А някой знае ли в Пловдив кой може да ми почисти матрицата ?[smilie25]

Дата:   04-09-07 23:16

mopse: Да, точно там е.

Дата:   04-09-07 23:20

IvoYoo : кай е този ZENTEX

Дата:   04-09-07 23:22

ZENTEX ltd.Специализиран сервиз фото и видео камери,оптически системи и IT техника.София Младост 1 бл 25 вх 3 тел 0888972776.

Открих го[smile]

Автор: GenaDP   
Дата:   05-09-07 02:04

Хъм... Повечето "специалисти" по чистене просто ще ви издухат матрицата (по-точно в повечето случаи филтъра пред нея) с гумена круша или някой от евтините аерозолни духалки със сгъстен бутан. И двата подхода не са препоръчителни, макар че за момента може и да решат проблема. Тъй че първом питайте каква е процедурата, за която плащате.

Автор: doich   
Дата:   05-09-07 08:27

А кой подход е препоръчителен?

Автор: stoyan_5   
Дата:   05-09-07 11:09

http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »