Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Питане за мегапикселите
Автор: kaic   
Дата:   15-08-07 00:32

Може ли някой да ми даде обяснение како се получава когато апарата ни е 10 мп и ние снимаме на 5 мп. Как става този номер? Каква операция извършва софтуера на апарата, по какъв начин намаля пикселите?
Например снимаме една сцена на 10мп и после същаат сцена на 5мп. Не променяме вариото, не променяме светлината, не бутаме настройките освен намаляне на пикселите, матрицата си е същата. Как става това преоразмеряване ан снимката и отчитане на по малко броя пиксели? Матрицата използва част от себе си или нещо друго. Интересува ме чисто любителски като интерес, просто искам да знам как стават тези неща.
Луда работа ама ми е интересно.

Отговори на това съобщение
 Re: Питане за мегапикселите
Автор: Reshovski   
Дата:   15-08-07 01:22

Матрицата ползва половината от площта си. Затова ако снимаш на 5 мега пиксела снимка с два апарата, които са с еднаква матрица, само че единия се води применро 6 мегапиксела а другия 10. Този който се води 6 най-вероятно ще ти изкара по чиста и с по-малко шум снимка!!!

Автор: deyo   
Дата:   15-08-07 01:38

Матрицата ползва ЦЯЛАТА си площ, и после снимката се интерполира до 5мп (намалява).

Автор: bozo   
Дата:   15-08-07 03:19

Reshovski, сега вече ми стана интересно как като увеичавам софтуерно компресията на снимката матрицата започва да позлва половината от площта си?

Автор: next_time   
Дата:   15-08-07 03:24

Reshovski

Надявам се просто си се опитал да се пошегуваш[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: djogata   
Дата:   15-08-07 08:47

Зависи от фотоапарата.

Мисля че повечето апарати интерполират, но например Панасониците от ФЗ серията ползват част от площтта на матрицата.

Това обаче води до намаление на зрителния ъгъл (Панасоник го рекламират като "екстра зум") - тоест снимането на по-малко мегапиксели е просто кроп.

Автор: asahi   
Дата:   15-08-07 09:01

Интерполират, казваш?

Автор: djogata   
Дата:   15-08-07 09:04

Ми някой по-нагоре използва този термин, иначе не знам как точно се казва на Български - на английски може би е pixel binning, ако това е наистина каквото става в апарата когато се използва целия сензор

Автор: lacho   
Дата:   15-08-07 09:31

ако някой знае нека да обясни... защото чета някакви простотий...интерпретации

Автор: asahi   
Дата:   15-08-07 09:32

Лачо, какъв ти е конкретния въпрос?

Автор: netizen   
Дата:   15-08-07 10:05

хич дори не съм убеден, че намаляване на снимка се нарича интерполация!

Дата:   15-08-07 10:07

Незнам кои марки как са си го направили по апарататите, но гарантирам че има такива, които ползват част от матрицата, мисля че Fuji са има така. Даже имаше тема отностно S5600 и S5700 модели, които са с една матрица а с различни пиксели и по ревютата може да видите при еднаква резолюция определено S5600 се справя по добре и отговора на въпроса "защо" беше точно този, който обесних по-горе!

Автор: didesignbg   
Дата:   15-08-07 10:10

Reshovski освен че броя на пикселите е различен, матриците на цитираните от теб апарати действат на различен принцип и нямат нищо общо. да не говорим че са със различни несменяеми обективи и матриците им директно няма как да сравниш.
автора какво пита наистина не е много ясно.

Дата:   15-08-07 10:17

Ако искате да ме обедите, че няма апарати, които на по-ниска резолюция ползват само част от матрицата, няма да можете. Може да не са всички, но със сигурност някои така ги правят. КОйто не вярва да се порови малко из нета.

Авторе гледам че си отдавна регестриран и ти е ясно че този форум е с характер и трудно се получава информация без поне лекинко да се развие спорче [cool]

На здраве и със здраве на всички [beer]

Автор: geokar   
Дата:   15-08-07 10:17

Интерполация, доколкото ми е известно, е увеличаване на обема на снимка за сметка на удвояването на еднакви пиксели - има различни видове интерполации, като най-добрата е бикубичната, но при все, че се увеличава снимката, не се добавя нищо към реалното й камество. Ако сте запознати с работенето на гоблени - за увеличаване на някой модел се правят не по едно, а по четири квадратчета еднакви - резултатът е по голям гоблен, който, обаче, трябва да се гледа по- отдалече. Върхът на простотията, която някои производители на сапунерки си позоляваха, беше фиктивното завишаване на пикселажа на камерите си с интерполация, пише, например - 6 мегапиксела интерполирани, оптически - 3. Това намалява обема на картата ти наполовина, без да увеличава качеството на снимките ни на йота. В края на краищата и с най-скапаната фотопрограма можеш да интерполираш снимката си до чудовищни размери, от това тя няма да стане по-добра, само по-тежка за боравене.

Дата:   15-08-07 10:21

прав си geokar, даже съм сигурен ще Photoshop-а ще е я интереполира доста по качествено от софтчето в съпунерката!

Автор: didesignbg   
Дата:   15-08-07 10:32

никои не иска да те убеди в това, просто даваш примери които са погрешни. да има апарати и компактни и дслр-и които ползват само част от матрицата си за да увеличат зума а и скоростта на серийна снимка.

Автор: tofo   
Дата:   15-08-07 10:34

Reshovski,
Има такива апарати , но са частен случай и питанката не е за тях. Някой по-нагоре беше писал супер зуум или нещо таквоз. То си е чист кроп още от апарата и се използва единствено да спести място във картата[shtrak]

Автор: bebop   
Дата:   15-08-07 12:27

На първия въпрос.

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Различните производители имат различен подход.
Ако въпроса ти е за това дали си заслужава да снимаш на 5 мпикс като апарата ти е 10... пробвай и си дай сам отговор на въпроса.

Имах една минолта Ф200 (страхотен апарат). Тя беше 4мпикс, но на 2 снимаше прекрасно. Почти всичките ми снимки бяха на 2.

След това имах Пана ФЗ15. Там алгоритмите явно не бяха на висота и двата не струваха.

При всички положения по-добрия вариант е да снимаш на макс и да си намаляваш снимките в шопа. Винаги.

Автор: aleksi_alev   
Дата:   15-08-07 13:38

Всички апарати в границата на оптичния си зум снимат на ЦЯЛА МАТРИЦА. Разликите идват след това (когато отичният зум свърши) тогава площта на която снимаш на матрицата се намалява (кропва се)и се получава ефектът на допълнителен зум, някои го наричат смарт зум - сони, други зум за сметка на разделителната способност. Той обаче е възможен и има смисъл ако се снима не на максималните мегапиксели, а на по-малките вариянти.
Това е всичко по темета, а относно първоначалния въпрос за 5 и 10 МР, отговорът е:
Снимаш винаги на 10 МР, а апаратът прави софтуерен рисайз на снимката до мегапикселите които си пожелал и именно той, рисайзът използва въпросната интерполация която се явява конкретния метод, или алгоритъм на рисазване.
Мися че вече всичко е ясно!!
Поздрави!!

Автор: 35mm   
Дата:   15-08-07 13:42

Когато с 10 МР модел снимаш на 5 МР, например, най-лесното е един пиксел да се изгради от два пъти повече фотодиоди, отколкото когато е на 10 МР режим.
Фотодиодите, както знаеш, са много повече от мегапикселите и тяхното използване за това колко фотодиода изграждат един пиксел е нещо което от много време се използва при истинските 16:9 сензори на видео камерите, където се получава превключване на истински 16:9 сензот към 4:3 чрез промяна на броя на фотодиодите които изграждат към даден момент един пиксел.

Все пак, 5 МР снимка получена чрез ресайз от 10 МР, ще има видимо, ВИДИМО, по-рязка от такава направена дирекно с 5 МР камера.

Дата:   15-08-07 14:45

Автор: netizen
Дата: 15-08-07 10:05

хич дори не съм убеден, че намаляване на снимка се нарича интерполация!

А как се нарича според теб??

From Wikipedia, the free encyclopedia:
In the mathematical subfield of numerical analysis, interpolation is a method of constructing new data points from a discrete set of known data points.

И двата процеса на увеличаване и намаляване размера на снимка, все са интерполиране.

Автор: kaic   
Дата:   15-08-07 14:45

Добра дискусия се заформи, но никъде не срещнах отговор на моето питане. Опитах се да потърся из гугъл, но и там не видях точно обяснение какво се извършва в апарата при промяна на резолюцията. Може би тук някой спорове прерастнаха в друга тема и се отклонихме от моят интерес посочен в първият ми пост. Не че ми е много важно, но с близки приятели по съдба дискутирахме тази тема и нямаме обяснение та за това питам.

Автор: avi   
Дата:   15-08-07 14:51

kaic написа:

> Добра дискусия се заформи, но никъде не срещнах отговор на
> моето питане. Опитах се да потърся из гугъл, но и там не видях
> точно обяснение какво се извършва в апарата при промяна на
> резолюцията. Може би тук някой спорове прерастнаха в друга тема
> и се отклонихме от моят интерес посочен в първият ми пост. Не
> че ми е много важно, но с близки приятели по съдба дискутирахме
> тази тема и нямаме обяснение та за това питам.

отговор - камерата използва цялата площ на матрицата си, а вградения в нея софтуер оразмерява получения материал според заложените в него алгоритми до желания от потребителя размер.

Дата:   15-08-07 14:52

Ами да ти обясня пак:

Апарата взима информацията от всичките 10мп на матрицата, след това чрез софтуера си ги интерполира до 5мп. Същото прави и апарата със 6мп. И двете снимки като краен резултат ще са 5мп, само че тази от 10мп вариант ще е с по-остра.

Цифровия зуум - там в апарата софтуерно се извършва кроп (изрязване на централните примерно 5мп), и по този начин се получава 2х цифрово увеличение на картинката. После апарата го интерполира пак до 10мп, и се получава така наречения "цифров зуум", който те съветвам да не ползваш никога - същите операции можеш да ги направиш и във фотошоп, ако се наложи.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »