Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се ползва сенник?
Автор: equinox   
Дата:   03-03-08 21:29

Преди няколко дни един фотограф ми препоръча винаги да закачам сенника на 70-200 4L, защото много подобрява качеството на снимката. Рядко го слагам, защото с него апарата изглежда като базука и чак аз се плаша [smilie10]

Честно казано не съм много наясно какво точно е ролята на сенника и кога трябва да се ползва и кога не. До колкото знам ролята му е да не допуска косо падащи лъчи да влязат в обектива и да намалят контраста. Дали е така идея си нямам.

Та въпроса ми е кога се ползва сенник и кога не?

Наистина ли има разлика в картинката или функцията му е по-скоро да пази обектива от удар или надраскване.

Само при слънчево време ли се ползва или може и при по-сумрачно?

Има ли разлика дали снимаш вътре или навън? С дълъг или широк обектив?

Защо има сенници, който са безбожно скъпи? Какво толкова правят?

Вие колко често ги ползвате и при какви ситуации?

Та май това са ми въпросите. [smilie8][beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Как се ползва сенник?
Автор: marto   
Дата:   03-03-08 21:37

а сега де [smilie3]

Автор: makenzi   
Дата:   03-03-08 21:43

[smilie5] Не се обиждай ама как така снимаш с тос обектив,а не знаеш как и при какви условия се исползва?[smilie11] Абе сваляй го ако ти пречи,само кат снимаш с светкавица.[shtrak]

Дата:   03-03-08 21:48

Всеки се учи [smile] Знам как да снимам с обектива, просто рядко му слагам сенник и много се очудих защо е толкова важно. Със светкавиаца почти не снимам.

Темата е за сенниците [beer]

Автор: marto   
Дата:   03-03-08 22:10

щом ти харесва без сенник, продължавай така... явно още не си усетила нуждата от него...

има специфични светлинни ситуации в които е задължително използването му [shtrak]

Автор: stoychev   
Дата:   03-03-08 22:12

Предотвратява паразитно осветяване на снимката, т.е. прави по-нормални снимки по обед. [smilie5]

Автор: Orlin   
Дата:   03-03-08 22:28

Светлината от слънцето влиза под ъгъл и осветява предната леща, както и вътрешната повърхност на обектива. В някои случаи това не е проблем, в други е.
Това важи за всички обективи, просто на дългофокусните е лесно и ефективно да закачиш сенник, докато на широкоъгълните и да закачиш няма голяма файда.

Автор: navy   
Дата:   03-03-08 22:32

equinox

странна птичка си ти [smilie7]

ИМАШ ли сенник? - ИМАШ !
Можеш ли да монтираш и демонтираш? - МОЖЕШ !
Можеш ли да снимаш с фотото? - ДА !

Е какво ти пречи сам за себе си да се убедиш дали си струва да снимаш със сенник, или е просто дизайнерски прийом [smilie7]

Дата:   03-03-08 22:38

[smilie18] Да пусна отделна тема за себе си да разнищим всичко до дъно [smilie18]

Темата е за сенниците [beer] Подобряват ли оптическите характеристики на обектива или не. Когато мога и сам ще си пробвам. Това пречи ли на темата и това да се чуят и различни мнения? Не мисля [smilie3]

Orlin [smilie24]

Автор: magnifico   
Дата:   03-03-08 22:38

А веднъж, два слънчеви лъча как ми влезнаха в обектива...малеййййй вадене няма [smilie2]
ПС: Сериозно!!! Сенникът е много важен.
Предимствата които ти дава са: Изображение с нормален контраст и без паразитни отблясъци...

https://photo-forum.net/static/forum/2008-03/uzaj0247.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/CCTV_Lens_flare.jpg

Предпазва челната леща от случайно одраскване или от мазните пръстчета на любопитковци.
Абе, аз общо взето винаги снимам със сенник. Не ползвам УВ филтри като защитни от надраскване и т.н

Публикацията е редактирана (03-03-08 22:39)

Дата:   03-03-08 22:42

ДОРИ да няма слънце в обектива сенника е препоръчителен, особено като се снима на по широки диафрагми [smilie7]

Автор: magnifico   
Дата:   03-03-08 22:43

Да, пък и тези отблясъци може да се получат дори вечерно време, от някоя лампа примерно.

Автор: Canon   
Дата:   03-03-08 22:48

equinox написа:

> Темата е за сенниците [beer] Подобряват ли оптическите
> характеристики на обектива или не.

Не, не ги подобряват. Само ограничават паразитните светлини извън зрителното поле и последващите ги вътрешнообективни отражения

Автор: Canon   
Дата:   03-03-08 22:53

Горното не се отнася за светлинни източници в рамките на кадъра

Автор: geokar   
Дата:   03-03-08 22:56

Не е до слънчевнте лъчи от цитираната снимка, ако насочиш апарата в такъв контражур, никакъв сенник няма да ти помогне. Иначе аз бих ти препорвъчал в повечето случаи да стои на обектива. Освен в случаите на разумен контражур, където е неизбежен, той предпазва и от паразитните отражения и бликове по повърхността на обектива, които и при най-доброто "просветляване" не могат да се избегнат. В резултат обектива "вижда" по-ясно и светлосилата му се използва пълноценно. Тези, които са носили очила с непросветлени (нормални) стъкла, ще ме разбера веднага. А за предпазване на обектива си имам един УВА филтър без фактор(бял им викаха старите фотографи), който хем ми освежава цветовете, абсорбирайки ултравиолетовите лъчи, хем ми пази обектива от одрласкване, пръсти, прах и т. н. Ще рече, сенникът не подобрява характеристиките на обектива, но помага тези характеристики да се изявят пълноценно, без външни пречещи фактори.

Публикацията е редактирана (03-03-08 22:59)

Автор: Orlin   
Дата:   03-03-08 23:04

Понеже, получих реплика (с която съм съгласен), отново за широкоългълни и дългофокусни обективи и сенник.

Разбира се, че сенникът върши работа и при късофокусните. Просто там е по-къс и не пази много. Освен това е тип лале и ако слънцето е пред теб и вляво или вдясно - съвсем пък не пази. Оттам идва правилото за начинаещите фотографи, че се снима със слънцето зад гърба ти.
Понякога умишлено слагам ръка над обектива, която влиза в кадъра. По добре после да чистя черно петно от небето, отколкото шарени петна върху важна част от снимката.

Значение има също така и самия обектив - някои са с "вграден" сенник, други са с по-високо качество на просветката.
Много помага, ако успееш да намериш дори и малко парченце сянка, където да свреш апарата докато снимаш.

Автор: flipbeat   
Дата:   03-03-08 23:08

евалата за темата.
много полезна.
тази ми е любимата след "носил ли е някой статив в ръчния багаж".

[smilie18]

Дата:   03-03-08 23:12

Само една забележка към заглавието.

Не КАК а ЗАЩО [smilie7]

Как е ясно... хваща се с едната ръка обектива, с другата сенника, мъжко към женско, завъртане до прищтракване... и такива ми ти рабути [smilie18]

Автор: ivan.draganov   
Дата:   03-03-08 23:19

Имаш ли към обектива ,използвай го винаги! Одобрявам концепцията на ОЛИМПУС и ПЕНТАКС да продават китовите си обективи с фабричен сенник,чудя се защо Канон и Никон не го правят??[smilie11] /за 18-55 говоря,някой да не си помисли нещо друго/!!

Автор: hose   
Дата:   03-03-08 23:26

след време осъзнаваш че сенника е от малкото неща които не са кой знае какво, но без които никак не може - като капачките например - уж някаква си пластмаса там ама без нея...

аз придобих навика винаги на всички обективи да слагам сенник

Автор: deadscreem   
Дата:   03-03-08 23:33

обаче сенника задължително махай когато ползваш вградената светкавица...кофти се получават - нежалани сенки...
хаха според мен сенника придава по-"про" вид [smilie5] [smilie18] [smilie18]

Автор: bordon   
Дата:   04-03-08 01:44

Това сравнение с базуката много ми хареса...[smile]

Автор: Стоев   
Дата:   04-03-08 07:41

Питай сега и за връзката м/у сенника на обектива и кропа на хапарата[smilie7]

Дата:   04-03-08 07:47

Мен ме е гонила полиция от полосата на летището четвъртък вечер с 100-400 и сенник в опита да снимам пилота на самолета ха ха ха, приличал съм на терорист с РПГ [smilie18]

Автор: alsash   
Дата:   04-03-08 08:48

СЕННИК...винаги [smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »