Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За колко време се научихте да снимате?
Автор: satis_   
Дата:   14-03-26 05:24

Здравейте,
Нов съм тук, начинаещ съм и във фотографията. Радвам се, че открих този сайт. Като разглеждам снимките, си мисля че тук има много добри и талантливи хора със способности на професионално ниво. Също и четейки във форума, оставам с впечатление, че някои от пишещите там наистина имат доста добри познания за фотографията. Благодарен съм, за дето мога да се уча от снимките и от написаното във форума.
Винаги ми е харесвало да снимам, но съм го правил предимно с телефони и с фотоапарати тип point and shoot.
От началото на тази година се запалих по снимането с филм. Взех две книги от базара(Благодаря на човека, който ми ги даде), чета в интернет, чета тук, гледам снимки, видеа, снимам…с две думи - уча се.
Напоследък мисля за това и реших да попитам тук - за колко време се научихте да снимате?
Разбирам, че въпросът донякъде е глупав - човек се учи докато е жив, не само как да фотографира[smilie3] , а и фотографията не е стихотворение да я „научиш”. Но все пак след време можеш да кажеш, че не си пълен аматьор. Идва момент, надявам се и предполагам, в който човек се чувства по-уверен в себе си и своите способности, по-сигурен и може, поне приблизително, да получи желаното изображение и да нагласи така настройките, че снимката да изглежда по начина, по който е очаквал и искал да стане. Та колко време ви отне да придобиете такива фотографски умения?

Отговори на това съобщение
 Re: За колко време се научихте да снимате?
Автор: quazimodo   
Дата:   14-03-26 07:37

За техническата страна на нещата просто ти трябва една камера от последните години на филмовата индустрия и ще си винаги в час [smilie5] Например някой Никон от F-60 нагоре, за какъвто ти стигне бюджета. Най-неприятното в тази занимавка е това, че не можеш с връткане на колелцето да смениш ИСО-то[smilie5] Каквото си заредил сутринта в камерата, с такова ще се мъчиш цял ден. За художествената част никой не може да ти каже кога ще си "готов" Може и никога да не се случи (моя милост). Ако си се "запалил" по лентовата фотография само защото е COOL и така правят големите, няма да стане. Желая успех в начинанието.

Автор: estate   
Дата:   14-03-26 08:59

Абсолютно е така.Не е лошо и някой курс да се изкара и не толкова да те научат а да се запознаеш с хора че и приятели.Основното идва с практиката. И да човек се учи докато е жив.НЕ ПРАВИ НЕЩО ЗАЩОТО Е МОДЕРНО ......не влизай в калъпа и трендовете .Снимай колкото можеш повече и ако е твоето нещо всичко ще си дойде на мястото.

По темата :Техническата част ми отне около година докато оправя бленди скорост и прочие но снимах с Nikon D60 и 18-55 .В момента който купих първия си твърд обектив всичко стана по-различно някак.....дори и с ръчен фокус се оправях .Другото е практика ,но за съжаление изгубих много време в избор на техника а не в снимане....не прави тази грешка .Трябва ти една камера и три обектива и го скъсай пот снимане....Успех и чакаме хубави кадри!

Автор: asahi   
Дата:   14-03-26 09:29

Ученето е образователен процес. Ученето сам е самообразователен процес. В зависимост от това как са организирани тези процеси се постига различно време за научаване. След като приключи научаването на някакъв етап следва преминаване на знанието в умение, навик и постигане на устойчиви резултати.

Има и по-кратък отговор - всичко зависи от теб. Има и забележка - със самостоятелното учене можеш да пропуснеш нещо важно.

Автор: kvakioh   
Дата:   14-03-26 10:35

Първо се чете за композиция, гледат се над 100 000 снимки от “майстори”, купуват се2-3 апарата и се изгърмяват затвори, губят се 2-3000€ поне и после чак към кадър номер 123 456 може и да се видят резултатите. Някъде към 5-10 кадъра на година ако стават от примерно 30000 заснети, това е добра насока.

Автор: nositel   
Дата:   14-03-26 10:48

Още не сме. [smile]

Дата:   14-03-26 11:17

Автор: quazimodo
Дата: 14-03-26 07:37

За техническата страна на нещата просто ти трябва една камера от последните години на филмовата индустрия и ще си винаги в час [smilie5] Например някой Никон от F-60 нагоре, за какъвто ти стигне бюджета. Най-неприятното в тази занимавка е това, че не можеш с връткане на колелцето да смениш ИСО-то[smilie5] Каквото си заредил сутринта в камерата, с такова ще се мъчиш цял ден. За художествената част никой не може да ти каже кога ще си "готов" Може и никога да не се случи (моя милост). Ако си се "запалил" по лентовата фотография само защото е COOL и така правят големите, няма да стане. Желая успех в начинанието.

Благодаря!
Не зная какво ще се случи и колко далече ще стигна, надявам се да не е нещо, което утре ще зарежа, но със сигурност не го правя, защото е cool. Преминах през този етап и вече не се увличам по неща, само за да изглеждам готино[beer] . Просто се чувствам добре като го правя, като снимам с филм. Опитах с DSLR, но не стана - не беше моето. Дойдоха ми в повече всичките тези приоритети на бленди, скорости, автофокус...А след като ми попадна един фотоапарат с филм, някак ме обсеби и вече си мисля, че само това искам да правя. Дори не съм напълно сигурен какво точно предизвиква манията ми, но ми харесва да е просто - регулирам скорост, бленда, фокусирам и толкова. Обмислям всеки кадър, за да не хабя филма(въпреки че на този етап определено го хабя). Като че ли не искам нищо повече(с уговорката, че съм толкова начинаещ, че сигурно не зная какво искам[smilie5] ). Не се чувствам лошо, че ИСО-то ми е еднакво...
По щастливо стечение на обстоятелствата имам не една, а две камери с общо пет обектива - напълно достатъчни са и ме правят щастлив[smile] . Съгласен съм за художествената част, доколкото се познавам може и аз никога да не успея да я усвоя, но нека видим дали ще се справя с техническата, пък после "Каквото сабя покаже"[smile]

Публикацията е редактирана (14-03-26 11:19)

Дата:   14-03-26 11:29

estate написа:

> Абсолютно е така.Не е лошо и някой
> курс да се изкара и не толкова да
> те научат а да се запознаеш с хора
> че и приятели.Основното идва с
> практиката. И да човек се учи
> докато е жив.НЕ ПРАВИ НЕЩО ЗАЩОТО
> Е МОДЕРНО ......не влизай в калъпа и
> трендовете .Снимай колкото можеш
> повече и ако е твоето нещо всичко
> ще си дойде на мястото.
>
> По темата :Техническата част ми
> отне около година докато оправя
> бленди скорост и прочие но снимах
> с Nikon D60 и 18-55 .В момента който купих
> първия си твърд обектив всичко
> стана по-различно някак.....дори и с
> ръчен фокус се оправях .Другото е
> практика ,но за съжаление изгубих
> много време в избор на техника а не
> в снимане....не прави тази грешка
> .Трябва ти една камера и три
> обектива и го скъсай пот
> снимане....Успех и чакаме хубави
> кадри!

Курс едва ли ще изкарам, не съм много добре финансово и надали ще мога да си го позволя. И запознаването с хора може би няма да ми се получи - тежко асоциален съм и не че не искам да се запознавам с хора, ами по-скоро хората не искат много-много да се запознават с мен[smilie5] , малко съм странен като че ли... Със сигурност не го правя защото е модерно и за да съм в тренда - отминаха времената, в които се вълнувах от подобни неща. Иначе имам камера с три обектива, дори още една с два, остава ми само, както казваш, да ги скъсам от снимане. Тук пък се ограничавам от цената на филмите и цената на проявяването и сканирането след това, но правя каквото мога и на този етап всички пари, които мога да отделя, отиват точно за филми [smile]

Дата:   14-03-26 11:34

asahi написа:

> Ученето е образователен процес.
> Ученето сам е самообразователен
> процес. В зависимост от това как са
> организирани тези процеси се
> постига различно време за
> научаване. След като приключи
> научаването на някакъв етап
> следва преминаване на знанието в
> умение, навик и постигане на
> устойчиви резултати.
>
> Има и по-кратък отговор - всичко
> зависи от теб. Има и забележка - със
> самостоятелното учене можеш да
> пропуснеш нещо важно.

Приемам думите ти като съвети. Ще помисля върху тях. И ти благодаря! Замислих се върху последното - наистина, учейки се сам, е възможно да пропусна нещо важно...Но нямам много избор като че ли...Ако пропусна, ще се опитвам да наваксвам, какво друго да правя...Стига да разбера, че съм пропуснал, защото го има и този вариант - да не осъзная някой сериозен пропуск[smilie5] . Дано не стигам до там и да не ми се случва...Времето ще покаже

Дата:   14-03-26 11:37

kvakioh написа:

> Първо се чете за композиция,
> гледат се над 100 000 снимки от
> “майстори”, купуват се2-3 апарата
> и се изгърмяват затвори, губят се
> 2-3000€ поне и после чак към кадър
> номер 123 456 може и да се видят
> резултатите. Някъде към 5-10 кадъра
> на година ако стават от примерно
> 30000 заснети, това е добра насока.

Мисля, че по този път съм поел[smilie5] [smilie5] [smilie5]
Дано взема и да стигна, до някъде поне...
Засега ме ограничава само финансовата част, но правя каквото мога.

Дата:   14-03-26 11:38

nositel написа:

> Още не сме. [smile]

[beer]

Автор: Yog   
Дата:   14-03-26 14:06

Много години след като си купих първия фотоапарат със сменяеми обективи, още не съм се научил [smilie5]

Автор: philip   
Дата:   14-03-26 18:14

nositel: "Още не сме. [smile]" [smilie24] [smilie24] [smilie24]

- За 50-ина години още не съм, но се понаучих да виждам.[smilie25]

Дата:   15-03-26 10:46

Значи си превъртял играта [cool]

Автор: CDman   
Дата:   16-03-26 08:07

Човек се учи цял живот. [smilie5]

И аз съм така. [smilie18]

Автор: Synthy   
Дата:   16-03-26 08:46

Не съм. Продължавам да се уча.

Автор: MauMyHa   
Дата:   18-03-26 10:41

луд ли си, още не съм се научил за 20 години все още има кво да науча [smilie5]

Автор: Vinsent   
Дата:   18-03-26 12:27

Първо и най-важно е да се учи композиция

Техниката се усвоява бързо, макар че, съвременните цифраци изискват повече време. Добре е да се купи книга за конкретната цифрова камера. Има писатели популяризатори. Бих препоръчал един такъв - Gary Friedman, има негови книги в Амазон. Не за друго, а за да избегнеш хилядите проби. Например, в камерата са вкарани 4 метода за обезшумяване, но за да избереш конкретен метод ти трябва много проби. Gary е направил тези проби и ги споделя с теб. За мен техническото усвояване на конкретна камера е радостен процес.

Имаше в миналото един голям фотограф - Владо Димчев, фотограф на Киноцентъра. Питаме го, бай Владо, как така става, че всичките ти снимки, които показваш са хубави? Отговори: изснимвам три филма /беше по време на филмовата фотография/, проявявам ги, оглеждам ги и ги оставям в класьорите. След седмица пак ки оглеждам и изкопирвам 10 кадъра от тях. Оставям ги в чекмеджето. След седмица пак ги вадя, оглеждам, избирам 3 кадъра и пак ги прибирам в чекмеджето. След още седмица вадя тези три кадъра, избирам един от тях и започвам да работя по него.

Такъв беше животът при филмовата фотография. От отдавна снимам с цифраци, но не мога да се освободя от маниера на филмовия фотограф. Правя кадър едва след като съм видял и харесал композицията. Скоро продадох втория ми цифров апарат Sony Alpha 6500, на над десет години. Ами, с него бях изщракал само 12500 кадъра. Чувам цифрови фотографи, които за една екскурзия изщракват по над 30 000 кадъра.

Толкова от мен. Желая успех и много радостни дни с добре заснети кадри! [beer] [beer] [beer]

Автор: vgramatikov   
Дата:   18-03-26 19:16

Няма такова нещо "да се научиш да снимаш".
Има нива през които се минава. Започва се обикновено паралелно с техническата част и базовите правила за композиция + базова обработка. След това вече всичко става с много опит, четене, проби, труд и самостоятелно развитие. Става със курс и без курс. Един курс ще те насочи много по-бързо от колкото да се мъчиш сам в началото но определено няма да те научи да снимаш. Както се казва със шофьорска книжка шофьор не се става и определено не се става F1 състезател. Както и един състезател може да ти скрие шапката с голф 4-ка така и един майстор фотограф може да ти скрие шапката с един телефон.

[beer]

Публикацията е редактирана (18-03-26 19:18)

Автор: mmx   
Дата:   19-03-26 10:43

Моите 2 стотинки по темата...

Цял живот се учим в тази сфера, но ако трябва да синтезирам ПРЕКИЯТ ПЪТ за излизане от платото на начинаещия, бих подредил нещата така:

1. Композиция (колеги отгоре го споменаха) – Основата на всичко
Не разчитай на случайността. Изгледай основните композиционни правила в YouTube и започни да ги прилагаш целенасочено. Излизаш да снимаш и си казваш - Днес снимам само с водещи линии. Така окото се дресира.

2. ДА се научиш да ВИЖДАШ а не просто да ГЛЕДАШ -> Визьорът!!!!!
Спри да кадрираш през екрана. Визьорът те изолира от външния свят и ти позволява да се концентрираш върху рамката на това, което влиза реално в кадъра ти. Наложи си правилото за граничен контрол – преди да натиснеш спусъка прокарай око по краищата на кадъра. Провери какво влиза, какво се реже (тук разбира се също има правила и като ги научиш ще вземеш да забелязваш) и има ли излишни боклуци в периферията които ще разсейват после!

3. Мисли в черно-бяло!!!
Настрой апарата или поне това, което виждаш във визьора на черно-бял режим. Когато махнеш цветовете, остават само светлината, сенките и формите. Това е най-бързият начин да се научиш да виждаш светлината, без да се разсейваш от това колко е червена някоя кола в бекграунда. В последствие това ще те научи да наблюдаваш посоката - Откъде идва светлината.. Дали е странична която подчертава релефа и текстурата или контрова. Ще започнеш да обръщаш внимание на сенките - дали са твърди с остри ръбове, създаващи висок контраст и драма или са меки плавни и размити, които придават обем и мекота

4. ЗАПОЧВАШ със САМО един ТВЪРД обектив - за предпочитане 35мм.
Ако си на кроп APC тяло търси еквивалента – т.е. нещо около 23mm, за да получиш зрителното поле на 35мм. Преди да си се захласнал по някой дълъг боке мазняк (85мм+) разбери че 35-цата е обективът на разказвача и те учи да композираш правилно. Дългите обективи изолират обекта и замазват всичко отзад, което често скрива липсата на добра композиция. От друга страна зуум обективите често ни правят мързеливи. Твърдият обектив те принуждава да ползваш крачен зум. 35мм на фул фрейм е класика – учи те как да се позиционираш спрямо обекта, как да предвиждаш кадъра и как да композираш правилно в ограниченото пространство.

5. Копирай смело!
Като научиш малко за Композиция и Светлина -Влез в Pinterest или Instagram, харесай си конкретен кадър и го разкости!!!! Анализирай го: откъде пада светлината, какви са сенките, каква е композицията, на каква дължина е сниман..
Опитай се да го пресъздадеш едно към едно при същите условия. всеки малко или много се е учил така. Твоят кадър си е твой , той никога няма да е абсолютно същият, но процесът на пресъздаване и сравнение ще те научи на технически хватки, които иначе би откривал с години.

В крайна сметка техниката е просто инструмент, но тези навици са това, което прави разликата между щракване и фотография.

Публикацията е редактирана (19-03-26 11:12)

Дата:   19-03-26 12:25

Отлични съвети [smilie24]

Автор: Vinsent   
Дата:   19-03-26 14:58

Много години навъртях във фотографията.
Никога не съм срещал по-добре систематизиран съвет.
mmx [beer] [beer] [beer]

Автор: CDman   
Дата:   19-03-26 15:22

Съвсем ще го откажете човека. [smilie10]

Колега, снимай така, както на теб ти харесва. Вземеш ли много да ги мислиш и премисляш - не става.

Снимам от 35 години. Не се сещам да съм погледнал снимка и да съм си казал "Леле, какви светлосенки, какви водещи линии, каква балансирана композиция".

Снимките, или поне моите, ми напомнят за хора, места, преживавания, а не за фотографски термини.

Успех ! [smilie24]

Автор: mmx   
Дата:   19-03-26 17:47

Благодаря на asahi и Vinsent, радвам се, че споделяте това виждане!
-
Към CDman: Респект за тези 35 години зад апарата! Прав си, че емоциите, хората, местата, преживаванията са в основата на всичко, но тук има една уловка - когато човек тепърва прохожда, той няма този натрупан автоматизъм.
То е като шофирането – в началото съзнателно мислиш за съединител, скорости, знаци, огледала...
Едва след години ставаш едно с колата и вече не мислиш за правилата, а просто се НАСЛАЖДАВАШ НА ПЪТЯ!
И за разлика от преди 35 години, когато си започвал - днес има океан от достъпна и безплатна информация, която позволява на един АМБИЦИРАН начинаещ да превърти играта и да се придвижи напред за месеци, вместо години.
-
Целта на това, което написах горе, не е да го откажа, а да му дам карта, с която ПО-БЪРЗО да стигне до момента, в който и той ще снима чисто интуитивно, без да мисли за теорията [smile]

Автор: kes   
Дата:   20-03-26 00:30

Снимам от 6 години и то само птици. Никога не съм имал 35 мм :) Най-късият ми обектив е 58 мм и си го пазя като спомен от детството, но мисля скоро това да се промени. Хареса ми качеството на изображенията, които си постигнал. Разкажи какви ленти си ползвал, как ги сканира, обработвал ли си нещо?
Честно казано мисля и аз да пробвам да снимам с лента. Бях се засилил по пързалката и аха да строша сумата и пари по някаква супер дупер камера и реших малко да върна газта.
Никога не съм се замислял за композиция, просто натискам копчето, даже и през визьора не гледам, ами си монтирах един мерник върху камерата. После избирам един от сто кадъра и го качвам тук за гласуване, за да видя какво се харесва и дали съм на правилен път.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »