Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Изобор на бюджетна видео карта за Lightroom
Автор: bestlap   
Дата:   20-09-23 10:24

Здравейте, нещо виждам зор с лайтрума и ми иска малко да забързам процеса накратно компютъра ми сега е слаб със следните паратметри:
amd ryzen 5 pro 4650g
24 Гб рам
със SSD-та съм

Въпроса ми е следния, ако добавя някаква видео карта втора употреба би ли имало смисъл и би ли се усетил в подобряване на перформанса?
Гледам из олкс има : RX 5700 XT Gaming OC 8G, GeForce GTX 1080 TI Gaming OC 11G : 11GB за по 300лв. Ще се радвам от някой по запознат да даде съвет коя карта би била по-добра от вградената в тоя процесор. [shtrak] [shtrak] [beer]

https://ibb.co/br3vJBY

Отговори на това съобщение
 Re: Изобор на бюджетна видео карта за Lightroom
Автор: alex.d76   
Дата:   20-09-23 11:22

Ще се усети подобрение със сигурност - повечето графични програми си искат самостоятелна видео-карта и то със сериозни параметри.
Аз бих взел 1080 - все още е сериозна карта, с повечко РАМ е, и с по-бърза шина за данни.

Автор: asahi   
Дата:   20-09-23 13:01

Ей тук Адоби са написали кое как да се направи, а тук младежът сравнява резултатите в Лайтрум на няколко видеокарти.

Автор: Synthy   
Дата:   20-09-23 14:54

Лайтрума работи ли с 30 битов цвят (при подходяща видео карта) като фотошоп?

Автор: alex.d76   
Дата:   20-09-23 19:29

Аз пак по повод питането на колегата - ето едно сравнение между двете карти, и защо препоръчвам 1080, макар 5700 да е по-нова и на хартия с по-добри параметри :

https://shorturl.at/ckrJ3

Имах тази карта до скоро и бях супер доволен от представянето й за какво ли не, но от пусти гъдел я смених с RX 7900 XT ... която така и не ползвам в пълния й потенциал ...

P.S. Силно НЕ препоръчвам закупуване на GTX 1080 TI OC за 300лв - тази карта към момента се продава за около 450-550 лв ако е в отлично състояние !
За 300лв може даже да не си завърти вентилаторите при теста ...

Публикацията е редактирана (20-09-23 19:31)

Автор: Hsathv   
Дата:   21-09-23 18:18

Автор: alex.d76
Дата: 20-09-23 11:22

Ще се усети подобрение със сигурност - повечето графични програми си искат самостоятелна видео-карта и то със сериозни параметри.

Да, ама графични програми за векторна графика или cad програми. Тука имаме елементарна растерна графика. Обработка пиксел по пиксел. Отделно нямаме движение. Няма голяма файда от видеокарта. Пък паметта на видеокартата е хептен без значение. Просто няма какво да се съхранява там.

Дата:   21-09-23 18:58

Така беше едно време, ама вече не е така. GPU на картата се ползва в сметките.

Автор: Hsathv   
Дата:   22-09-23 01:15

Не съм казал, че не се ползва в сметките. Ползва се, ама като обикновенно CPU. Няма хардуерни инструкции характерни за графичните процесори, които се използват за растерна графика. Предвид цената на видеокартата, прираста е малък. По ефективно е тези пари да се вложат в по-бърз процесор, или пък за професионални цели направо двупроцесорно дъно.

Автор: lamerko   
Дата:   22-09-23 02:17

Нещата се променят, макар и по-бавно, от колкото си мислех преди време. Сега AI цепиите дадоха тласък на дълго боксуващия софтуер на Адоби. От скоро, вече графичните карти имат съществено значение - например за функциите за подобряване. Страхотни резултати със старите ми РОУ от дрона например - не е истина до какво води това. От версия 25 на PS пък да не говорим на какво залитнаха. За да използвате това

https://www.shumen.org/upload/adobe1.jpg

трябва да отговаряте на това

https://www.shumen.org/upload/adobe2.jpg

Ако вземете прекалено евтина карта, ще получите това (от служебният ми лаптоп)

https://www.shumen.org/upload/adobe3.jpg

Ако имате съвместима карта, но тя е твърде бавна, скоростта на тези операции става неприемливо висока, можете да погледнете темата тук във форума за чистенето на шум и какви абсурдни времена за изпълнение се сблъскват някои. Добре обмислете покупката си, за да не стане така, че сте дали пари наразно.

Автор: baron_barbaron   
Дата:   22-09-23 05:33

lamerko едно от тези абсурдни времена беше моето. Само като ъпдейт от тогава :) малко след това пуснаха ъпдейт на ACR (аз ползвам шопа ) и със следващата версия времето ми падна от 21-45 минути, на 30-40секунди при файлове от Д810 и Д850. Без да съм сменял драйвер, картата е rtx2060 Super.

Така, че да. Лека полека почват да използват възможностите на графичните карти, но вярно по-бавно от колкото ни се иска :)

Публикацията е редактирана (22-09-23 05:37)

Автор: bestlap   
Дата:   22-09-23 12:50

Така вчера взех карта сложих я и експортнах една сватба няма нищо общо ама нищо... Всичко работи супер по-бързо и плавно.

https://i.ibb.co/DQfWSjK/Untitled.jpg

Публикацията е редактирана (22-09-23 12:51)

Автор: galinvayov   
Дата:   24-10-23 16:16

Привет.
Хванал съм се да събирам нова компютърна конфигурация на съпругата, след като се оказа че настоящата ѝ много лошо се справя с новите AI функционалности (интелигентни маски, разпознаване на лица и т.н.) в Lightroom и Photoshop.

В монента работи с:
Intel Core i5 2500 3300Mhz - четириядрен
2 x 8GB DDR3
SATA SSD
GeForce GT 1030 2GB

За сега е планирано:
Ryzen 9 5950X или 5900X
2 x 32 GB DDR4
NVMe SSD

Голямата чуденка е видеокартата. Имайки предвид останалите части, бюджета за нея е до около 1000 пари.
От гледна точка на бюджета, RTX 3070 изглежда е подходящ избор.

Може ли да се мине с по-евтина карта без да се жертва много от представянето?
Или може да има други по-подходящи за които не съм се сетил?

Публикацията е редактирана (24-10-23 17:48)

Автор: Mogila   
Дата:   24-10-23 19:18

Не съм убеден, че новите функционалности си струват инвестицията от толкова много пари за видео карта.

Дата:   24-10-23 19:46

Понеже го събирам на порции, ще имам възможност да тествам как ще се държи, без карта и със старата. А дано заработи...
За сега съм осигурил: дъно, памет, дискове, кутия.
На втори етап са: процесор, захранване, охлаждане.
Видеото съм го оставил за най-накрая.

Автор: lamerko   
Дата:   24-10-23 21:02

Виж някое видео втора ръка 2070 например - почти няма разлика с трета серия и работи добре. Може би и 2060 ще свърши идеална работа, но не съм тествал.

Автор: vinse   
Дата:   24-10-23 21:33

Ryzen 9 е overkill, може да намалиш бюджета за процесора, примерно сложи Ryzen 5 или 7 и набии малко повече пари във видео, примерно Nvidia 4070.

Автор: hotsnail   
Дата:   25-10-23 01:20

Hsatv растерна графика е точно това за което са оптимизирани видеокартата т.е. умножение на числа в матрици и вектори.

Това че Адоби 15 години не могат да си оправят лайтрума и фотошопа е защото алчните им началници искат клауд или машинно обучение и не дават пари за нормалните функции на продуктите. Това е друга бира. Това е алчност. Няма нищо общо с това колко подходящи са видео картите за растерна обработка.

ПП на въпроса каква видео карта - каквато и да е стига да е NVidia. Точно защото алчните началници на софтуерните фирми пари не дават продукта да работи и с AMD и с Интел.

Да CaptureOne е много по-добре направена за GPU. Ама станаха и те супер алчни вече. 150 евро на година, ако ти дадат 30% отстъпка..... Еми няма да стане. Хубав им е софтуера, ама не е 300 лева на година хубав.

Публикацията е редактирана (25-10-23 01:24)

Дата:   25-10-23 10:40

Обяснението за алчност е много... меко казано лесно. Истинската причина е малко по-сериозна. В сайта на NVidia може да намерите това съобщение: Adobe and NVIDIA Partner to Unlock the Power of Generative AI.
Същото съобщение може да намерите и на сайта на Адоби. А потвърждението на това партньорство в продуктите им.

Автор: ZENON   
Дата:   25-10-23 14:18

RTX2060 6GB върши работа, като на Лайтрума за денойс с AI, се товари за кратко до около 40%.
Друг е въпроса, че на Лайтрум, тия функции с "AI" са много далеч и надолу от това, което прави TopazPhoto AI.

Автор: Lokosf   
Дата:   26-10-23 17:13

тоя TopazPhoto AI, работи ли под вин 7 ? че май иска вин 10 и нагоре?

Дата:   26-10-23 17:39

Topaz Photo AI
Minimum Hardware Requirements
Windows Operating System 10 or 11 (most updated version recommended)
CPU Intel OR AMD, with AVX instructions, released after 2013
System Memory (RAM) 12GB (16GB or more recommended)
Graphics Card (NVIDIA) NVIDIA GTX 900 or higher, 4GB VRAM
Graphics Card (AMD) AMD Radeon 400 or higher, 4GB VRAM
Graphics Card (Intel) Intel UHD 600 Graphics or higher, 12GB system RAM

https://docs.topazlabs.com/photo-ai/system-requirements

Дата:   30-10-23 08:40

След ден опити за работа с Lightroom Classic на нейната стара конфигурация. Проблемите са основно мудност, зависване, неработещи маски, липса на реакция на централния преглед на снимката по време на "Develop".
Тествахме как ще върви работата на моя компютър:

Intel Xeon E5645 2400Mhz - шест физически, дванадесет логически ядра
3 x 4GB DDR3
SATA SSD
Quadro 2000 1GB

Може би не е с ракетна скорост, но си е съвсем използваема. Няма зависвания, всички функции работят.
И на двете машини се заемат около 5 гигабайта RAM.
Забелязах че при използване на интелигентна маска, избор на обект или фон, използването на всички дванадесет ядра се повишава до 100 процентa докато трае процеса.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-10/1698647381_image_2023-10-30_082941157.png

Изглежда че ще е нужен високопроизводителен многоядрен процесор за по-гладка работа.
В този случай инсталиранта видеокарта не се харесва от Lightroom и за обработка на изображенията използва само процесора.
Ако се разполага и с добра карта която да подпомогне процеса, вероятно ще е още по-добре.

ПП Основно изискване към процесора изглежда е подръжка на SSE 4.2, това е добра насока за избор на централен процесор.

Публикацията е редактирана (30-10-23 08:52)

Автор: hotsnail   
Дата:   30-10-23 09:50

Системни изисквания за Лайтрум класик

Картата трябва да е съвместима с DirectX 12 и да има поне 2GB за препоръчване 16GB

често срещани въпроси относно GPU поддръжка в Lightroom Classic

ПП за GPU може би е интересно да се потърси как се справят Intel-ските адаптери. Примерно A770 със 16GB дали няма да дава по-добри резултати......ама за по-сигурно 3070, 4060... нещо такова. Сега щели да пускат Super варианти на 4070 и 4080.

Публикацията е редактирана (30-10-23 09:53)

Автор: Synthy   
Дата:   31-10-23 09:25

3070, 4060... Това не е ли малко пресилено? Ето какво пише за лайтрум класик:

Your graphics processor must meet the minimum system requirements (see below) to be used by Lightroom Classic. We also recommend choosing a graphics card with a GPU Compute benchmark score of 2000 or greater.

Всичко над GTX 950 има над 2000 точки, което на практика е всяка една съвременна видео карта (евтина или скъпа - все тая).

3070 има 22000 точки, 4060 има още повече. Звучи малко, като да трепеш мухи с оръдието. Не, че не може, но и мухобойката ЩЕ върши същата рабхота.

Автор: vinse   
Дата:   31-10-23 09:55

Ключовата фраза тук е minimum system requirements, да и 5 годишна видео карта ще ти свърши работа, но ще се утрепеш от чакане. Аз имам RX580 8GB, която ако не се лъжа я взех около 2017 година и компа кибичи по минута на снимка, когато правя denoise в лайтрума.

Публикацията е редактирана (31-10-23 10:00)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »