Автор: chu
Дата: 17-11-20 18:49
Здравейте!
След известно ровене, стигнах до извода, че не мога да взема самостоятелно решение и имам нужда от вашата помощ, така че ще се радвам да споделите мнението си.
Казусът е следният: имам камера Canon 70д и имам нужда от бюджетен
портретен обектив, с който да ъпгрейдна.
До момента снимам с 50- ка и 70- 300. Вторият обектив е супер на добра светлина, първият ме спасява на тъмно, но за далечни разстояния е ужасен. И изобщо, няма какво да говорим, тези обективи вече отдавна не задоволяват нуждите ми.
Имам в наследство и един 17- 70, който почти не ползвам за събития. Ако се наложи, с него снимам макро.
Сега имам възможност да купя обектив на старо (да са живи и здрави сериозните фотографи тук, които продават добре поддържана техника), евентуално ми се иска да взема и светкавица.
Чудя се дали да инвестирам в 24 - 105 мм, който е f4 като 70- 300, (което ме смущава, защото знам мъчението да не можеш да мръднеш по-надолу от f4) и би ми вършил работа за бързо преминаване в режим "снимане на групи от хора", или да взема 85мм f 1.8.
Може би бихте препоръчали и други обективи, които са подходящи, аз доста се рових и стигнах до там да избирам между тези двата.
Портрети обикновено снимам на събития (дневни/нощни, на открито/закрито), никога в студио. Не обичам да снимам със светкавица и по тази причина нищо не разбирам от такива, но разбира се осъзнавам нуждата от тях.
Чудя се дали наличието на светкавица няма да осмисли ползването на по-тъмния обектив, но се познавам и знам, че вероятно пак ще избера да не я ползвам.
Всъщност не знам дали f4 на 70- 300 и f4 на 24- 105 значи едно и също.
Иначе доколкото разбирам led светлина не е препоръчителна за портрети, вместо светкавица. Така ли е?
Малко се обърквам вече от толкова много ревюта и статии, така че ще оценя, ако ударите едно рамо в избора.
Писна ми да се излагам с нискокачествени снимки, та щом мога поне малко да ъпгрейдна, ми се иска да не хвърлям пари на вятъра.
Предварително благодаря!
|
|