Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за избор на обектив
Автор: chu   
Дата:   17-11-20 18:49

Здравейте!
След известно ровене, стигнах до извода, че не мога да взема самостоятелно решение и имам нужда от вашата помощ, така че ще се радвам да споделите мнението си.

Казусът е следният: имам камера Canon 70д и имам нужда от бюджетен
портретен обектив, с който да ъпгрейдна.
До момента снимам с 50- ка и 70- 300. Вторият обектив е супер на добра светлина, първият ме спасява на тъмно, но за далечни разстояния е ужасен. И изобщо, няма какво да говорим, тези обективи вече отдавна не задоволяват нуждите ми.
Имам в наследство и един 17- 70, който почти не ползвам за събития. Ако се наложи, с него снимам макро.

Сега имам възможност да купя обектив на старо (да са живи и здрави сериозните фотографи тук, които продават добре поддържана техника), евентуално ми се иска да взема и светкавица.
Чудя се дали да инвестирам в 24 - 105 мм, който е f4 като 70- 300, (което ме смущава, защото знам мъчението да не можеш да мръднеш по-надолу от f4) и би ми вършил работа за бързо преминаване в режим "снимане на групи от хора", или да взема 85мм f 1.8.

Може би бихте препоръчали и други обективи, които са подходящи, аз доста се рових и стигнах до там да избирам между тези двата.

Портрети обикновено снимам на събития (дневни/нощни, на открито/закрито), никога в студио. Не обичам да снимам със светкавица и по тази причина нищо не разбирам от такива, но разбира се осъзнавам нуждата от тях.
Чудя се дали наличието на светкавица няма да осмисли ползването на по-тъмния обектив, но се познавам и знам, че вероятно пак ще избера да не я ползвам.
Всъщност не знам дали f4 на 70- 300 и f4 на 24- 105 значи едно и също.
Иначе доколкото разбирам led светлина не е препоръчителна за портрети, вместо светкавица. Така ли е?

Малко се обърквам вече от толкова много ревюта и статии, така че ще оценя, ако ударите едно рамо в избора.
Писна ми да се излагам с нискокачествени снимки, та щом мога поне малко да ъпгрейдна, ми се иска да не хвърлям пари на вятъра.

Предварително благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за избор на обектив
Автор: D.S   
Дата:   17-11-20 20:33

Canon 17 - 55 / 2.8, 24 - 105 не е лош обектив, но не и за кроп. Ако продадеш 50ката, ще останат пари и за 85 / 1.8

Автор: Mogila   
Дата:   17-11-20 20:34

Здрасти, наличието на светкавица няма да усмисли по-тъмния обектив.

Бих препоръчал на първо място 85 1.8.

Но ако искаш малко по-дълго можеш да обмисли 100 макро Л със стабилизация. Той ще има по добър фокус, по добра картинка като цяло.

Най-доброто което можеш да направиш в момента е да обмислиш и смяна на тялото с едно 6Д. Сега са на страхотни цени.

Публикацията е редактирана (17-11-20 20:47)

Автор: Yog   
Дата:   17-11-20 21:10

Колко пари си склонен да дадеш? Ей с тоя обектив съм снимал на 6D преди 2-3 години и резултатите бяха много добри. Несравнимо по-хубави от снимките, които правеше личния ми 77D с кропски обективи. Двете неща могат да се намерят за, примерно 2200-2300 лева в много добра кондиция. Вече дали конкретния обектив и конкретния фотоапарат "ще се разбират" не знам. Откакто минах на безогледални, не участвам в тоя филм.[smilie3]

Автор: quazimodo   
Дата:   18-11-20 08:09

Тамрон 28-75/2.8 с много внимателен преглед на бройката за фронт/бек фокус.

П.П. Може и да не спада съвсем към бюджетните обективи, но за портрети, особено на открито, може да погледнете и 100/2 УСМ

Публикацията е редактирана (18-11-20 10:22)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »