Автор: quazimodo
Дата: 07-05-20 17:40
Свиквай, шумни са матриците на М4/3 Дори и на базово исо посред бял ден има шум, особено по небето. Всичко опира до това, какво мислиш да правиш с кадрите след снимането. Аз, като пълен непукист, съм заковал максимума на автоисото на 6400, защото за уеб представяне на кадри с 1200 пиксела по дългата страна, шумът не ме притеснява.
П.П. Иначе и аз като Yog преекспонирам вечер и по принцип при оскъдно осветление. Стабилизацията на Олитата е толкова добра, че с ръчнофокусен 200мм обектив стигам до 1/60 от ръка без размазване. Естествено при неподвижни предмети
П.П.2. Разбира се, че всяко чистене на шум прецаква картинката, но при Лайтрум (5 и нагоре), вредата е минимална. За да не разчиташ само на чужди приказки, вкарай един шумен кадър в Лайтрум и виж какво става нагледно. За по-добра визуализация увеличи кадъра до 1:1. Най-добре е да се подхожда внимателно към самото изостряне, което допълнително увеличава шума. Битува препоръката, за Олимпус да се ползва висок radius, 1.5-2 пиксела и нисък amount, около 40-50. Другите плъзгачи може и да не се пипат за начало.
П.П.3. Първите седем снимки в профила ми са с Олимпус без чистене на шум, но за сметка на това, повечето са подостряни и контрастирани
Публикацията е редактирана (07-05-20 18:04)
|
|