Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Никонски Макро обектив за Сони ?
Автор: djokando   
Дата:   29-04-20 19:23

Здравейте , наскоро преминах към Сони ... от обективите на Никон ми остана макро обектива Nikorr 105 / 2.8 . Мога ли да го ползвам на Sony A7!!! ? или да го продавам и да събира за подобен на Сони ?

Отговори на това съобщение
 Re: Никонски Макро обектив за Сони ?
Автор: Raffito   
Дата:   29-04-20 19:37

Можеш да го ползваш.
Не знам дали има преходник за AF обективи.
Но Nikon-ския байонет за MF и AF е един и същ.[shtrak]

Автор: Synthy   
Дата:   29-04-20 23:10

Забравяш за стабилизацията и АФ и можеш да го ползваш. С преходник Nikon F/G -> NEX ще стане.

Автор: hotsnail   
Дата:   30-04-20 09:10

На стабилизацията и настройте мм и си работи.

Вероятно за G обектив говорите и там проблема е с контрола на блендата.старите Д обективи и по-старите от тях има пръстен за настройка на блендата.

Един вариант за вашия обектив има механични адаптери с пръстен за бленда и малко на око се гласи блендата. А Фокуса ще е на ръка и той

Друг вариант е има електронни адаптери за 400-500 евро. Аз няма подобен и не мога да кажа, до колко работи. Имаше противоречиви оценки,

АФ ако е стар обектив без мотори и т.н. Може да се докара с преходник. Има един преходник дето се разтяга и фокусира старите обективи. Те и оптичните им схеми го позволяват това.

Бих ви посъветвал един канон 100/2,8 за 500 лева да вземете и преходник сигма Да видите дали за около 300 ще се намери. Може и направо Сони 50мм макро или Токина 100мм макро да видите. Сони 90мм макро е хубав също но по-скъп

Автор: sirkhann   
Дата:   30-04-20 10:38

Евтин вариант - Pixco/Kiwi/K&F Concept от българските фото магазини. Скъп вариант - Metabones. Нямат електроника и автофокус, VR няма да работи, а управлението на блендата става през пръстен на преходника. Затова се търси преходник за обективи тип G, както са написали колегите. Фокусира се ръчно, но се свиква, особено с хубав визьор.

При изключен VR, не се знае стабилизиращите елементи как са паркирани и дали това ще повлияе на оптичните качества. Трябва да се пробва.

Аз лично не бих си играл да сменям обективи от F на EF байноет. Canon USM 100/2.8 Macro е доста стар и не се знае дали ще работи перфектно с преходник и без това, а и се намира трудно. Иначе е страхотен обектив.

Ако се търси автофокусен вариант, аз бих гледал Sigma 105/2.8 Macro DG HSM OS. Старата версия без стабилизация е супер, но за нея няма части. Ако се счупи, дотам...

Успех!

Автор: krassi04   
Дата:   30-04-20 12:54

Имал съм Canon usm100/2.8 macro и със Сигма МС11,на Сонито беше много добре,има и бърз автофокус,но го продадох,за евтин вариант е добро решение.

Автор: Julius   
Дата:   30-04-20 17:25

djokando написа:

> Мога ли да го ползвам на Sony A7!!! ? или
> да го продавам и да събира за
> подобен на Сони ?

Ти с чистата А7-ца ли си или с някоя нейна разновидност?

Питам, понеже аз съм с А7R - и точно заради това продадох макро 90-ката. Иначе обектива е разкошен (цветопредаване, контраст, острота), но на А7R има отвратителен шатър-шок! Буквално съм виждал как откатът от снимането с него клати цялата конструкция (особено при изцяло разпънат олекотен травъл-статив на недобра подложка - мека пръст, трева...)! Като свия краката на статива и го сложа върху скала - трептенето се минимизира, но пак се долавя. За макро в гората - забрави (пробвал съм да снимам гъби, гадинки) - едва 1 от 7-8 кадъра излизаше читав. И се принудих да го продам, защото не знам кога ще сменя 7R-ката с по-нова. Мисля да я изцедя докрай, а нямам намерение дотогава да затварям 2 бона в обектив, който само да стои в чантата. Само затова го разкарах, но след време кой знае, може пак да си го взема!?

Този проблем при по-късните версии (от 2-ро поколение нататък) вече е оправен.

p.s. От малкото кадри с чиста А7-ца и макрото - все си мисля, че тоя проблем го нямаше, но не твърдя на 100%.

Автор: kvakioh   
Дата:   30-04-20 17:57

Макрото за Сони е 70мм Sigma с автофокус и може да се намери за 750-800лв . Сони байонет.
Бих продал Никонския и взимам нещо за Сони.
90мм Сони е прекалено скъп. На А7R “шокът” идва винаги от апарата, не от обектива...описано и разбрано е от всички без човека от предния пост.
Почти идеален е, макар че има малко странности в конструкцията, понякога вади странни цветове. Скъп си е и това е. Който не може да снима, ще има брак, обективът има прилична и стабилизация и сработва добре като за макро при автофокус. За всичко става- насекоми, за цветя, за храни, за портрети, за “сканиране” на негативи.
Иначе варианти с адаптори много.
Ползвам Сигми, Тамрони и други марки макро обективи към Сони с адаптори, някои са капризни откъм контактите-или не сработва аф, или стават още по-бавни като фокус. Но пък резултатите са чудесни. Ръчното е екстра, като се научи човек.
Всъщност не знаем кой Никонски е 105/2.8 VR или 105/2.8 D macro. При първия нещата са сложни, при втория е с евтин адаптор без аф.

Публикацията е редактирана (30-04-20 18:23)

Автор: hotsnail   
Дата:   30-04-20 19:59

А важно е да се каже и с кое сони. А7м2 и по-нови без а7с2 работят добре с адаптер и канонски обективи.

Сигма 70 е интересна наистина. Пък може и без адаптер.

Аз ползвам канонския 100/2.8 и за това го препоръчвам. С а7м3, а7р2 и а7р3 със сигурност работи добре. С трета серия камерите има и следящ аф доста приличен за портрети. В базара съм го виждал около 400-500 лева

Сигма 105/2.8 макро е супер също. Имал съм го. Доста е тежък.

Канон 100/2.8Л е много як вариант също. Ама и той като сони 90 е от скъпите варианти

Публикацията е редактирана (30-04-20 20:01)

Автор: sirkhann   
Дата:   02-05-20 12:08

Sigma 70/2.8 има един автофокус. Колкото и да харесвам тази марка, ако снимах със Sony, на тази дължина бих гледал само един обектив - Voigtlaender APO Lanthar 65/2

И има защо цената да е такава.

Има и по-евтин вариант - Laowa 100/2.8 Macro 2:1

Автор: kvakioh   
Дата:   02-05-20 12:28

Добре си е да има някакъв приличен автофокус, въпреки че доста често се снима ръчно. Примерно за портрети по-далечни или общи кадри към безкрайност си е необходимост. Също съм привърженик да има и лимитер за определяне доколко да фокусира. Така нещата стават една идея по-бързо.
Voigtlander-а и Laowa са доста добри, само че ръчни, мисля Voigtlander е 1:2 макрото. Нужно е известно време снимане ръчно, за да се свикне. Обиграният снимащ ще има под 10% брак с макрото. Понякога дори стабилизацията пречи, добре че при почти всички такива обективи има изключване на тази опция.

Автор: Джъмбо   
Дата:   02-05-20 12:56

аз се чудя като си никонджия, защо си минал на сони след като никон имат адекватен отговор?!?!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »