Автор: koev
Дата: 11-02-20 20:56
Пиша моето, дано се не изложа
Първо искам да благодаря на Фотосинтезис - Варна за предоставената възможност за тест!
Изходно положение:
В момента разполагам с две системи с необходимите ми обективи:
Canon EOS R и Nikon D750.
Защо така - ами така тръгна от началото, исках да опитам и двете...
След като поснимах няколко месеца с безогледалка, почнах да се оглеждам да сменя Никон системата със Сони. Защо Сони - ами дразни ме липсата на две карти в Никон З, както и в Канон Р, а и цените на картите за Никоня - мамата си трака. Каквото и да се говори, двете карти са си спокойствие - на мен ми се е бъгвала карта, та си знам.
Поразцъках Сони, устройва ме и взех да чета ревюта за сигма 35 1.2 и сони 85 1.4
И бум - излезе Д780.
На хартия е супер - хем DSLR, хем безогледалка и то на F маунт. Лудница - няма да сменям обективи. Обаче взех да чета ревюта и освен хвалбите в мен се промъкна кофти мисълта, че LiveView е като на D750 - бавно и лагаво. Особено като четох характерстиките в нета - 3 кадъра в секунда с механичен затвор. Даже питах тук, ама не получих отговор.
Та стига толкова излияния, да споделя опит.
Първо да кажа, че това си е от моята камбанария, не ангажирам никого с мнение. Не съм и про, още повече писач на ревюта.
Сравнявам Nikon D750 и D780.
1. На външен вид и усещане са еднакви. Сякаш D780 е с една идея по-голям. Познати менюта и всичко е там където си свикнал.
2. Снимане с оптичен визьор - не можах да видя никаква разлика във фокуса. Сензорът на д780 е по-добър, повече видимо в jpg, но и при nef има около стоп разлика. Белият баланс също е подобрен, но аз си снимам в NEF, та не ме блазни чак толкова. Като цяло
за мен не е причина за ъпгрейд.
2. Снимане с LiveView - тук почти няма място за сравнение. Отзивчив и бърз фокус, фокус по очи, абе като безогледалка. Опасението ми за лаг не се оправда - доволен съм.
3. Снимане с ръчни обективи - и тук д780 печели - има си пикинг, увеличението с един бутон си работи, но съм разглезен от Канон и техният MF асистент, та не съм впечатлен.
4. Видео - видео не снимам засега, но по спецификации просто няма база за сравнение.
Изводите за мен са следните:
Много добре премислено тяло и концепция, чак се чудя защо пуснаха З-ката. Ще си го купя ли? Най вероятно - Да, но към края на годината, като му поспадне цената. За мен е все още скъпо
Надявам се да съм бил полезен по някакъв начин.
ПП. Мислих да пускам снмки, но се отказах.
Публикацията е редактирана (12-02-20 06:06)
|
|