Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фокусно разстояние
Автор: swy   
Дата:   06-02-20 18:21

Да кажем че имаме обективи 18-35 и 35-70 , различно лище изглежда снимката на 35мм ?[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Фокусно разстояние
Автор: swy   
Дата:   06-02-20 18:24

Или пък на 18-105 ? как ще е на 35мм

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   06-02-20 18:36

Нормално е да има някаква разлика. Характерът на бокето може да е различен за различните обективи; на една и съща дължина при различните обективи може да има повече или по-малко изразен focus breathing. Ефектът (ако го има) се проявява повече с намаляване разстоянието до обекта. Сравнявал съм 18-140 на 85мм с 85мм f/1.8g, и двата обектива на еднаква бленда. Резултатът не е еднакъв, като се има предвид, че и двата обектива са от един бранд.

Edit: По-конкретно. Сравнявал съм ги на f/5.6.
18-140 при тази бленда е малко по-мек в края, отколкото в центъра, трябва да се затвори повечко, за да се увеличи остротата и в края, докато 85мм f/1.8g на f/5.6 е острилка отвсякъде. На f/1.8 остротата е съвсем малко по-ниска. Освен това при този обектив, на каквато и бленда да го ползвам, не съм забелязал омекване по края. В случая обаче трябва да се отчете факта, че обективът е за фул фрейм, а го ползвам на кроп, т.е. дори и да омеква по края, в моя случай това няма как да се забележи.

Така че зависи, кое как, и т. н....

Публикацията е редактирана (06-02-20 22:37)

Автор: geobg   
Дата:   07-02-20 02:36

Общо взето еднакво ако говорим какво попада в кадъра, +/– 1 мм.

За качеството разговора е друг, затова има обективи по 100 лева и по 3000 лева.

Твърдите обективи по принцип имат по-малко изкривяване в сравнение с зум.

Автор: asahi   
Дата:   08-02-20 14:27

(Д)ефектите, които наблюдавате, се наричат изкривявания на перспективата и не са свързани с фокусното разстояние на обектива, а с дистанцията, от която снимате. Снимайте един и същ човек от 2 метра с различни обективи, после изравнете размерите във фотошоп и сравнете. Няма да откриете разлика.

Автор: Yog   
Дата:   09-02-20 01:02

Имам обектив който свършва на 40мм и такъв, който почва от 40. Провбвах - напълно еднакви са снимките [smile]

Автор: io_bs   
Дата:   09-02-20 02:29

Никой обектив не е с точно тези мм, които пише на него - винаги има някакво минимално разминаване. Отделно, да допълня казаното по-горе, фокусното разстояние е измерено при фокус в безкрай. Почти всички обективи променят фокусното си разстояние при фокусиране по-наблизо. Хаселблад мисля, че са единствената марка, която упоменава точното фокусно разстояние на обективите си - сега проверих страницата за новия им XCD 45mm f/4 - реалното му фокусно разстояние е 46.2 мм.
Между другото, с блендата е същото нещо - един f/2.8 зуум може да е реално f/2.9, а да не намесвам и t-стоповете [smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »