Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Още един въпрос за очите и контраста
Автор: photoforce   
Дата:   02-09-19 12:01

Здравейте:)

Знам, че това не е медицински форум, но е форумът, в който съм намирал най-много съмшишленици и полезни съвети. А и сме фотографи, може би и някой друг се е заглеждал, или ако се загледа след, като прочете, ще може да ме разбере :)

Да го кажем така. Стоя в стая, през деня. Пред мен има прозорец и навън грее слънце. На пода в стаята има да кажем черна фоточанта, страната и, която е от към мен, съответно, е и в сянка - защото източника на светлина идва срещу мен.

Ако гледам към чантата докато над нея е силен източник на светлина, контраста ми изглежда много по-нисък. Ако с длан закрия прозореца, без да отмествам поглед от чантата, контраста се засилва много. Все едно махам едно леко белезникаво филтърче, което до този момент е било пред погледа ми.

Разговарях със и ме гледаха вече шест лекаря, като мнението на всички е, че нямам катаракта, роговицата е наред, няма нищо страшно по ретината.

Но наскоро имах травматично събитие (може би предимно психологическо) и започна да ми прави впечатление този ефект. При вас така ли е? (ако сте разбрали обърканото ми обяснение) :)

Отговори на това съобщение
 Re: Още един въпрос за очите и контраста
Автор: jingov   
Дата:   02-09-19 12:33

photoforce - задаваш въпрос, отговора на който вече си го дал в описанието на "проблема" , още повече в затворено помещение без дифузна и отразена светлина.
Изрев с разработен преден план е същото нещо- слагаш филтри или правиш клин .

Дата:   02-09-19 12:38

Моят въпрос обаче е за очите, когато гледам обекта го виждам с този "проблем". В смисъл, при камерата ми е ясно, че така се получава, но дали е нормално да го има като ефект и при зрението?

Автор: petervassilev   
Дата:   02-09-19 14:52

Точно по този начин Гойко Митич (напр. във "Винету") поставя ръката си над очите, за да вижда по-ясно врага.

Навярно всеки човек - не само Винету - регулира диафрагмата (ириса) на окото и по този начин, за да вижда по-добре това, към което е фокусирал вниманието си.

В този случай, обаче, аналогията с обектива (фототехниката) не е съвсем точна, според мен. Човешкият мозък има много повече функции от обикновената промяна на ISO, диафрагма и т.н.

Публикацията е редактирана (02-09-19 15:03)

Автор: alext   
Дата:   02-09-19 14:58

Когато са те прегледали 6 доктори и все пак питаш форума се нарича хипохондрия.

Автор: lamerko   
Дата:   02-09-19 15:13

В bgmama ще има доста по изчерпателна дискусия...

Автор: Synthy   
Дата:   02-09-19 15:17

Или може би е същото като леща с просветление и без (човешкото око). Затова ни трябва сенник :)

Автор: Krassy   
Дата:   02-09-19 15:18

Само аз ли забелязвам, че човека споделя за намаляване на контраста при закриване на контражура, а не обратното, което е нормално...

При обектива при контражур пада контраста, заради вътрешните отражения на лещите... но при човешкото око трябва да се вдигне, защото е нормално.
А човека описва обратното... или се е объркал?

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   02-09-19 15:26

Първият отговорил е очен лекар, т.е. освен физически и оналйн имаш лекарско мнение [smilie5] Обаче и при мен е така и взех .... да се притеснявам.jingov, час нещо ? [cool] [cool] [cool] [beer]

Дата:   02-09-19 15:34

Именно, ако закрия контражура, се засилва контраста. Така че спада в категорията нормално. Хипохондрия имам по принцип, но в случая явно съм се преуморил много. Добре, благодаря:)

Автор: sts1969   
Дата:   02-09-19 21:16

Щом искаш да видиш ясно тъмен предмет в силно осветена стая, трябва да ти е отворена зеницата за да влезе повече светлина. Проблемът е че светлината влизаща през прозореца принуждава зеницата да се затвори, така окото се предпазва, не подлежи на контрол. Изходът е, прикриваш светлината, и зеницата сама се отваря. Това е още по-силно изразено при късогледите (като мен) защото зениците ни са по-отворени от хората с нормално зрение, и светлината ни пречи още повече.

Автор: asahi   
Дата:   02-09-19 22:13

Пак ли са ръсили ГМО от самолетите?

Дата:   03-09-19 01:12

Абе при мен е нещо друго май... ето пример. В този гараж на приятел, на тавана има неонови лампи, доста ярки. В лявата част показвам как виждам просто седейки вътре, гледайки навън, а в дясната - ако прикрия лампите с ръка. Струва ли ви се, че трябва да е така?

Оф, адски ми се спи и опитах десет начина да изведа картинката като файл от айфона и не става и не става; а във форума няма уплоуд.

Публикацията е редактирана (03-09-19 01:23)

Автор: BEYA   
Дата:   03-09-19 06:24

А как се измерва резолюцията на обектива?

Автор: nsirakov   
Дата:   03-09-19 07:19

явно трябва да почна да снимам сватби....

Дата:   03-09-19 11:11

Любопитно е как в развития капитализъм сме се развили дотолкова като общество, че когато някой има проблем и е притеснен, основното, което може да получи от сънародниците си са подигравки и шеги на негов гръб.

Автор: compur   
Дата:   03-09-19 12:08

Интересно какво казва "Гугъл" по въпроса?
[beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   03-09-19 15:04

"Автор: photoforce
Дата: 03-09-19 11:11

Любопитно е как в развития капитализъм сме се развили дотолкова като общество, че когато някой има проблем и е притеснен, основното, което може да получи от сънародниците си са подигравки и шеги на негов гръб."

На няколко пъти ти намекнахме и натвърдихме, че специалистите по тази тематика са малцина и нито пишат тук, нито лекуват през интернет. При недоразвития социализъм беше още по-зле. Останалото е бла-бла и мисля, че се справяме успешно.

Автор: b0bb0   
Дата:   03-09-19 19:27

>>Автор: photoforce
>>Дата: 02-09-19 12:01
>>Ако гледам към чантата докато над нея е силен източник на
>>светлина, контраста ми изглежда много по-нисък. Ако с длан
>>закрия прозореца, без да отмествам поглед от чантата, контраста
>>се засилва много. Все едно махам едно леко белезникаво филтърче,
>>което до този момент е било пред погледа ми.

Пробвах същото сега и усещането е същото, но никога не съм си помислял, че е нещо нередно. Просто при отстраняване на светлия източник (засенчване на прозореца) очите се адаптират към по-равномерната тъмна част. Не само Гой Комитич [smilie5] си слага ръка над очите [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »