Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Лента 35мм?
Автор: steffo   
Дата:   11-09-17 22:09

Здравейте!
Имам няколко питания относно ленти 35мм. Отдавна не ползвам и нямам никаква идея как стоят нещата в момента. Бих искал да получа съвети относно качествата на наличните на пазара, в момента, ленти.
1. От къде се снабдявате? България или онлайн?
2. За колко време пристигат при поръчка онлайн? Някакви особености при поръчване и получаване?
3. Кои ленти /Ч/Б, диапозитив/ са добри при средна/ниска цена?
 Re: Лента 35мм?
Автор: colorphoto   
Дата:   11-09-17 22:13

Илфорд и Кодак Тмакс са най-добрите но не са бюджетни.

Фомапан чешките са на по-достъпни цени и съответно по-компромисно качество.

Има и по-китайски изделия с които не съм запознат.

Виж какво предлагат във фотомагазините.

Публикацията е редактирана (11-09-17 22:15)
Автор: kvakioh   
Дата:   11-09-17 22:21

Rollei най-добре.
ЗА поръчки онлайн се изисква количество и понякога има случаи на недотам добре гледани пратки. Филмите са чувствителна работа.
Macodirect oт Германия става май най-лесно.
Всичко зависи какво ще се снима.
Автор: sirkhann   
Дата:   11-09-17 22:48

Ако си от София, във Фотосинтезис има на що годе достъпни цени всичко, което ти трябва.

Единствено доза за проявяване можеш да си купиш от форума, например Крокус. Стъклария можеш да си вземеш от квартален магазин за един лев. Трябва ти и приличен термометър за течности. Както и хронометър, часовник, телефон...

Филми, както ти казаха -
* Ilford - каквото и да е
* Kodak - каквото и да е
* Agfa APX100
* Rollei Retro 80S, RPX100
* Kentmere 100
* Най-важното е да пробваш и да прецениш какво ти допада

Цената на един филм ти е между 8 и 15 лева средно
! С филмите внимаваш да не си вземеш такъв за проявяване по C-41, защото ще го даваш във фотото (Например Ilford XP2)
! Внимаваш с филмите с повишена чувствителност в инфра-червената зона (Ilford SPX, Rollei Infrared)

Проявители:
* R09 за ниско чувствителни филми до ISO-200 - зърнест за 135, но с хубава градация. Най-добре за филм тип 120.
* D-76 доста универсален и лесен за ползване.
* XTol - най-добрият масов проявител за мен. Можеш да проявяваш всичко с него, дава най-добър баланс между градация, разработка и зърнистост.
Недостатък - разтваряш 5 литра и половината го хвърляш... Не се произвежда вече, може да не го намериш.
* HC110 - ако снимаш рядко и искаш сироп, лесен за употреба, който да изкара дълго. Като разработка не винаги може да постигне резултатите на R09/XTol.

Фиксаж
* ЕкоФикс от Мако, продава се във Фотосинтезис
Автор: uri64   
Дата:   12-09-17 10:52

Не взимай Крокуси и подобни щуротии...само Йобо или Патерсън и то с нови спирали. Стъклария не ти трябва много, така че гледай да не се зариеш с неща дето няма да ти трябват после. В зависимост от обема на дозата можеш да минеш с няколко пластмасови бутилки, само да не са с много тясно гърло. Термометър може, ама ако няма да се занимаваш с цветни негативи и диапазитиви не ти трябва да е много точен. Разните дърти търговци в базара ще се опитат да те натоварят с какви ли не стари и/или ненужни неща и химия.
Автор: Synthy   
Дата:   12-09-17 10:57

Какво му е на крокуса?
Дата:   12-09-17 11:34

Благодаря за информацията!
Ще се снима за кеф. По-скоро всичко на естествена светлина, отколкото подготвени сцени. Може да го наречем Стрийт!
За начало ми е нужно да немеря подходящ филм, като качество, цена и снабдяване.
Проявяването...засега не стои като въпрос. Но може да се окаже, че ще е по-добре да се проявява лично, отколкото да се дава в ателие. :))
Автор: fotocolor   
Дата:   12-09-17 11:40

Крокуса е добра доза,но капе или тече по малко.Проблема е в гуменият уплътнител.За Йобо и Патерсен ДА-най добрите са,е цената е малко по висока но си заслужава.ЗА стрийт най добре ползвай филми с минал срок до5-8 назад.Дават добри резултати.Иначе редовните филми са ба цени-6до 15лв/бр.За покупка на отвън има теми в форума за набиране на поръчки почти всеки месец от Макодирект,Иначе Фотосинтензис имат.
Автор: MikeDimit   
Дата:   12-09-17 11:50

Ако ще се купува доза най-голямо внимание да се обърне на пластмасите - на капака и на спиралите. Старите дози с времето стават чупливи. Едно изтърване на капака и се чупи.
Дата:   12-09-17 12:20

"За покупка на отвън има теми в форума за набиране на поръчки почти всеки месец от Макодирект,Иначе Фотосинтензис имат."
Ще потърся тия теми!
Автор: hose   
Дата:   12-09-17 12:20

диапозитиви останаха само Velvia и Agfa, всеки момент се очаква и Kodak да възстановят, но още го няма…

аз последно време поръчвам от BH - идват за 2 седмици точно

за черно бяло аз лично най-много харесвам Across на Fuji - невероятна лента! T-Max също

от негативите - Portra-та все още съществува, може би 400 ще ти е най-оптимален за стрийт

Публикацията е редактирана (12-09-17 12:21)
Дата:   12-09-17 12:26

за стрийт добър универсален филм е Кодак ТриХ 400. Може да се проявява с какво ли не, може да се пушва спокойно....
Дата:   12-09-17 14:46

Не четете...

Човека не възнамерява за начало да проявява и копира у дома а търси само бюджетен Ч/Б негатив.

Демек Кентемере или Фомапан са търсените от него неща.

За стрийт ИСО-200 или 400.

После евентуално една дозичка двойна/тройна и шишета тип мехове,които си намаляват обема.

Публикацията е редактирана (12-09-17 14:50)
Дата:   12-09-17 14:49

да, точно пък Фомапан 400 на 35 мм...да се види у филм....
Дата:   12-09-17 14:51

Фомапан и аз не ги харесвам,ама разни хора - разни идеали а и за стрийт упражнения МОЖЕЕЕ.

Кентемерето как е?

Публикацията е редактирана (12-09-17 14:52)
Дата:   12-09-17 14:51

Три Х като си поръчаш 10 и нагоре бройки ти излиза колкото Илфорд от тук...а пък кентмир или както му викат, тук е на безумни цени просто....
Дата:   12-09-17 14:54

За първите два-три филма и Фомата и Кентемир ще са му полезни да види дали ще се зариби или ще му мине мерака.

Ако се зариби тогава да поръчва Хиксове и Илфорди ако има кинти.
Дата:   12-09-17 15:00

Е да, ако е за да му мине мерака - да, тия точно...или алтернативно Ролай 80с :)
Дата:   12-09-17 15:15

Всеки сам си избира лентата. Понякога, макар и рядко лентата избира снимащия. Зависи и от камерата понякога.
На лента е по-лесно. Мисли се само за светлината и фокуса.
Дата:   12-09-17 15:47

Най-лесно се почва с нещо на ниско ISO, например APX100, после се жули в R09 за един час, в доза за 10 лева. Така се разбира снима ли ти се на филм или не. После си качваш на въртележката и си купуваш каквото си искаш. Аз имам Патерсън, и той тече. Систем 4 не тече, и Йобо не тече, ама започват от 50-70 лева цените там.
Дата:   12-09-17 16:42

Навремето имах една доза Пластимат май беше - никакво течене.
Дата:   12-09-17 16:47

Aвторът на темата е задал въпрос за ленти, може да има къде и кой да му извършва процеса след лентите. А може цветно да снима, там нещата стават малко, малко по-сложни. Дози и т.н има, само да има кой да ги ползва.
Да видим какво ще има като отзив.
Дата:   12-09-17 17:57

Темата си е за 135, Ч/Б.

Пластамат и аз имам, верно не тече. Някой от форума ми я даде. Моята има само една спирала, която е доста пожълтяла вече, а пластмасата от черна е станала сива :D И май е доста икономична. Крокусът гълта здраво.
Дата:   12-09-17 18:07

sirkhann написа:

> Темата си е за 135, Ч/Б.
>
>

Хайде пак, че верно се отнесохме [smile]
.......................................................
Здравейте!
Имам няколко питания относно ленти 35мм. Отдавна не ползвам и нямам никаква идея как стоят нещата в момента. Бих искал да получа съвети относно качествата на наличните на пазара, в момента, ленти.
1. От къде се снабдявате? България или онлайн?
2. За колко време пристигат при поръчка онлайн? Някакви особености при поръчване и получаване?
3. Кои ленти /Ч/Б, диапозитив/ са добри при средна/ниска цена?
........................................................

Та според мен за припомняне и получаване на що-годе вярна представа дали има смисъл, е най-добре да се почне не с някакви естетски изгъзици, а с няколко бройки проверени, универсални филми в срок от сорта на Кодак/Илфорд....след това вече ако има ищах може да се експериментира на воля и да се пилят цени....това естествено е само лично мнение [smile]
Дата:   12-09-17 18:08

kvakioh написа:

> Всеки сам си избира лентата.
> Понякога, макар и рядко лентата
> избира снимащия. Зависи и от
> камерата понякога.
>

С това съм съгласен.
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.