Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon 5D mark II и обективи на М42
Автор: neonvr   
Дата:   06-05-17 18:55

Здравейте! Искам да попитам апарата може ли да се използва и със обективи на М42 резба? Имам и Канон 60Д и съм ползвал такива обективи без проблем, но съм чел че при ФФ може да има проблем с огледалото на апарат и обектива. При Канон 5Д 2 как стоят нещата? Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 5D mark II и обективи на М42
Автор: bpn   
Дата:   06-05-17 19:04

При обективи, на които задната леща влиза навътре в огледалната камера, може да има такъв проблем, но ако не се лъжа това са най-вече ултра широки стъкла.

Аз лично имам 5Д мк2 и го ползвам с Zeiss Flektogon 35mm 2.4 и нямам проблеми, но задната леща на този обектив не се движи и е точно на границата на байонета и огледалната камера.

Автор: lamerko   
Дата:   06-05-17 19:21

Със 60Д няма проблеми, там огледалото е по-малко, но при 5Д-та нещата са доста по-различни. Обективите, които ще може да използваш ще са по-скоро изключение - трябва много да внимаваш. При 6Д за съжаление огледалото е дори мааалко по-голямо, и обектив, за който бях почти сигурен, че ще стане - не стана :)

Автор: asahi   
Дата:   06-05-17 19:41

Проверката е много лесна. Монтираш желания обектив, нагласяваш го на безкрайност. Натискаш бутона за Live View. Ако се получи значи става. Ако опре не е толкова фатално, но няма да ползваш този обектив.

Автор: neonvr   
Дата:   07-05-17 09:18

Благодаря за отговорите. Ще го пробвам с един Хелиос44-2 да видим ще стане ли.

Автор: quazimodo   
Дата:   07-05-17 09:36

По-вероятно е да имаш повече успехи с дългофокусни/теле обективи. При тях рядко задната леща се показва извън равнината на байонета.

Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   07-05-17 11:49

Списък със стари M42 обективи, които могат/не могат да се слагат с преходник на EOS 5D (оригиналния) , да кажат спецовете има ли разлика в работната отсечка на 5D и 5D Mark II. Аз лично на двойка съм пробвал М42 - Helios 44 M4 и Zeiss Jena Sonnar 135 f/3.5 MC, Zeiss Sonnar T* 135 f/2.8 на Contax байонет - не съм имал никакъв проблем, на 135-ците задния елемент не излиза извън равнината на преходника.

Дано да съм ти бил полезен.

Автор: asahi   
Дата:   07-05-17 12:16

Разлика в работната отсечка няма. Ако има разлика тя трябва да се търси в треакторията на долния край на огледалото. От 20D насам огледалото не се движи по окръжност, а при движение нагоре се придърпва навътре.

Автор: NAKATA211   
Дата:   08-05-17 07:46

Трябва да стане, ползвам хелиос 44-2 на канон 6д [cool]

Автор: fotocolor   
Дата:   09-05-17 21:41

Проблем може единствено да направят обективи с диафрагма 0.95:1.2:1.4

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »