Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помогнете да намеря правилния обектив
Автор: Jacky_Larkyn   
Дата:   27-12-16 23:28

Здравейте,
Снимам със Никон Д7200
Искам да започна по-сериозно да се занимавам със сток фотография. Не знам какъв обектив да ползвам. Финансите са ограничени, но поне трябва да се ориентирам към обектив. Знам, че трябва да е твърд за по-висока острота и качество на самото изображение. До колкото знам има стари обективи които са доста качествени, но не знам кой ще ми пасне на апарата. Готов съм да вземам и преходници, стига да е оправдано упражнението. За руски обективи също съм навит, знам, че и там има добро качество.
Моля дайте идеи и професионално мнение!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Помогнете да намеря правилния обектив
Автор: obscureman   
Дата:   27-12-16 23:56

Практически почти всичко може да ти свърши работа, но зависи какъв краен резултат гониш и какво предимно ще снимаш. Според мен имаш достатъчно евтини и прекрасни никонски алтернативи, за да търсиш нещо извън марката. Твърд или варио също е спорен въпрос - и двете могат да бъдат много остри...

Автор: Pavlov   
Дата:   28-12-16 00:01

ВЪпросът ти е много общо зададен. За да се занимаваш успешно със сток фотография трябва да си поне малко наясно какво ще снимаш, при какви условия, и какъв резултат искаш да постигнеш. Оттук трябва да се ориентираш за параметрите на обектива - обхват на фокусни разстояния и светлосила. И тогава да търсиш съвети за конкретни модели.
И за 6 години, откакто си регистриран(а), можеше да покажеш някоя и друга снимка в профила си, да видим на какво ниво си. Ама - няма ... И трябва пак да хвърляме боб [smile]

Автор: fotorafi   
Дата:   28-12-16 10:19

Необходимият обектив много зависи каква стокова фотография ще снимаш.
Един обектив е за снимане на бижута, друг за дрехи, мебели...
Има и много качествени зум обективи за стокова фотография, светлосилни с добри качества, но цените им са високи
Успех

Автор: obscureman   
Дата:   28-12-16 10:37

...а има и много лесни за намиране, много евтини и не толкова светлосилни варио обективи с много добри качества, които са прекрасни за целта [cool]. Не изброявам, защото както е писано по-горе, не са дадени насоки какво точно се снима, а и разни хора, разни нужди, разни идеали...

Дата:   28-12-16 15:14

Начо Каменов също не качва снимки и си има причини.

Няма как да дам насоки за това което ще снимам, защото ще е най-различно.
Няма как да знам, клиентите какво ще поискат. Ще снимам и за себе си неща, но все по-често идват и клиенти за такива снимки. Имам осветление което ще ползвам. Палатка по всяка вероятност няма да вземам. Нямам идея от големината на обектите. Най-големия проблем е че от Канон минавам на Никон. Въобще не съм наясно с обективите. а и ще трябва време за да ги разуча.

Автор: realnoncho   
Дата:   28-12-16 19:20

Странно, аз виждам 620 снимки в профила му...

При тези неясни условия остава ти сам да прецениш най-добрата техника за себе си и клиентите си.

Автор: bg2014   
Дата:   28-12-16 19:53

Колега, тук си от 6 години. Ако тази тема не е шега, то трябва сериозно да се замислиш. Толкова много колеги пускаха ТЕМИ за обективи и за СТОК фотография, но явно си пропуснал (ако не е шега темата).
Аз мога само да те помоля да си попълниш профила и да качиш снимки.
Освен това вземи един обектив евтин и варио - 18-135 или 18-200 да речем.
Поснимай с него и прецени на какви милиметри ще ти е най-комфортно да снимаш или колко мм ти трябват за снимките. После след като си решил го продай и така безплатно ще си натрупал опит и то собствен.
В посочения сайт има съвет за обектив.

Дата:   30-12-16 00:29

bg2014,
Обектив имам. Добър е за портрет и пейзаж, но не и за сток според мен. Достатъчно поснимах с него за да знам, че не става за сток, въпреки, че имам качени снимки от него и вече продадени. Благодаря все пак. Твоя отговор е най-направляващ. Всичко друго е талаш. Наистина не съм се излъгал относно сайта. Още преди години, както споменах и Начо Каменов по-горе, каза, че спрял да качва, заради дървени философи и търсещи многознайковци слава. Аз нямам нужда снимките ми да се оценяват. Имам достатъчно оценени.
А относно колко време съм тук, това няма никакво значение. Зададох елементарен въпрос и очаквах елементарен отговор. Еди си койо обектив е остър, друг не е и тем подобни. Не става. Да, споменах, че минах от Канон на Никон. ако някой го е правил, знае, че не е лесно след това. Осен всичко, един фотограф специализира в не толкова много видове фотография. До сток още не съм стигнал. Те първа ще го направя. Благодаря все пак. Явно тук обичта към хейтването е голяма. Спор, шикалкавене и всичко друго, но не и точен отговор или насока.

Дата:   30-12-16 00:35

realnoncho
Още преди 4-5 години каза, че няма да качва снимки заради ей такива дървени философи. Това не означава, че преди това не е качвал. А от тогава ако си е променил мнението и е започнал пак да качва е друг въпрос. Значи е превъзмогнал и не му пука това, че пикльовци дето не могат да му се намажат на малкия пръст ще му коментират и оценяват снимките. Виждам, че е бил прав като го каза тогава. Нито помощ, нито нещо друго. Първи път пиша нещо тук и виждам какво е. Чудя се дали да пробвам същия експеримент във фото култа. Само дето знам, че същите хора са регистрирани и там.

Публикацията е редактирана (30-12-16 00:36)

Автор: Pavlov   
Дата:   30-12-16 08:23

Автор: Jacky_Larkyn
Дата: 30-12-16 00:35
Първи път пиша нещо тук и виждам какво е. Чудя се дали да пробвам същия експеримент във фото култа.

[smilie5]

Ами пробвай. Явно и там не си писал отдавна.

Единственият хейт в темата е този в главата ти. Казахме ти културно - не можем да ти препоръчаме обектив, ако не знаем какво и как ще снимаш.
Но щом толкова искаш нещо евтино, качествено и съвместимо с апарата - започни с Nikkor AF 50/1.8D. Като се позатвори, става един от най-острите никонски обективи.
А ако 50 мм и бленда f/1.8 не те устройват - сори. Тогава се връщаме на писаното по-горе.

Автор: realnoncho   
Дата:   30-12-16 10:10

Не знам кво искам, ама го искам веднага и вие щом не ми помагате сте дървени философи и пикльовци [smilie5]

Много ми харесват незнайни автори, които влизат с неясни въпроси, и като не получат нещото, което очакват, до третия пост в темата започват да квалифицират наред потребителите и форума. А това да включиш известно име, само и само да покажеш че си по-напред от другите е съвсем смешно. Щото явно нямаше и идея, че kubeto качва от време на време.

Ако беше вложил тази енергия да си наясно с нещата, които ще снимаш можеше и да не пуснеш такава тема, която в сегашния си вид е безсмислена.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »