Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Изпитваме ли срам , понякога...
Автор: rimohit   
Дата:   01-09-16 09:31

.. когато наблюдаваме кадри без да блестят с особени достойнства , а се рейтингуват силно и в същото време се виждат кадри , които едвам са попили от форумната разменна монета ? Да , предъвквана тема , но тук става въпрос за чувствата и скрупулите , които изпитваме. Така ли стоят нещата и в "АРТ" средите извън форума ?
По важни ли са днешно време рекламата , промотирането и представянето на дадено творчество от самото творчество? Превърнаха ли се вече тези дейности в по голямо изкуство от самото изкуство ?
Честит септември!
 Re: Изпитваме ли срам , понякга...
Автор: bg2014   
Дата:   01-09-16 09:39

ДА, превърнаха се. Рекламата е всичко. Критериите са размити заради напредналата техника и все по-малкото вслушване в големите имена на всяко изкуство. Младите са напористи и смели, не се боят от критика и собственото им самочувствие се изгражда във фейса със себеподобни. Да прочетат книга специализирана.... къде го видяхте? Знам, че има изключения и те печелят медали по света, но масовото е друго. Интересна тема. Задълбава сериозен проблем на съвременното общество.
Автор: J0R0   
Дата:   01-09-16 10:06

Разбира се, че промотирането на творчеството е по-важно от самото творчество.
Доказателството
[beer] [shtrak] [beer] [shtrak]
Автор: BXMarkov   
Дата:   01-09-16 10:15

Хубава тема [smilie24] Отговора на въпросите ти е - Да! И проблема не е в самият факт,че е така, а в това че всичко описано от теб обърква повечето хора занимаващи се с фотография, къде са в цялата картина, това което правят има ли смисъл, каква е реалната оценка за това което правят, съответно води или до примиряване със "съвременните" критерии и пускане по вълната или опити да са индивидуалност, които водят отново до отчаяние, понеже не са разбираеми за множеството. Оттам следва демотивиране, изпадане в дупка, триене и т.н.
bg2014 [smilie24]
Автор: uri64   
Дата:   01-09-16 10:36

Според мен на всичко от първия пост може да се отговори с "Да, така е, навсякъде е така, винаги е било така и така ще бъде за още дълго време напред.......просто човешка природа" и с това да се приключи....но това няма да попречи да се изпишат поне десетина страници по темата и накрая всичко да завърши с персонални нападки, както се е случвало толкова често във форума....човешка природа [smile]
Автор: turntablism   
Дата:   01-09-16 11:15

rimohit, би ли могъл индивида да "оцени" дадено "изкуство" ако той няма изградени усещания, асоциации и натрупана плява ( включваща нещо прочетено за този тип изкуство, наблюдаване на промотирано такова, слушане на чужди мнения и т.н.) в главата му ? Цялата невронна мрежа образувана в главата му, позволяваща му да даде оценка и възможност за възприемане на дадено изкуство, е изградена благодарение на способностите на този индивид да възприема чрез своите възприятия. а там филтрите са най-.. най-различни и често не се ръководят от известни закони...

При това положение какво означава "реална оценка" не е съвсем ясно...

Освен черно на бяло написани някакви критерии, относно даден жанр, съобразени и одобрени измежду няколко мозъка ..
Дата:   01-09-16 11:28

Погледнах дали съм използвал думите "реална оценка" неусетно , но хубаво , че не съм , защото мисля , че е повече от ясно , че тези думи е трудно да се използват заедно в изкуството ( не говоря само за фотографията , която може да бъде такова)
Автор: asahi   
Дата:   01-09-16 11:38

Не изпитвам срам за рейтинга на чужди снимки. А че изкуството трябва да се промотира и от това зависи оценката му сред масите е световна истина. Коте, което не мяука, не получава храна.
Автор: Kalimas   
Дата:   01-09-16 11:54

Всичко е било, е и ще бъде съвкупен ефект от изкуство, реклама и връзки. Според вас, как се е ставало художник на някой лорд или се добирате до някой меценат. Все някой е трябвало да те открие и рекламира. Просто сега начините са станали по достъпни за всички. За съжаление повечето добри творци са чувствителни и затворени натури, които трудно достигат до ценителите и лесно изпадат в дупки.

Автор: CDman   
Дата:   01-09-16 12:08

Да се промотира - добре.

Ама като ти промотират няколко месеца накакъв филм, а се окаже пълен фарс вече ти е през **** за всякакви промоушъни.[smilie8]

Автор: Imaginarium   
Дата:   01-09-16 12:50

Мен ме крепи самия факт, че има хора като автора, които си задават подобни въпроси.Това само по себе си е светлина в тунела.Може би бавно угасваща, но все пак светлина... :)
Автор: bg2014   
Дата:   01-09-16 13:09

Чак срам не изпитвам, но малко разочарование да.
Виждам ежедневно, че има колеги с които сме на различни полюси по дадена тема, но интелектът се проявява в спор на ниво и без обиди, нападки. Това някак си създава усещане за общество с интелект. Което за фотограф е важно, както и за всяко изкуство. Истинско изкуство е онова, което те кара да забравиш какво мислиш, или да се замислиш за неща, за които не си се сещал преди да зърнеш изкуството или нещо истинско. Когато мисълта ти просто витае "колко хора са ти посетили профила" ... за какво изкуство говорим? Същото е когато си мислиш колко ти е точкувана някаква снимка.
Забавна тема със скрита истина, както в изкуството.
 Re: Изпитваме ли срам , понякога...
Автор: realnoncho   
Дата:   01-09-16 14:05

Ако хората използващи различни средства за това да набутват шедьоврите си напред, защо неутралните наблюдатели да изпитват срам?

Просто си дръжте съзнанието чисто и всичко ще е наред [smilie3]
Автор: nyamago   
Дата:   01-09-16 14:12

uri64 е много прав по-горе: вечен проблем с изкуството, поради изключително субективния му характер и при създаването, и при възприемането. За всеки продукт на изкуството има безброй мнения, нормално. Истинското изкуство често поляризира мненията в силни почитатели и силни отрицатели, с почти никой по средата. Голямото истинско изкуство - рядко макар- постига обратното: обединява болшинството субективни зрители в положително възприятие и оценка. (За другия случай на консенсус в отрицтелна оценка няма да говорим, явно не е изкуство). Но такива случаи на единно възприемане са толкова редки, че остават в историята и се говори за гении. Наивно е да ги търсим в ежедневието: по-скоро ще имаме разнообразие от мнения и чат-пат - поляризация.

Друг а въпросът, че фотографията не винаги и не задължително е изкуство. Може да има и добра фотография, служеща на други цели и без претенции за художествен шедьовър. Основателите на този форум са записали в програмните документи, че "тук не е място за снимки за спомен или за разтоваране на картите памет" - по този начин 'неписано' постановявайки, че сайтът е само за фотографско ИЗКУСТВО. Но после са отворили вратите за доста по-широк спектър от фотография и блошинството потребители намират за нормално да има какво-ли-не. Ако трябва сайтът да е изключително за художествена фотграфия, ще трябва да се махне поне 90% от съдържанието (в това число - моето).

Но докато това не стане (пази Боже : ) и сайтът остане демократичен, което е същина на социалните медии и на самата фотография - ще трябва да уважаваме и толерираме различните вкусове. Някои хора обиччат и чалга - тяхно суверенно демократично право е.

Какъв срам?
[shtrak]
Автор: uri64   
Дата:   01-09-16 15:33

....вечен проблем с изкуството....

Не само с и в изкувството, не само тук въ форума...с и във всяка сфера е така....книгата Черният лебед и която и да е от модерните напоследък книжлета за Емоционална интелигентност и Пичинг биха обяснили всичко достатъчно бързо и подробно...но нека се излеят десетки страници с постове :)
Автор: lamerko   
Дата:   01-09-16 15:53

Виж ти - находка [smilie5]
Автор: gbrain   
Дата:   01-09-16 16:01

Наистина светлината и кадриранено му са извън нормите за естетика и въпреки това е по - интересно от скучното "арт" позиране във форума. Така че не е само до известността, има си го твореца в Тери.

Публикацията е редактирана (01-09-16 16:05)
Автор: lili84   
Дата:   01-09-16 16:03

Благодаря за тази тема...
аз лично съм си трила снимка която е била избрана да бъде на първа страница във ФФ защото прецених, че няма нужните качества тя да бъде в тази галерия.Тук в Бг повечето кадри се промотират от колкото да се геледа някакъв вид творчество.Извън този форум в Арт средите се гледат доста неща по кадрите.Обикновенно се снима в серия по дадена тема .Оценката която се дава е на база идея техническо изпълнение,всеки един детаил трябва да е изпипан в кадъра и да се знае защо е там.Специално ако визираш форума тук е само и единствено реклама и рейтинга се надува изкуствено....но пък хората не са слепи и знаят какво им харесва и какво не.Нивото на общуване в Арт средите е на доста високо ниво в сравнение ФФ там не обиждат по междуси и не се изтъкват с нищо а споделят идеи и опит.
Автор: Борислав_Ковачев   
Дата:   01-09-16 16:28

Имам любими автори, които едвам събират и често не минават "представяне".Радвам се , че може би не ги вълнува толкова.Колкото до "арт" средите, според мен често обслужват самата среда, което вероятно е нормално.Срамувам се ако дадена снимка е хубава по мое субективно мнение и не съм гласувал.Считам, че мнението ми не е толкова важно, по-важно е, че някой е харесал снимката им.Колкото до промотирането ..трудно е според мен да се намери баланс.Харесвам хората, които успяват да избягат от тази суета. :)
Автор: nyamago   
Дата:   01-09-16 17:04

@uri64 : Във всяка друга сфера го има, да. Но в много сфери са възможни обективни оценки и сравнения:

- в спорта или си скочил два метра, или не си. (И ако се пита дали си пил хапчета - или са те хванали, или не са) Дори където съдиите имаха субективно решение (напр. на гол линията), сега слагат камери и лазери и се знае -или топката е влязла, или не е. Все по-обективно става.

- в техниката или двигателят ти има 1000 коня, или няма; или процесорът ти цъка с незнам-колко-си гигахерца, или не. Има обективна база за п*шкомерене.

Няма такава база в изкуството то е по дефиниция и по природа чисто субективно. И оттам иде безплодността на такива дискусии, от липсата на обективни критерии.

Е, може да се мери и спори кой с каква матрица е и на кой са му по-петоъгълни пикселите - обективно е (и не спира такова п*шкомерене в тоя форум). Но то е все едно да оценяваш Микеланджело, че му били по-скапани боите от тези на Леонардо и избелявали от миризмата на потни туристи. Или му се напуквали фреските... И това са обективни работи (и доста хора си вадят хляба да ги мерят и изучават), но надали това е Изкуството...
[shtrak]
Дата:   01-09-16 17:17

nyamago
Струва ми се , че буташ в друга посока темата. Ставаше въпрос за това , че може да си престъпник , но имаш ли добър адвокат -излизаш чист. Може да си посредствен , но имаш ли добър "Пи ар" си "артист" ... И за това , че това е ясно , че е така , но какви мислите вие. Какво изпитвате заради това? Това проблем ли е за вас ? Гложди ли ви ?
Аз съм далеч от тези неща и нямам наблюдение как са в действителност. Бегъл поглед-да , но едва ли верни впечатления.
Е ли е така нареченото от вас "истинско изкуство" ( пак някакси несъвместими думички за мен ) самоцелно средство за манипулации с цел облаги, или е нещо повече?
Чета ви с интерес .[beer]
Дата:   01-09-16 17:34

Ако снимаш за удоволствие, не виждам логика да изпитваш негативни чувства от малкото рейтинг точки. За себе си ли снимаш или за другите? Ако снимам за пари ще се постарая на клиента да му харесат, т. като ще ми плати за услугата. Изобщо за какво ти е този рейтинг, хляба ли ти дава, удоволствието ли?
Автор: J0R0   
Дата:   01-09-16 17:35

Еми, то не е дефинирано що е изкуство, пък се спори за оценяването му.
Изкуството единствено личностен акт ли е, или има и социално-политически измерения?
В тоя смисъл филма Граница изкуство ли е? А филма Време разделно? А Паметника на съветската армия? А розовия чешки танк? А боядисването на ПСА - В крак с времето?
Изобщо що е изкуство и къде са границите му?
Пък чак тогава оценките.
Дата:   01-09-16 17:42

За мен по - важното е да се дари усмивка чрез изкуството или нещо друго полезно... примерно да "отвориш" очите на хората за нещо, да ги обогати по някакъв начин научно-информационно също. Да им въздейства градивно и зареждащо. Това е, което ще ме удовлетвори вътрешно като признание. Не че не следя рейтингите, но те са по скоро моментен тренд.
Автор: emo99   
Дата:   01-09-16 17:47

Чак срам - не, но забелязах в коментар към снимки кодови думи и символи като: Харесвам, Гот, Хубава, Браво,!!! и т.н.,които означават, че са гласували и автора трябва да им върне жеста. (Може да проверите. И в момента има снимки пуснати за гласуване с такива "кодове".) Така една снимка, която е посредствена получава голям рейтинг. Направих аргументиран коментар към такава снимка и бях блокиран. Просто има фотографи, които понякога не "виждат", но това е друга тема.
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.