Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимане на звезди
Автор: mitko1pr   
Дата:   04-06-15 10:42

Здравейте, преди време ми бяха казали една формула, по която се изчислявала скоростта на затвора, при която звездите да не се размазват заради въртенето на Земята. Бях си е запазил някъде, но се сега не мога да я открия, ако може някой да я каже ... :) Спомням си, че се смятаха милиметрите, на които ще снима и още нещо...

Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на звезди
Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   04-06-15 10:52

Потърси "rule of 600" :)

Дата:   04-06-15 11:46

Благодаря! [smile]
Сега видях, че има и rule of 500. Има ли някакво значение кое правило ще използвам? От прочетеното разбирам, че първото (600) е за снимки, които ще бъдат разглеждани на компютър и показвани в интернет или принтирани в малък формат, а другото (500) за случаите, когато снимките ще се принтират на по-голям формат.

Публикацията е редактирана (04-06-15 11:47)

Дата:   04-06-15 11:56

Като цяло това за 500 е по-консервативно (времето за експонация е по-кратко), прецени си кое те устройва.

Иначе съм снимал на crop с 11mm на 30 секунди, и не знам дали е "comma" от обектива, или мръдват но на 100% се виждат леки следи. Би трябвало 500/11*1.54 = 29.51 секунди, при 600 са 36 секунди и уж е ОК.

Дата:   04-06-15 12:15

Ясно. Ами ще пробвам и с двете, пък което стане. :)

Автор: deerstalker   
Дата:   04-06-15 15:58

С обектив от 11 мм. не би трябвало да има следи от движение на звездите при скорост на затвора от 30 секунди.

Дата:   04-06-15 16:13

Това е кадъра който имах предвид https://photo-forum.net//i/1907563

https://photo-forum.net/static/site_pics/132/1429564843__DSC4153.JPG

Ако не се лъжа на 100% (24Mpix) имаше леко мръдване, може би около пиксел. Като се прибера ще я експортна и кача. Обаче е достатъчно малко да не се забележи на по-малък размер.

Автор: lamerko   
Дата:   04-06-15 16:31

При 30 сек. е нормално да имаш леки следи от движението - все пак има такова :)

Вече е лично виждане до каква степен от следите ще са приемливи в кадъра.

Автор: Kateri4oka   
Дата:   04-06-15 18:14

То хубаво това правило. Извинявам се предварително тъй като не ме вълнува астрото и почти не съм снимал подобно нещо, но... формулата смята ли разликата спрямо това дали е фулфрейм или има crop фактор, който е различен при различните марки апарати? Щото аз съм снимал с Tokina 11-16 на 30 секунди и съм забелязал движение.. при канон и 1.6 кроп фактор. А и винаги има вариант и за stack-ване?

Ако говоря глупости просто игнорирайте и давайте нататък...

Публикацията е редактирана (04-06-15 18:15)

Автор: lamerko   
Дата:   04-06-15 18:36

Ами при формулата 500/11*1.54 това 1.54 ти е кроп фактора. Принцино за по-добро възприемане е по-правилно да бъде 500/(11*1.54).

Автор: narval   
Дата:   04-06-15 18:58

Въпросната формула е за фулфрейм.На кропка трябва да се приравнят mm. Както по-горе писаха, 500 е по-консервативният вариант. Ако ползваш правилото 600, на 100% разглеждане, особено по краищата, ще има леко разтегляне на звездите. Ако не се вторачваш толкова в пикселите, 600 върши идеална работа.

Автор: axlastro   
Дата:   04-06-15 21:05

По-правилно е да се пресметне спрямо ъгловата скорост на звездите - тя е различна в зависи от от ъгловото разстояние от екватора - колкото по близо, толкова по-бързо. Аз бих сложил поне 500 като фактор, ако не и 400 при съвременните гъсти матрици и остри оптики. На еос-м с 22/2 примерно ми даваше размазване и на 500, т.е. 15 секунди, но обекта беше между Орион и Бик.

Автор: b0bb0   
Дата:   04-06-15 21:23

Снимки с неподвижен фотоапарат.

Деклинация е ъгловото отстояние на звездата от небесния екватор. На небесния екватор деклинацията е 0°, на северния полюс - 90°. В зенита е ~45°.

Колкото до кроп или фулфрейм - стойностите на фокусните разстояния в таблицата са абсолютни, в реални милиметри, няма значение форматът на приемника.

Публикацията е редактирана (04-06-15 21:26)

Автор: Eld1abl0N3gr0   
Дата:   07-06-15 11:41

> е 0°, на северния полюс - 90°. В
> зенита е ~45°.

Зенита зависи от точката на наблюдателя , т.е. - би бил приблизително равен на 45° , когато наблюдателя се намира на 45° географска ширина .
По определение Зенит : е най-високата точка от видимата небесна полусфера - там където я пробожда перпендикулярът спрямо хоризонталната равнина, издигнат от точката на наблюдението.
По-просто казано - зенита е въображаема точка , която се намира точно над вас когато погледнете нагоре .

Ако говорим за някакъв друг зенит , моля коментара ми да бъде пренебрегнат [smile]

edit : http://www.bgastronomy.com/m/index.php?id=515

Публикацията е редактирана (07-06-15 17:43)

Автор: b0bb0   
Дата:   07-06-15 15:48

Eld1abl0N3gr0, прав си (с изключение на това, че тропиците са на 45°), имал съм предвид българските ширини, които са най-близо до 45-те градуса от таблицата.

Автор: Eld1abl0N3gr0   
Дата:   07-06-15 17:42

b0bb0 благодаря за поправката , засрамвам се безкрайно за грешката си и си едитвам предния пост [smilie5]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   08-06-15 00:29

mitko1pr , не ти трябват формули, а опит по системата проба-грешка.
За безлунна нощ с малко сияние от осветление на близки градове за 14-16мм фокусно на ФФ данните са: експонация 20 сек. бленда 2.8 ИСО 3200(6400). В зависимост от условията може да се променят, но НЕ трябва да е по-дълга експонацията от 20сек, за да няма размазване на звездите.

Автор: ZENON   
Дата:   08-06-15 14:23

що се занимавте с глупости, а не пробвате на място?

Автор: alext   
Дата:   31-08-16 22:57

Край Боровец добри локации за нощно снимане някой може ли да сподели?[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »