Автор: lucky55
Дата: 31-12-15 19:00
Здравейте.
Имам следния въпрос. Снима се примерно портрет от определено разстояние и с определена бленда. Ако се отдалечим на два пъти по-голямо разстояние от лицето, което снимаме и увеличим двойно фокусното разстояние, то тогава ще получим същата големина на обекта, но по-голям дефокус на задния план. Говоря за една и съща бленда и в двата случая. Въпросът ми е, колко пъти ще е по-голям дефокуса? Двойно ли? Ако се отдалеча 4 пъти в сравнение с първоначалната дистанция и съответно зумна 4 пъти (отново при една и съща бленда) 4 пъти ли ще се увеличи дефокуса? В интерес на истината не знам дали задавам съвсем коректно въпроса, тъй като не знам изобщо каква количествена мярка трябва да се използва за увеличаващия се дефокус.
Това, което знам е, че с отдалечаването ми от обекта перспективата ще се променя, и въпреки, че той ще изглежда еднакво голям поради зумването, колкото повече се отдалечавам, толкова „по-плосък“ ще изглежда. Ако се стигне до много големи зумове, на практика от един момент нататък ще престане да изглежда „по-плосък“. Въпреки, че на теория този ефект продължава, на практика ще стане пренебрежимо малък.
Правих сметки относно това, как кадри заснети с различни по големина сензори могат да имат еднаква визия, тогава когато са заснети от една и съща гледна точка, и с едни и същи ПРИРАВНЕНИ, а не реални фокусни разстояния.
От тук си помогнах със сметките, като направих сравнение между full frame сензор и такъв с кроп фактор 5.6.
Снимаме примерно някакъв портрет на full frame с 50 мм обектив на бленда f32. Знам, че това не е бленда за портрети.
Следвайки показаните изчисления, ако снимам с най-малкия показан сензор с диагонал 1/2.3 инча (който реално е с диагонал около 7.7 мм) на фокусно разстояние 9 мм, които са 50 мм приравнени, и на бленда f5.6, тогава би трябвало да получа еднаква визия и дефокус на двата кадъра.
Ако се отварят блендите с по 1 стоп, се получава горе-долу следното:
50 мм, F22 на full frame сравнено с 9 мм, f4 на малкия сензор отговаря на еднакъв зрителен ъгъл и еднакъв дефокус.
50 мм, F16 на full frame сравнено с 9 мм, f2.8 на малкия сензор отговаря на еднакъв зрителен ъгъл и еднакъв дефокус.
В духа на тези разсъждения, ако продължаваме така, в един момент стойността на блендата за апарата с малкия сензор ще стане много малка, и няма да има накъде повече да отваряме.
Точно от това ми е породен и въпросът, който зададох по-горе. Когато при малкия сензор нямаме накъде повече да отваряме блендата, можем да се отдалечим n пъти от обекта, като съответно зумнем също n пъти. Да повторя, това че перспективата ще се промени, поради това, че съм се отдалечил от обекта не ме вълнува за настоящото ми питане.
Дали обаче, отдалечавайки се примерно двойно от обекта, и след това зумвайки двойно, ще получа такова увеличаване на дефокуса на задния план, същото, каквото бих получил, ако имах възможността да отворя с още 1 стоп блендата на апарата с малък сензор?
Не знам дали ме разбрахте какво питам, но по-добре не мога да го обясня.
Публикацията е редактирана (31-12-15 21:24)
|
|