Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Как бихте постъпили? - Клиентите не плащат
Автор: koleto.spasov   
Дата:   01-06-16 11:08

[smilie11]
 Re: Как бихте постъпили? - Клиентите не плащат
Автор: m.djorov   
Дата:   01-06-16 11:09

Ако имаш договор - търсиш правата в съда за неизпълнение от тяхна страна. Ако работата е на едната дума и няма нищо подписано никъде..... или студена или по старите мутренски методи.
Ти дал ли си им нещо като продукт? В смисъл дали са получили това, което са исакли да снимаш? Ако не са и е нещо важно за тях- сватба, кръщене, има шанс да се разберете. Но ако си им пратил нещата и чакаш парите - лошо.

Публикацията е редактирана (01-06-16 11:11)
Дата:   01-06-16 11:11

Значи, преди седмица изпратих снимките заедно с фактурата на въпросната фирмичка и от тогава се прекрати всякаква кореспонденция. Аз им писах два пъти но от тяхна страна нищо.
Автор: roumen6   
Дата:   01-06-16 11:20

проформа - плащане - снимки - купон
Дата:   01-06-16 11:20

Е щом има фактура е друго. Тогава май им се водиш кредитор докато не е оправена и може да си искаш дължимото в съда. Грубичко е, но пък може да ти е единствения начин - като кредитор поискваш обявяване в несъстоятелност заради невъзможност да ти платят и съда ги подпуква. Правят им одит, назначават служебно лице да води сметки - нещо такова беше. Проучи го. Ако е така както си мисля, пишеш им - или давате пари или ви обявявам за несъстоятелни и така.

Ако е ЕТ пък отговаря с цялото си имущество и да видиш цирк като за 100-200-1000 лв примерно му запорират къщата и т.н докато се изясни кой какво :) :)

Публикацията е редактирана (01-06-16 11:22)
Автор: Nikolas666   
Дата:   01-06-16 11:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: tziko   
Дата:   01-06-16 11:24

Може да обявиш името на фирмата, за да си имат хората едно на ум ако работят с тази фирма. (тук има не само фотографи)
Дата:   01-06-16 11:25

m.djorov, Благодаря, веднага ще проверя [smile]
Ще изчакам до края на седмицата и ще го обява не само тук [smilie3]

Публикацията е редактирана (01-06-16 11:26)
Автор: BXMarkov   
Дата:   01-06-16 11:33

Фактурата без договор или протокол(друг документ) за приемане на извършена работа, не е нищо сама по себе си, освен ако не е приета и подписана от другата страна. Ако нямаш необходимите документи, доказващи извършената услуга, имаш сериозен проблем, защото в съда дори и снимките може да не се приемат като доказателство, ако другата страна отрече че ги е искала, ще трябва да доказваш че не си снимал на своя глава, трябва да търсиш/водиш свидетели и т.н. Прецени дали търсената сума оправдава усилията.
Дата:   01-06-16 11:36

@Nikolas666, ако фирмата отсреща си я пише в месечните отчети към данъчните, няма ли да е добре за колегата? В смисъл, че явно я признават за разход и ще си намалят тяхната печалба. И така да я признаят за валидна. Давам идея как да си реши проблема, дали е възможен трябва да се провери.
Дата:   01-06-16 11:38

BXMarkov, въпроса е принципен! Дори да бяха 10 лева щеше да си ги търся. Обмислям варианта да пусна няколко статии в големи сайтове, също мога да им направя колажи на цялата фирма и да ги пръсна по социалки, ще ги направя смешни [smilie3]
Автор: tziko   
Дата:   01-06-16 11:43

Само внимавай кое как го правиш, че да не тръгнат те да те съдят за нещо!
Автор: BXMarkov   
Дата:   01-06-16 11:46

koleto.spasov: "Обмислям варианта да пусна няколко статии в големи сайтове, също мога да им направя колажи на цялата фирма и да ги пръсна по социалки, ще ги направя смешни [smilie3]"

Не е добра идея, можеш да си докараш доста сериозни проблеми ако заведат дела срещу теб за имуществени и неимуществени вредивреди, тъй като сам ще си им осигурил и доказателства. По-добре ти си търси правата по съдебен ред, щом въпроса е принципен.
Дата:   01-06-16 11:51

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: iliyanb   
Дата:   01-06-16 11:55

колето, в България масово има проблем с плащанията, в която и да е сфера. Колажи и социалки ми звучат странно. Единственият смешен в този случай ще си ти. Ако така защитаваш интересите си, едва ли някой ще те търси. Интересът най-добре се защитава, когато се прави бартер - готов продукт срещу пари, когато има подписан договор и т.н., но най-сигурният начин за защитен интерес е първият - предаване на стока, получаване на пари, дори част от тях авансово. Действа дисциплиниращо и за теб и за клиентите.
Автор: MikeDimit   
Дата:   01-06-16 11:59

Масова практика е да се бави изплащането до 2 месеца. Не се нервирайте, защото описаните по-горе варианти са възможни, но ще ви струват време, пари, нерви и неприятности. И лоша репутация на скандалжия. Убеден съм, че не е така, но у нас ще ви запомнят с "оня дет направи цирк за ... лева". Най-вероятно не ви плащат поради смешна причина. Винаги имайте предвид царящия нихилизъм към срокове и уговорки в българския бизнес.
Дата:   01-06-16 12:00

Дата:   01-06-16 12:06

Обаждах им се. Плановете са ясни. Не искат да си платят явно. След като се правят на цигани, аз какво трябва да направя, да им благодаря ли, хахахаха аз не действам така, колкото и да съм смешен [smilie3]
Дата:   01-06-16 12:09

Автор: MikeDimit   
Дата:   01-06-16 12:11

Nikolas666
[smilie24]
Само, че не трябва да става грубо. Отивате на посещение, един вид на кафе, дали са доволни от снимките, от сроковете и т.н. Бизнес културата ни е на ниво "всички сме приятелчета и ортаци". Та след 10-15 минутен общ разговор повдигате и темата за неполучените пари. Ако директно тръгнете с "аве, ся ко праим с парите?!!" влизате в положение на катаджия спрял на магистрала кола без винетка :-).
Неприятно е, но това е реалността на бизнес отношенията в 90 %.

П.П.Виждам, че сте разговаряли. Кофти!
По закон действайте с покана и описание на действията , които ще предприемете, включая запор на сметки. Не бих препоръчал заплахи за злепоставяне в медиите - това ще донесе само негативи за вас.
Съжалявам и успех!

Публикацията е редактирана (01-06-16 12:15)
Дата:   01-06-16 12:23

Никога не съм ги заплашвал. Бях крайно любезен, те си харесаха снимките отще там. Просто прекъснаха комуникация след като стана въпрос за пари. Просто мразя да влача лампи, да снимам като луд, да ме разкарват по няколко обекта, да им се разминават първоначалните бройки с крайните, да направя 1000 компромиса и накрая да ти се изсмеят в лицето.
Дата:   01-06-16 12:27

Договор имаш ли?
Дата:   01-06-16 12:30

Не, единственото което имам е кореспонденцията в мейла и изпратената фактура(ако изобщо ми помага това).
Дата:   01-06-16 12:34

Ами не ти помага. Как предаде снимките? Ако те решат да не ги ползват за каквото и да било, което да види бял свят, спокойно могат също така да решат и да не ти платят стотинка. Елементарен договор би бил от полза винаги, след като няма предплата. Защото устните уговорки за брой снимки, както и за пари, не важат.
Дата:   01-06-16 12:36

Да, вече ще го имам предвид. [smilie5] Ми дано съм бил полезен за колегите да не се опарят, като мен [beer] . Колко и мили да са хората имайте едно на ум [smilie3]

Снимките с google drive

Публикацията е редактирана (01-06-16 12:37)
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.