Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Честит 24 май
Автор: mmjm   
Дата:   24-05-16 10:03

Честит празник на българската книжнина и култура (или поне каквото е останало от нея)
Хождение по буквите

Re: Честит 24 май
Автор: roburt48   
Дата:   24-05-16 11:20

Честит :)
Автор: batsali   
Дата:   24-05-16 12:25

Mnogo uspehi v bude6tite tvor4eski planove na vsi4ki gramotni! [smile]
Автор: steeens   
Дата:   24-05-16 12:27

batsali, [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Честит празник! [beer] [beer] [beer]
Автор: тьма   
Дата:   24-05-16 12:46

Гледам и Първа страница в унисон с празника[smilie3]

Автор: burningice   
Дата:   24-05-16 13:04

He paзбирам, защо като се открадне снимка се вдига такъв вой, а това , че латинцинската азбука ни е откраднала доста от буквите се неглижира?! Или поне като пишете на латиница, пишете с общите букви (о,е,п,y,c,x,T,H,k...)
Дата:   24-05-16 13:29

Латинските букви са крадени от гръцката азбука, кирилските също.
Автор: PhotoBo   
Дата:   24-05-16 13:37

Честит Национален Празник и Рожден Ден на моя юнак, Кристо! Днес празнуваме 24-ти Май и 4-ти Рожден Ден [beer]

https://photo-forum.net/static/site_pics//panorama/1461246463_1446399015_KrisTVs-02.jpeg

Автор: shamelessEyes   
Дата:   24-05-16 15:04

Честит празник!

тъма, в джобчетaта да ни дрънкат семки и бонбонки .. и още нещо

Публикацията е редактирана (24-05-16 15:56)
Автор: a100   
Дата:   24-05-16 16:05

Честит празник! И дано след днешния празник, четящите да се увеличат поне с един! [shtrak]
Автор: sherbit   
Дата:   24-05-16 16:14

Гръцките букви са крадени от финикийските.
Дата:   24-05-16 16:41

а те от тракийските - последна версия - Стоян Николов - "Укритото и премълчаното в българската история" - първа част, много любопитно четиво

Дата:   24-05-16 16:59

Малко хора знаят, но Гагарин, Армстронг и Бог също са българи!
Автор: burningice   
Дата:   24-05-16 17:06

Kaзах ви, че са крали от нашата азбука, но не повярвахте, трябваше batsali да ви го каже, дори арабските числа са измислени от нас.
Автор: J0R0   
Дата:   24-05-16 17:11

Аз нещо не мога да схвана.
Преди Кирил и Методий (примерно колоната на хан Омуртаг) българите са пишели със същите букви, както и след Кирил и Методий (примерно колоната на цар Иван Асен ІІ).
Все е гръцкото унциално (заглавно) писмо.

Та какво точно са ни "дали" византийците Кирил и Методий?
Гръцката азбука (плюс няколко букви за звуците, които ги няма в гръцкия)?
Ми нея ние сме си я ползвали и преди.
Или глаголицата, която така или иначе никой не я е използвал?
Това последното е официалната версия на катедра "кирилометодиевистика".
Обаче други български учени, като акад. Йордан Иванов, застъпват обратната теза - че Кирил и Методий не са имали нито времето, нито мотивацията да създават глаголицата.
Че като византийски емисари са разпространявали гръцката (византийската) писменост, а глаголицата е измислена по-късно от Климент. Който е имал и времето и мотивацията и цялата държавна подкрепа за да го направи.
На мен тази теза ми се вижда хем по-логична, хем по отговаряща на наличните източници.
Но каквото и да е от двете, факт е че ние използваме гръцката азбука. Което не ми се струва много патриотично.
Истинските българи пишели с черти и резки, казва историческата наука.
[cool]
Дата:   24-05-16 18:29

Етиопско писмо

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Ethiopic_genesis.jpg

Глаголица

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Kodex.Zograf.JPG

Не намирате ли прилики? Намирате, я! Българите са тръгнали от Африка!! [smilie5]
Дата:   24-05-16 18:31

Хърватите са ползвали най-дълго глаголицата. До преди няколко века ;)
Дата:   24-05-16 18:37

Не, траките, тоест съвременните българи, прокудени от данайците/тоест съвременните гърци/ и римляните, са дали тези писмена на етиопците, голяма част от тракийските племена в един момент населяват земите на Азия./отново по цитираната по-горе книга, която доста ми допада като версия, някак много ми звучи патриотично[smilie3]/

Жоро, глаголицата съм по-склонна да припиша на Кирил и Методий, които вече са имали досег до тези знаци, създавайки и други азбуки, за да разпространяват християнството.

Че са граждани на Византия няма съмнение/коя е майка им и каква точно е била, само те си знаят/.

Но съм много по-склонна да приема другата версия - кирилицата си е дело Климентово, именно за по-лесното й приемане от българите тогава, които вече са ползвали тези букви по споменатите вече колони и други източници. /интересни материали по въпроса в последния брой на списание "Осем"/.

Всъщност кой ли знае кое как е било.

Важно е, че си имаме азбука и можем да се гордеем с това![smilie24]

Дата:   24-05-16 18:40

От какво точно трябва да произтича тази гордост?
Дата:   24-05-16 18:52

Как от какво - че съм тракийка, батко Сали[smilie3]/нали знаеш - според Херодот - най-многочислени след индийците

Дата:   24-05-16 19:06

Аз пък мислех, че Соломон е допринесъл най-много, етиопците да имат писмо, а като говорим за индийци и траки, индийците са останали с що годе чист ген на територията ни, докато от траките почти нищо не е останало, на този кръстопът който е минал той е подобрявал генетичния код, докат стигнем до съвременните мазохистични л____на.
Автор: Emil   
Дата:   24-05-16 19:29

аз се гордея че съм от ЦСКА [beer]
Дата:   24-05-16 20:34

Гърците са евреи от Египет казват :)
Дата:   24-05-16 20:44

Тоест Мойсей гъделичкайки с маслинова клонка Нептун, го е помолил да раздели морето, а след това в пустинята Арон е извикал минотавъра и го е позлатил.[smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer]
Дата:   24-05-16 21:05

И не само казват, а го доказват, дори е видимо във външния вид, в патриотизма, който винаги са носели, в единността, която имат, в ума, който демонстрират представителите на семитите по принцип.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.