Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос относно "разширяемо" ISO
Автор: lucky55   
Дата:   05-01-16 01:04

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно "разширяемо" ISO
Дата:   05-01-16 01:04

Здравейте.
Имам въпрос относно така нареченото “разширяемо“ ISO, което не съм наясно как действа. Нека първо да кажа какво съм разбрал дотук, относно това как действа промяната на стойността на ISO при цифровата фотография.

Експозицията е количеството светлина, която попада върху сензора. Зависи от относителната стойност на блендата, и скоростта на затвора.

1. Снимаме примерно на скорост 1/100, бленда примерно 8, и ISO 100. Да предположим, че светлинните условия са такива, че получаваме нормално експонирана снимка.

2. При същите светлинни условия снимаме на скорост 1/3200, бленда отново 8, и ISO 3200.

Не съм наясно със специфичната терминология, и с процесите, които протичат, но ето оттук нататък как ги разбирам аз нещата: Всеки сензор има някакво собствено ниво на електронен шум.

При пример 1 върху сензора е попаднало достатъчно количество светлина, това е така да се каже „силен сигнал“, който е далеч от нивото на шума.
При пример 2 върху сензора е попаднало едва 1/32 от количеството светлина, (това е „слаб сигнал“) което е попаднало върху сензора в първия случай. Понеже сигналът вече е доста по-слаб, той се намира по-близо до нивото на шума.
Тъй като технологията се развива, в общия случай по-новите сензори шумят по-малко. Обикновено по-големите сензори имат повече пиксели, които обаче са разположени на по-голяма площ, (разликата е особено значима ако сравняваме 1/2.3 сензор с АPS-C, или Full Frame сензори) и в крайна сметка самите пиксели са по-големи. При една и съща относителна стойност на блендата, върху единица площ на сензора попада едно и също количество светлина. Когато върху тази единица площ имаме повече на брой, но по-малки пиксели, всеки от тях получава по-малко светлина. Обратното - ако са по-малко на брой, но по-големи, получават повече светлина. Резултатът е, че при равни други условия сензорите с по-големи (на практика това са големите сензори) пиксели ще шумят по-малко.

Така или иначе, сигналът от втория пример е по-близо до собственото ниво на шума на сензора. Оттук нататък, във втория пример, където ISO е вдигнато на 3200, електрониката на апарата „усилва“ сигнала 32 пъти и това компенсира 32-та пъти по-малко попаднало количество светлина върху сензора. В такъв случай снимките от пример 1 и пример 2 ще изглеждат еднакво ярки. При това усилване обаче, заедно с полезния сигнал се усилва и шума. Затова снимки на по-високо ISO са по-шумни.

Така ги разбирам нещата. Основната ми мисъл е, че тук електрониката се грижи за ISO, а не се сменят ленти с различна светлочувствителност, както при аналоговата фотография.
Как тогава действа това „разширяемо“ ISO? В края на краищата не опираме ли пак до електрониката? По някакъв по-различен механизъм ли става? Гледам, че Никон Д810 разполага дори с ISO стойности, по-ниски от „нативното“.

Ще съм благодарен, ако може да ми дадете някакво обяснение, съвсем като за лаик.

Публикацията е редактирана (05-01-16 20:25)

Автор: lamerko   
Дата:   05-01-16 02:13

Всъщност имаш нещо наречено "базово ISO" - това на практика ти е "нативното". Кое е базовото - при различните модели е различно - вече си е до спецификация. Например на Канон-а ми е 100, но на Фуджито - 200. За да се увеличи сигнала, често се променят някои характеристики, включително подаването на енергия, което води до рязко увеличаване на шума. Процеса е свързан както със самата матрица, така и на изхода след нея. Извън границите на това "хардуерно" разширяване може да има и допълнително, което реално си представлява софтуерни алгоритми за просветляване или обратното - затъмняване (да получиш по-ниско ISO от базовото).

Автор: ludiakolio   
Дата:   05-01-16 09:05

Не ми стана ясно въпроса.Това,което описваш като примери са алгоритми на улавяне на светлината,а останалото технология на усилване на сигнала за сметка на качеството.Същото е и при аудио техниката.Затова и професионалните устройства дават по-слаб изходен сигнал ,а другото се върши от качествен усилвател.

Автор: vgramatikov   
Дата:   05-01-16 09:43

Най-просто казано "разширяемито ИСО" е момента в когато сигнала започва да се усилва софтуерно в камерата и няма никакво значение дали го правиш в камерата или при пост обработката. Печелиш само скорост в момента на заснемането.

Автор: Tota   
Дата:   05-01-16 11:06

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Slivenski   
Дата:   05-01-16 11:09

Имаше такава тема преди време. Май не е само софтуерно. Има реална промяна в силата на сигнала в сензора.

Публикацията е редактирана (05-01-16 11:10)

Дата:   05-01-16 11:18

Slivenski: става въпрос за софтурните режими за разширяване.

Автор: Slivenski   
Дата:   05-01-16 11:20

[smilie24] [beer] [beer]

Автор: chrisnoch   
Дата:   05-01-16 13:55

Не е коректно да се говори за сензори избщо, пък били те и CMOS, защото има съществени разлики в архитектурата им.
Всички съвременни сензори, произведени от Сони, разполагат с аналогово-цифрови преобразуватели (АЦП) за всеки пиксел и те се намират в самия сензор. Съответно той се чете цифрово и усилването на сигнала се извъшва цифрово.
Всички сензори на Канон са с външни АЦП-та. Кое/кога усилват аналогово и кое/кога - цифрово? Никой не знае.
Малко се знае и какво правят със сензорите на Сони другите компании, които ги използват - Никон, Пентакс, Фуджи, Панасоник, Хаселблат и т.н. Ясно е само, че правят всичко в цифров вид, защото от сензорите получават цифров сигнал.

Автор: iasen2   
Дата:   05-01-16 14:15

"Всички съвременни сензори, произведени от Сони, разполагат с аналогово-цифрови преобразуватели (АЦП) за всеки пиксел"

Е гати сензорите

Дата:   05-01-16 18:57

Pd написа:

> Най-просто казано "разширяемито
> ИСО" е момента в когато сигнала
> започва да се усилва софтуерно в
> камерата и няма никакво значение
> дали го правиш в камерата или при
> пост обработката. Печелиш само
> скорост в момента на заснемането.

От изписаното по темата мисля, че това дава най-точен отговор на въпроса ми. Ако имам настройка за ISO до 6400, и ако имам до 12800 "разширяемо", това означава, че в сравнение с ISO 100, електрониката ще подаде 64 пъти по-силен сигнал, независимо дали съм задал стойност на ISO 6400 или 12800. Ако снимам обаче на 12800 (при равни други условия), скоростта ще е двойно по-висока от тази при снимане на 6400, но ако за момент допуснем, че няма да имаме софтуерно усилване (струва ми се, че може да се нарече и софтуерна корекция), то в такъв случай снимката ще е двойно по-тъмна, тъй като електрониката вече ще е достигнала "лимита" на усилване обусловен от максималното "неразширяемо" ISO oт 6400. Така, че мога да снимам на 6400, и след това да коригирам в пост обработката, или да снимам на 12800 и апаратът да коригира софтуерно. Във втория случай обаче печеля скорост.[smile]

Pd[smilie24]

Публикацията е редактирана (05-01-16 20:05)

Автор: iasen2   
Дата:   05-01-16 20:05

Лично аз се съмнявам в това описание, понеже така или иначе всичко е софтуер и математически алгоритми, просто алгоритмите за преобразуване са по различни и за да не обвинят производители в подвеждане, понеже шума рязко нараства , се дават двете стойности

Малко хора знаят че CMOS сензора дава нелинеен сигнал , за разлика от по старите CCD сензори , и поради липса на изчислителна мощ не се е използвал често до средата на миналото десетилетие
По софтуерен път сигнала се линеализира и е вече използваем
Вече всичко е математически алгоритми, които сте проспали в часовете по висша математика .

Дата:   05-01-16 20:12

Тц. Не сме спали... ама колко кафета и белот погълнаха тия математики (при нас нямаше такова животно "висша математика") - неща от рода МА1 и 2, ЛААГ 1, 2 и 3, ДМ, ДУ, ЛУ, ЧМ, Л 1 и 2 и още 2-3 дето съм ги забравил... а и да - специалността ми НЕ беше математика или някаква комбинация с математика [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »