Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки в дискотека
Автор: sparckify   
Дата:   07-07-15 19:39

Здравейте, от скоро ми се налага да снимам в дискотека, но нещата не се получават така както очаквах, дали от настройките или от недостатъчно добрата техника, не знам. Ако може да ми дадете някакви съвети как мога да подобря снимките.
Техниката с която снимам е Pentax K-5 kit 18-55 светкавица Youngnuo 560- II без TTL

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки в дискотека
Автор: Serbezov   
Дата:   07-07-15 20:05

На какво исо снимаш,ако търсиш ниско исо няма как да стане,не знам възможностите на кита но исо над 800 да не кажа и поне 1600 ще ти е нужно,другото е правилна настройка на светкавицата,и на най ниската апертура на китовия.

Автор: quazimodo   
Дата:   07-07-15 20:19

Качи тук в темата някои от несполучливите снимки, за да може тези,които искат да ти помогнат да имат отправна точка. За снимка в дискотека аз се сещам за две неща - светкавица с ТТЛ и подробно прочитане на упътването към фотоапарата в частта му за снимане със светкавица. Нямаш представа колко нови работи може да научи човек[beer] .

Автор: Stancho_25   
Дата:   07-07-15 21:49

(sparckify написа:

> Здравейте, от скоро ми се налага да
> снимам в дискотека, но нещата не се
> получават така както очаквах, дали
> от настройките или от
> недостатъчно добрата техника, не
> знам. Ако може да ми дадете някакви
> съвети как мога да подобря
> снимките.
> Техниката с която снимам е Pentax K-5 kit
> 18-55 светкавица Youngnuo 560- II без TTL

След като светкавицата ти няма TTL значи я контролираш ръчно. В такъв случай и апарата трябва да ти е на ръчен режим (М). При всички други автоматични или полуавтоматични режими, нещата няма как да се получат. Без значение е какъв ще е апарата, просто автоматиката му няма как да знае за светкавицата в този случай и ще те подвежда винаги.
Относно снимането в ръчен режим със светкавица. Веднъж хванеш ли си експозицията с ръчните настройки и ако следиш разстоянието между снимания обект и светкавицата да не се променя можеш само да щракаш и всички снимки би трябвало да са с идентична експозиция. Увеличавайки разстоянието, кадъра ще бъде недоекспониран (тъмен) и преекспониран (светъл) ако доближиш обекта. В тези случаи корекция можеш да правиш или отваряйки/затваряйки блендрата на обектива или с увеличаване/намаляване мощността на светкавицата.

Автор: 2metraninja   
Дата:   08-07-15 09:34

Да, би било по- лесно ако качиш няколко снимки да се види какъв е проблема за да може да ти се дадат по- специфични препоръки.

Ти как всъщност снимаш? с насочена светкавица? С отразена? Модификатори някакви? Отделни хора/ малки групички от хора или целия дансинг ти се налага да снимаш?

Дата:   08-07-15 19:25

Снимам като цяло всичко отделни хора, групички, дансинга, обстановката, но проблема ми е в снимането на групите и единичните хора. Светкавицата я ползвам със рефлектора и, горе долу такъв наклон http://static.bhphoto.com/images/multiple_images/images500x500/1414641600000_IMG_434333.jpg

Снимките се получават или така с полу изгорели лица или доста тъмни

http://i62.tinypic.com/11lq1du.jpg

Автор: alext   
Дата:   08-07-15 19:40

Това лилавеене.. белият баланс е отишъл. Настрой го на място като отидеш- насочваш апарата към бяла повърхност, и лист хартия може, и го задаваш. Нещо по другите микро аджъстмънти на jpeg да не си пипал?

Публикацията е редактирана (08-07-15 19:41)

Автор: axlastro   
Дата:   08-07-15 19:43

Купи си такова

Увеличи исото - ако тук е 800, сложи го на 1600

Снимай на постоянна скорост - примерно 1/100 или 1/60 (по-ниска скорост не е добре).

Всичко да е еднакво (на M)

Светкавицата - ще си я настроиш според резултатите.

Дата:   08-07-15 19:47

Не като цяло.
Другата противоположност е че доста снимки са ми тъмни. Когато се опитам да ги осветя малко лицата пък стават прегорели..

http://i57.tinypic.com/qy91c4.jpg

Автор: camelasign   
Дата:   08-07-15 20:19

...това работа ли е или хоби? Снимките лилавеят на първият пример поне поради отразената светлина на светкавицата от тавана. Стените наоколо са лилави и затова:) За наистина хубави снимки в такива условия ти трябва светкавица с втора лампа за предна подсветка и ако работиш в едно и също помещение предварително си направи тестове. На различните места в помещението ще ти трябват различни настройки. Ако заставаш по-далеч от обектите спокойно може да си настроиш и светкавицата напред, а не нагоре...Понякога на такива места е удачно да използваш силно настроена светкавица, така че да се експонират правилно само лицата, а всичко друго зад тях да изчезне в тъмнина.

Автор: 2metraninja   
Дата:   08-07-15 20:29

Няма голям смисъл да насочваш така полунастрани- полунагоре светкавицата когато снимаш от толкова близо. Хубавото за теб е че тавана е бял и нисък. Насочи светкавицата директно нагоре, че даже може да я завъртиш и под някакъв градус назад. В дискотека светлината обикновено е почти нулева и на бленда от китовия обектив, колкото и да вдигаш исото, да докараш 1/100 скорост не може да разчиташ, значи оставаш да разчиташ на светкавицата основно. Погледнах екзифа на снимките, на каква настройка снимаш? Скоростта ти е много висока - 1/160 и блендата ти е затворена - на едната 6.3, на другата е 4.5 - не знам дали това е максималната на 24 мм. Очевидно си на някакъв автоматичен режим, което не е добре.

Както axlastro ти каза, мключваш на М, слагаш скорост 1/60, слагаш исо 1600, навърташ обектива в най- широкия край - на 18мм и отваряш блендата до 3.5. Оттам нататък мериш 2-3 метра и снимаш сам човек на дългия край на обектива, а групичка - в широкия край. Светкавицата я завиваш както ти казах нагоре или назад, правиш на най- ниската мощност и щракаш 1 кадър и гледаш - ако е тъмно, увеличаваш светкавицата малко и пак пробваш. Така докато не ти хареса. И си носиш съответно резервен комплект батерии за светкавицата.

Може да пробваш и да снимаш в RAW. Верно после отнема време обработката, ама ще имаш повече опции да оправиш сгафени снимки. Защото дори и да снимаш в джпег, ако резултата е лош, пак ще искаш да пооправиш положението, а от джпег е хем по- трудно, хем по- гадно. Снимките, които ти се получават сега нямат търговски вид така или иначе, т.е. не стават да ги даваш направо необработени.

Дата:   08-07-15 20:35

на него светкавицата му е нагоре, вижда се...

Дата:   08-07-15 21:00

Тавана като цяло не може да ми помогне, защото е доста висок също така има и тераси. Скоростта съм я качил, защото някой път снимките губят фокус си мислех, че е от ниската скорост 1/30. С исото нямам проблем мога да го дигам доста. Когато сваля прекалено много ф-а хората от края по груповите снимки доста често са извън фокус.

Дата:   08-07-15 21:04

няма смисъл...смени работата

Дата:   08-07-15 21:05

Няма смисъл от какво ?

Дата:   08-07-15 21:08

Ся, като му препоръчвате режим М (за магьосници)[smilie5], що не обясните каква е зависимостта м/у разстояние, бленда и исо. Накрая ще излезе, че да снимаш в М със светкавица не е толкова лесно!

Дата:   08-07-15 21:17

Белия баланс наистина бяга. Съдейки по екзифа е настроен ръчно, но без да се взема под внимание светкавицата, та затова малко синее.

Аз лично бих ползвал от готовите пресети бял баланс за светкавица и бих снимал в RAW. Така в RAW конвертора мога да коригирам баланса на една снимка, ако се налага и да го приложа и за останалите.

Относно за блендата не бих ползвал стойност 3.5 което е максимално отворената при 18 мм за този обектив, тъй като ако мина на 55 мм в един момент блендата ще се смени и снимката ще потъмнее. Така че 5.6 е по удачния вариант в този случай за да не ти се налага да мислиш сега какво трябваше, подяволите да сменя, за да компенсирам затъмняването.

По отношение на скоростта на затвора след като снимаш със светкавица си ограничен като максимум 1/160-1/200сек (в зависимост каква е максималната сихронна скорост за твоя апарат, справка упътването му), а надолу може да смъкваш колкото искаш. Само трябва да знаеш, че колкото по ниска е скоростта толкова повече светлина влиза в снимката от околната среда на дискотеката (не се отразява по никакъв начин на светлината от светкавицата), обаче и шансът задната обстановка да се размаже, заради трепването на ръката ти се увеличава.

ИСО-то го закотвяш на най-високото при което шума в снимката не те притеснява (като гледам снимките 1600 е ОК).

Ми то какво се получи... След като си закотвил горните настроки на апарата на ръчен режим, остава само да направиш една тестова снимка. Ако е тъмна дигаш мощността на светкавицата, ако е светла намаляш, докато получиш харевания резултат.

Толкоз за сега...[shtrak]

Публикацията е редактирана (08-07-15 21:19)

Дата:   08-07-15 21:22

Това

Или примерно това

Дали тези приспособления ще помогнат за по меката светлина която търся?

Дата:   08-07-15 21:34

Да, ще омекотиш светлината, понеже прави светлинния източник по-голям спрямо обекта. Същото се случва когато ползваш стена или таван за отразяване на светлината. Основния недостатък когато ползваш какъвто и да е модификатор или пробваш да отразиш светлината за да я омекотиш, губиш от максималната мощност на светкавицата и може да не получиш достатъчна осветеност на пълна мощност. В такъв случай забравяш за меката светлина и насочваш свткавицата директно за да се получи снимката.

Публикацията е редактирана (08-07-15 21:37)

Дата:   08-07-15 22:36

Момци, какво е това исо 1600 при снимане със светкавица[smilie11] . Повече от 400 е напълно безсмислено. При 400 ИСО ВЧ на светкавицата се удвоява. Ако и това не му стига, значи му трябва друга светкавица[smilie21] .

П.П. Когато насочваш светкавицата към тавана вадиш ли визитката, за да отрази част от светлината директно към обекта?

П.П.2 ВЧ на светкавицата е = на разстоянието до обекта умножено по блендата, която си поставил на обектива. От това правило ти тръгват и всички следващи сметки.

Публикацията е редактирана (08-07-15 22:44)

Автор: realnoncho   
Дата:   08-07-15 22:39

Напротив, точно на високо ISO със светкавица остава и част светлината на мястото за атмосфера, което по-добре отколкото някакви светнати хора на черен фон.

Дата:   08-07-15 22:48

Да ако ти трябват малки каспърчета в снимките[smilie21]!

Автор: realnoncho   
Дата:   08-07-15 22:56

Твой избор е как да снимаш. Твърдението, че над 400 ISO със светкавица е безсмислено е просто невярно [beer]

Дата:   08-07-15 23:03

Хубаво - мир, peace, paix![smile]

Автор: goldstar   
Дата:   08-07-15 23:05

Точна рецепта няма...отиваш на място правиш проби и така..понякога 400ИСО не ми стига пък на мен ;) буфкам 640 ?????? и свалям скорост на 80 дори 60 бленда 2,8 -3,2..резултатите са повече от задоволяващи [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »