Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Хелиос 44-3 на D300s
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   27-04-15 09:48

Не исках да оспамвам с нова тема, но не можах да намеря сигурна информация дали мога да подкарам въпросния хелиос (44-3 2/58) на D300/s - не намирам инфо относно закачане/незакачане на огледалото, отделно пък едни хора казват, че поради разстоянието до задната леща обективът може да се използва само за макро /което е глупаво, при положение, че като макро обектив качествата му са, според мнозина - меко казано неадекватни/, други казват, че слагат адаптор м42-никон ф и пуцат потрети на воля. Има адаптори, които са с чип за потвърждение на фокуса на безкрайност - има ли файда от тях изобщо или тцъ. Та такива неща ме тормозят към 3-4 часа след полунощ [beer] [shtrak]

Благодаря предварително за отговорите.

Отговори на това съобщение
 Re: Хелиос 44-3 на D300s
Автор: sherbit   
Дата:   27-04-15 09:54

Слагаш преходник с леща и си действаш. Адапторите с чип са за меренето, на твоето тяло няма да имаш проблем. За макрото: виж това.

Автор: anjsan   
Дата:   27-04-15 11:04

Набързо с търсачката на форума : Цък

Автор: fraction   
Дата:   27-04-15 11:06

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   27-04-15 11:37

anjsan
От това "набързо" - първите 5 резултата (хронологично) са близки с моя въпрос като локум с локомотив - в едната тема човек пита как да сложи никонски стари обективи на М42, в другата питат ся на Авто ще работи ли всичко със стар ръчнофокусен обектив и т.н. От резултатите в общи линии разбрах, че трябва да си пратя М42 обектива на някакъв г-н Слав, който да го "преправи", като самото "преправяне" не се казва в какво се корени, но пък има хора, които репликират, че обективът би ударил огледалото само на ФФ тяло, а не на кроп, но пък има и хора, които дупликират - ядец, на баба ти хвърчилото, нищо не удря, щото никонските адаптори изхвърлят задната леща на обектива напред .... мисля.... :) Та такива ми ти конкретности в изброените от теб резултати [smilie18] [beer]
Т.е., в общи линии въпросите с конкретния Хелиос удря ли огледалото, имам ли наистина задължителна нужда от адаптор с оптичен елемент, скофтва ли необосновано много качеството на снимката въпросният и т.н. - остават [smilie5]

sherbit, това с какъв обектив и тяло са снимани и имало ли е интервенция и "преправяне" по обектива? :)

fraction - Бог здраве да ти дава, значи "преправянето" е струговане и отнемане на мат'рял от гърба на обектива, така ли? Ако да - не мога ли аз да разглобя гада и да му извадя само последния външен пръстен, който да дам на местна почва някой да стругова? (от Пловдив съм, а не ми се праща обектив до София, че отиде бюджетността на тоя портретен вариант :) )

Публикацията е редактирана (27-04-15 11:38)

Дата:   27-04-15 12:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   27-04-15 12:06

fraction - Ти си моят информационен ангел днес [smilie18] [beer]
Жена ми е от Търново, така че доста често пътуваме нататък. При наличие на такъв отработен вариант наистина е глупаво /макар и съблазнително като идея за човъркане[smilie5] / сам да си чукам главата в стената. [smilie24]

Публикацията е редактирана (27-04-15 12:07)

Автор: desmes   
Дата:   27-04-15 12:09

Ето линк с много изчерпателно илюстрирана информация за адаптиране на 44-2 към Никон.
Принципът е един и същ.
http://ussrlens.com/adaptation/helios-44-2-adaptation-to-nikon

Може да се добави и пръстен пред задната оптична група, което ще намали мащаба на интервенциите от по-горния линк.

https://www.youtube.com/watch?v=TCtv79Cox24

Автор: sherbit   
Дата:   27-04-15 17:19

Dobromir_Kalenikov с D3100 с преходник с махнат оптичен елемент и заигравка в юстировъчните пръстени. Всичко е поправимо, без разрушаване :)

Автор: VassilK   
Дата:   27-04-15 23:12

Слав преправя тези обективи, за цена от 15 (петнадесет) лева.Няма нужда от преходници, алабалистики и глупости.Аз имам вече два преправени от него, като единия е за мой приятел, който не вярваше.Откакто имам преправния Хелиос, не го свалям.Много ме кефи.Изработката на байонета е много добра, безкрайността се постига перфектно.Няма да съжалявате.

Дата:   28-04-15 07:05

Много благодаря на всички писали. Безценни съвети дадохте. А кой Хелиос препоръчвате лично от М44 2/58 - М44, М44-2, М44-3? Не намирам дори информация какви са разликите в посочените подмодели (подозирам розлични поколения, но не съм сигурен).[beer] [shtrak]

П.С. намерих ограмотителен линк. Моля само за вашите предпочитания и споделяне на практически разлики, които накланят везните в полза на един или друг представител на семейството.

Публикацията е редактирана (28-04-15 07:13)

Дата:   28-04-15 08:01

Автор: zookig   
Дата:   28-04-15 08:32

Дата:   28-04-15 08:50

Я да видим търсачката какво казва :
цък

Дата:   28-04-15 22:50

Аааайде, пак ще гледаме търсачката... [smilie5]
Подозирам, че раят на земята ще настъпи, когато всичко за казване/писане/мислене е казано/написано/намислено и търсачката ще се използва ката ден по 10000 пъти. Тогааава, тогава, предвиждам такъв живот, че само.. опа, отплеснах се.
ansjan - Считай, че темата е адресирана към всичкото потребител, регистрирано след, повтарям след 09.09.2013 г., от когато датира последното мнение в същата прилежно линкната тема. Ей го, те не са си казали тежката дума в твоята изтърсачена тема, така че могат да го сторят тук и сега. [thankyou] [smilie3]
Засега разбрах, че swirly бокето е запазена марка на 44-2, 44-3 и дотам. 44-М5-6-7 са без въпросното увъртяно боке. В битката се намесиха Такумар 50 и Индустар 50-2, като по сравнения в нета работата се затяга яко. Нека сравненията и среднощното търсене из тъмните дебри на фотосайтовете започне...сега! :)[smilie21]

Публикацията е редактирана (28-04-15 23:09)

Автор: sidthesloth   
Дата:   29-04-15 00:42

'Баси тъпата тема. Кой-какво-защо бил си навил на пръста да забие на Никон-я. Всеки Nikkor е в пъти по-добър от шибания Хелиос. Торби с фалшиви аргументи - суирли-муирли-туирли... ама ги мързи да попитат google. И да прочетат каквото се насипва в отговор. Аман от пиени 'ора...

Дата:   29-04-15 00:58

Па нА ти форумо - направи си по-убава!
И на мен ми писна от мрънкалници, вечно недоволни от някого, ама не съм се разпискал. Дори и когато ми набиват търсачки и теми, в които се разискват ужким моите терзания. Пък че реално се оказват компоти, а не компютри - майната му, плюене и назидаване да има. И все пак - суърл, туист и суинг, ако имат отношение къв фотографията, явно са си годни за дискутиране във форума, нали?

Поздрави.

Дата:   29-04-15 08:17

Дата:   29-04-15 09:08

Dobromir_Kalenikov нарочно ти посочвам търсачката , защото в този форум точно за обектива Хелиос е писано доста и , ако беше потърсил щеше да разбереш всичко което те интересува . Писано е даже и за твоя вариант Хелиос 44-3 , мнения на хора които го хвалят и плюят .... За обективи М42 също има доста информация , защото е едно от най старите закрепвания и хората си задават същите въпроси като теб и пробват .
Единственото ново , което аз лично научих от твоята тема е , че Слав вече може да ги преправя безпроблемно Хелиосите .

Дата:   30-04-15 13:55

Не с рога, колеги, не с рога!
Няколко пъти се опитах да го обърна на шега, ама накрая пак свърши с назидаване.

ansjan - аз пък нарочно ти показах, че резултатите, които излязоха с търсачката в огромната си част бяха неотговарящи на питането ми - единия иска на М42 да слага никорски обектив, другия пита може ли да си ползва автофокус и автоматичен режим на Хелиоски обектив, третия се чуди трето и т.н. Да, в едната тема се споменава Слав, но един казва, че преправян от него обектив е ударил огледалото на ФФ, но пък на кроп не би трябвало (хипотеза) да има проблем - тоест нищо като конкретен отговор.

Търсачката е хубаво нещо, ама си мисля, че като напишеш М42 и ти излезе съществуваща тема, е добре вместо да назидаваш, че вече има тема за М42, да провериш дали пък не става въпрос за немската картечница вместо за фотография.

sidthesloth - бих препоръчал повече спокойствие, че нервите не са полезни - тъпи теми, шибани хелиоси... човек би си казал, че лично те засегнах с темата. Не коментирам изобщо начина на комуникация с човек, когото не познаваш лично - там си е въпрос на възпитание.

Относно Никон-никон, канон-канон - не виждам проблем в това да искаш да опиташ нещо, което заводски твоята система не предлага, но пък явно някой е постигнал - надявам се ще се съгласите, че хелиоса е уникален в един определен параграф. Пък и гледам, доста популярно е по фото-форумите да се правят всякакви експерименти, в това число и с М42 обективи на огледални дигиталки. Вие ли ще влезете да им кажете да не се занимават с глупости или аз да им обЕсня от ваше име? [smilie11]

Айде сега следва поредната доза набиване на канчето...

Дата:   30-04-15 13:58

Дата:   30-04-15 14:03

fraction - май-май това ще е окончателното решение след четене на чужди форуми. Офанзивата се преустановява - благодаря на по-голямата част от писалите и изказали мнение. [smilie24]

Дата:   16-05-15 21:28

Не съвсем по темата, ама пък тя си е моя, а си обещах, да не се докладвам за спам... :)
Та, казусът ми е следният - някой дали е склонен да ми продаде капачки за хелиос 44-м-4, че си закупих един такъв рашански убавец, ама си няма капачки. Мислех да си купувам нов обектив за 15-20 лв. с капачки, ама изпращаници, наложени платежи - отиде 30 лв., а в крайна сметка ми трябват просто капачки. Ениуан със счупен/дефектирал гелиос и желание да донорства капачките му? Не говорим за подарък, да уточня. [beer] [smilie24]

Публикацията е редактирана (16-05-15 22:01)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »