Автор: 2metraninja
Дата: 17-02-15 09:48
Стига де, човека си е задал съвсем коректно въпроса. Очевидно е че не знае и затова пита. Почтително и изчерпателно.
По темата: Ако не знаеш за какво точно ще използваш файловете - Ако ще ги обръщаш в ЦМИК за офсетов печат, или ще печатиш на някакви голямоформатни машини, или пък ще правиш някакви чудеса от обработка, мисля че най- широкия цветови профил е Pro Photo RGB.
Ако просто искаш да си пообработиш снимките преди да експортнеш джпеци за уеб или да вадиш снимки на фотото, тогава ползвай един от двата с-РГБ-та.
Последователността за работа е следната:
- отваряш в РОУ конвертора, оправяш си там експзиция, цветна температура, сенките да поотвориш, наситеност на цветовете, хроматичните аберации, корекции на геометрията и друго каквото се сетиш, после записваш в TIFF на естествената резолюция в 8 бита (май не съм виждал 48 бита да ми предлага). Отваряш във фотошоп или каквото ползваш за редактиране на снимки и там вече правиш допълнителни корекции/подобрения - левелс, контраст, и др. Когато вече си доволен от резултата (или просто повече не можеш да се занимаваш), пак записваш в тифа. Едва тогава, намаляваш резолюцията и размера на изображението до това, което ще ти трябва - примерно аз фейсбука 1024 пиксела по дългата страна, или 10/15 см ако за фотото и т.н. Прилагаш ъншарп маск и записваш в джпег с компресия 8-10.
Готово. Имаш си ТИФа в пълната резолюция и компресия без загуба, имаш си и ДЖПЕГа, който вече можеш да ъплоуднеш във фейсбука или в сайта за принтиране на снимки или да го занесеш на флашка до кварталното фотостудио.
|
|