Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ЦВЕТОВО ПРОСТРАНСТВО
Автор: kollev3   
Дата:   16-02-15 23:31

Здравейте до скоро снимах само в Jpeg и сега пробвам да снимам и обработвам и в RAW.Разглеждам снимките с ACDSee 8 при преглеждането на снимките искам да ги прехвърля за обработка в лайтрум 5 и сега идва въпроса във какво цветово пространство да прехвърлям RAW файловете...опциите са Pro Photo RGB, Adobe RGB 1998,sRGB,Color Match RGB,sRGB IEC61966-2.1
Също така не знам в какъв файлов формат трябва да прехвърлям...[smilie11] мога да избирам между BMP,GIF,JP2,JPG-JPEG2000,JPG-JPEG,PCX,PNG,PSD,TGA,TIFF,WBMP предполагам 48 бита е най-добре...[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: ЦВЕТОВО ПРОСТРАНСТВО
Автор: ZENON   
Дата:   16-02-15 23:39

РОУ е без цветово пространство както ЖПГ да речем. Отваряй си ги в ЛР и след обработка ги записвай в sRGB ако хардуера ти не позволява да си гледаш снимките в aRGB. Ако можеш да гледаш в аRGB ги конвертирай в този гамут.

Дата:   17-02-15 00:10

При префвърлянето избрах PSD и Adobe RGB но при разглеждане в Lightroom вижднам че не иглежда както трябва...[smilie8]

Автор: Lycan   
Дата:   17-02-15 00:25

BMP за черно-бяло, GIF за цветно
и слагайте по една карфичка на тия теми

Автор: 2metraninja   
Дата:   17-02-15 09:48

Стига де, човека си е задал съвсем коректно въпроса. Очевидно е че не знае и затова пита. Почтително и изчерпателно.

По темата: Ако не знаеш за какво точно ще използваш файловете - Ако ще ги обръщаш в ЦМИК за офсетов печат, или ще печатиш на някакви голямоформатни машини, или пък ще правиш някакви чудеса от обработка, мисля че най- широкия цветови профил е Pro Photo RGB.

Ако просто искаш да си пообработиш снимките преди да експортнеш джпеци за уеб или да вадиш снимки на фотото, тогава ползвай един от двата с-РГБ-та.

Последователността за работа е следната:

- отваряш в РОУ конвертора, оправяш си там експзиция, цветна температура, сенките да поотвориш, наситеност на цветовете, хроматичните аберации, корекции на геометрията и друго каквото се сетиш, после записваш в TIFF на естествената резолюция в 8 бита (май не съм виждал 48 бита да ми предлага). Отваряш във фотошоп или каквото ползваш за редактиране на снимки и там вече правиш допълнителни корекции/подобрения - левелс, контраст, и др. Когато вече си доволен от резултата (или просто повече не можеш да се занимаваш), пак записваш в тифа. Едва тогава, намаляваш резолюцията и размера на изображението до това, което ще ти трябва - примерно аз фейсбука 1024 пиксела по дългата страна, или 10/15 см ако за фотото и т.н. Прилагаш ъншарп маск и записваш в джпег с компресия 8-10.

Готово. Имаш си ТИФа в пълната резолюция и компресия без загуба, имаш си и ДЖПЕГа, който вече можеш да ъплоуднеш във фейсбука или в сайта за принтиране на снимки или да го занесеш на флашка до кварталното фотостудио.

Автор: rx   
Дата:   17-02-15 09:54

Аз не можах да разбера кога Лайтрума те пита да ОБРЪЩА формата на файловете?! Импортвай директно RAW-овете и ги пази така. Оттам нататък цветовото пространство и цветовия модел - първо трябва да прочетеш малко повече кое какво представлява и да си поиграеш във Фотошоп, за да видиш кое за какво служи. Но това няма общо към въпроса ти за прехвърляне в Лайтрум. Ако те интересува инфо за цветови пространства и профили драсни ми на лично и ще ти пратя инфо.

Автор: J0R0   
Дата:   17-02-15 10:05

sRGB
(ако ти трябва друго цветно пространство със сигурност ще знаеш какво и няма да питаш)

Дата:   17-02-15 11:12

Щом преглеждаш в АцДс, тогава му задай ЛР като външна програма. Така директно ще можеш да експортваш там РОУ файла.
edit
За Фотошоп и АСR това работи със сигурност.

Автор: asahi   
Дата:   17-02-15 11:34

Бачкай си е sRGB - доволен ще останеш.
Няма по-добро цветно пространство. Има по-подходящо. (Никсъна, перефраза)

Автор: ecobo   
Дата:   17-02-15 12:47

J0R0 написа:

> sRGB
> (ако ти трябва друго цветно
> пространство със сигурност ще
> знаеш какво и няма да питаш)

Точно!

Дата:   17-02-15 12:52

Ами ако случайно човечето има телевизор (по случайност) дето да поддържа аRGB, пък тука му се препоръчва sRGB... Знаете ли какво се получава?
Правилно би било да си каже с какво разполага. Вижда се, че не е на ТИ с основни неща, но поне ние можем да го насочим адекватно пък от там той да си чете нататък.
Казвам това, защото имам доста приятели с кинти, които пазаруват всичко ново дето излезне и после се сещат да питат какво да правят... Поне кинти да изкарвах хаха [shtrak]

Дата:   17-02-15 13:12

ZENON тука се следва мантрата, че ако не знаеш нещо, нямаш право да го научиш, камоли да се опиташ да го изпробваш! Сакън! [smilie8]

Дата:   17-02-15 13:16

off/
rx,
това е соц. манталитет. Е*би му майката и давай както е правилно [beer]

Дата:   17-02-15 13:19

Не, не - както НИЕ ти казваме, че е правилно! [smilie18] [beer] И да не смееш да питаш - що, как - абсурд!

Ето как протича една такава тема(първата намерена в гугъл) в чужбински форум:

http://www.dpreview.com/forums/thread/3389196

П.П. В същия форум открива към 6-7 страници(!) с теми с въпрос дали да се снима в сргб или аргб, и в 4-5 случайни, които отворих никой не се е заял относно "виж стари теми", "виж у гугъл". Just mentioning [smilie8]

Публикацията е редактирана (17-02-15 13:23)

Дата:   17-02-15 13:27

off/
Е... Там не виждам да имат някакви комплекси за избиване. Иначе мислиш ли, че в БГ ще има толкова SUV хаха.
Което ми напомня за една приятелка от Полша. Развозвах я из БГ да разглежда и се прибираме в СФ по Тракия. На светофара на Врана вади трескаво камерата и я питам що. И тя вика "гледай, гледай 4 джипа тука, аз толкоз накуп не съм виждала" хаха. Та така. В БГ е още като в казармата по тошово време. Гола вода сме и кал по гърба, за съжаление. [smilie7]

Дата:   17-02-15 13:55

Да имам монитор който подържа aRGB...Затова и го взех да пробвам RAW всеки масово го препоръчва...да се пробвам и аз...[smilie21] [smilie11]

Дата:   17-02-15 14:04

Тогава най-добре пробвай варианта, който ти писах за ползване на външен редактор в АцДсии. Ако ползваш JPG запазвай в aRGB с макс. качество (минимална компресия). РОУ всеки препоръчва, понеже 90% от хората са зле технически подготвени. Има тема за РОУ, където си личи за какво иде реч.

edit
Въпреки, че ACDSee 8, не е съвсем от класата на ЛР и Фотошоп+ACR, в доста случаи върши работа и не е необходимо да се занимаваш с друг софтуер. Обаче в Tools > Options > ColorManagement > Input e добре да избереш aRGB, иначе не е сигурно, че ще виждаш коректно това цветово пространство.

Публикацията е редактирана (17-02-15 14:12)

Автор: 2metraninja   
Дата:   17-02-15 16:13

Абе, момчета - Зенон и Рх, вие оспамихте цялата тема на човека.

Съвсем нормално е да му се каже че щом не знае к'ва е разликата, най- вероятно не му и трябва да знае.

Дата:   17-02-15 16:58

off/
2metraninja,
Чукча не читатель, Чукча — писатель. Това се отнася за теб с пълна сила.

Първо. Където не пиша по темата има off/ - научи се да четеш.
Второ. Където няма off/ Е по темата. Научи се да четеш.
Трето. Следи ли темата? - научи се да четеш.

И на финала - преди да пишеш - мисли. Връщам се пак на това, което написах - Чукча не читатель, Чукча — писатель.

edit
Ако беше прочел хронологично щеше да разбереш... ама пусти БГ бабитлък... трябва да се изкаже винаги... [smilie7]

Дата:   17-02-15 17:08

2metraninja страшна логика - падаш [smilie18] Значи понеже никога не си ял трюфели, то никога не трябва да ядеш трюфели, защото не можеш да ядеш трюфели без да знаеш на какво имат вкус трюфелите... [smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   17-02-15 22:14

Има вероятност да не ти харесат. Ако не си подготвен за изненадата ще ги изплюеш. Същото е със "синьото" сирене и другите деликатеси.

Автор: imitev   
Дата:   17-02-15 22:19

Имаше скоро дискусия по въпроса... със същите участници...

Аз ще пасувам в тази [smilie21]

Дата:   17-02-15 22:45

asahi това е идеята [beer] Важното е да пробваш, да почетеш после дали пък ти не си го сготвил погрешно, да повториш... и т.н. Поне в последните няколкостотин хиляди години това ни е тласкало напред...

Дата:   17-02-15 22:58

То и imitev беше там пак с едни приказки [shtrak]

Автор: Lycan   
Дата:   18-02-15 00:20

Знаете ли защо на китайците са им дръпнати очите?

Редовно се хващат се главата
- малиии, пак ли ориз?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »