Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 canon 50mm 1.8ii неточен фокус
Автор: mitko85   
Дата:   10-01-13 17:59

Привет!
Вчера си купих една 50-ка. Днес след като разцъках малко, установих, че в нито една точка не фокусира точно. Отидох до магазина, пробвахме с друга, и там нещата не се получиха на 100%.
Има разминаване на фокуса с около 3 см напред. Сега чакам утре да пристигне 3-та, за да я пробвам. Вярно, тялото ми не е кой знае какво (canon 1100), но все пак с 18-55 и 55-250 няма проблеми.
Споделих си теглото, ако някой помогне със съвет, мнение, ще съм благодарен.

Отговори на това съобщение
 Re: canon 50mm 1.8ii неточен фокус
Автор: realnoncho   
Дата:   10-01-13 18:01

Аз този проблем го решавам само в проба преди да взема обектива - ако е добре тогава взимам [smilie24]

Автор: 8art   
Дата:   10-01-13 18:11

сервиза на канон не калибрират ли?

Автор: imitev   
Дата:   10-01-13 18:29

Дай да видим снимките!

Автор: DKunev   
Дата:   10-01-13 18:41

Преди години имах 1000D там снимките без фокус бяха повече от тези със... [smilie18] Толкова си можеше апарата :)

Дата:   10-01-13 18:42

Какво да се гледа-мацаница. До сега снимах с трите обектива,но 50-ката е много далеч от истината.
Казаха ми, че в сервиза на CANON като чуят canon 50mm 1.8 /canon eos 1100,ще кажат, какво съм очаквал. Но, като се замисля, колкото и нисък клас да са апарата и обектива, не са ги пуснали на пазара за по 10 лв.
А всъщност някой имал ли е сходен проблем с този обектив и калибрирал ли е нещо в CANON. Освен това, дали няма да се промени точността на другите ми 2 обектива след евентуално калибриране на 50-ката?

Автор: alphatier   
Дата:   10-01-13 18:51

Интересно,че 50 1,8II е един от най-безпроблемните обективи на Канон,нищо че е най-евтиният и пластмасов.Поне досега не съм чел теми за проблеми с него по чуждите форуми или тук,пък и за парите си е супер.

Автор: mcnicko   
Дата:   10-01-13 18:52

В 90% от случаите проблема не е от апарата и обектива а от човека който ги ползва. Не искам никой да обидя, но е така. В определени ситуаци АФ-а се лъже. Виж ако и по диаграмите за тестове ти дава такива отклонения...

Това:

"Казаха ми, че в сервиза на CANON като чуят canon 50mm 1.8 /canon eos 1100,ще кажат, какво съм очаквал"

Ако ти го е казал продавача, кажи му да обърне един стол и да седне на който крак си хареса... ...няколко пъти...

Дата:   10-01-13 18:54

Аз снимах с 400D и 50 1,4.

Имаше брак на отворените бленди, но не чак толкова много.

ДАЙ ДА ВИДИМ СНИМКИ!

Дата:   10-01-13 19:01

Как се качват снимки в пълен размер и в какъв формат да ги кача?

Автор: perchinkov   
Дата:   10-01-13 19:07

Мисля, че следващите два линка ще ти изяснят доста неща по твоя проблем.
http://www.yonchev.net/blog/?p=302
http://photocafe.pro/af-adjustment/
За съжаление мисля,че твоя апарат не е сред тези на които това може да се направи в "домашни условия". Не знам дали в сервиза могат. Ако има резултат от сервиза напиши за да заемем дали става номера.

Автор: irone95   
Дата:   10-01-13 19:08

mcnicko е прав, и при мен като го взех си мислех, че не е точен фокуса, но след време му свикнах, да и при мен има някакво отклонение, но е доста малко и не ми пречи.

Автор: pachok   
Дата:   10-01-13 19:09

Има си някакъв неясно от какво проблем с 1000Д/1100Д и този обектив. Не е само при теб. Същият обектив като го сложа примерно на ФФ тяло си фокусира в пъти по добре. При останалите обективи не съм забелязал подобни разминавания.

Дата:   10-01-13 19:48

Изчетох и други форуми, казват че трябва от 2.8 бленда да се снима, иначе си имал някакъв такъв проблем този обектив. Утре ще пробвам с 3-ти , и ако е така отново, явно ще трябва да се примеря. Жалкото е, че с такъв мерак го взех, но......уви.

Дата:   10-01-13 19:54

В жипег ги качи на http://imageshack.us/ или www.dox.bg примерно и дай линковете тук...

Дата:   10-01-13 19:57

http://dox.bg/files/dw?a=efd65a4c8d

Благодаря ти imitev
Забравих да спомена.Централната точна на номер 15. И трите кадътра са така

Публикацията е редактирана (10-01-13 19:59)

Дата:   10-01-13 19:58

Забравих да спомена.Централната точна на номер 15. И трите кадътра са така

Автор: pachok   
Дата:   10-01-13 20:00

Другият вариант е да го ползваш на ръчен фокус през Live View-то + Magnification (5х или 10х) и си фокусира супер, но това става по-бавно и е добре да снимаш неподвижни модели.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   10-01-13 20:11

Имах такъв обектив, но снимам с ФФ и на 1.8 беше добре само на централна точка. Обективите не са круши да се избират, особено нови.[smile] Продадох го на човек с кропка и при пробите човека каза, че е добре с фокуса. Може би наистина да има проблем с 1100 , но пробвай да фокусираш само по централна точка , без прекадриране и пусни снимки тук. Ако ти е трудно качването ги сложи в профила, а после ще ги изтриеш.

Автор: burningice   
Дата:   10-01-13 20:18

Автор: DKunev
Дата: 10-01-13 18:41

Преди години имах 1000D там снимките без фокус бяха повече от тези със... Толкова си можеше апарата :)

+1

Дата:   10-01-13 20:57

Приятелю, така не се правят тестове за фокус в тъмното! Пробвай утре с по-добро осветление.

Тестовете от ръка ли са или на статив? Не трябва да ги правиш от ръка. ДОФа е много малък както се вижда и ако мръднеш всичко отива в матрицата.

Централната ти точка е доста по-голяма от квадратчето във визьора. Затова има склонност да фокусира по-напред от центъра при такива постановки.

Направи тест с примерно 5 батерии разположени една до друга. Фокусираш по средната.

Ето ти кратко описание:
http://cameralightlens.com/newsblog/?p=264

За стабилност може да сложиш апарата на масата.

Дата:   10-01-13 21:19

Благодаря, утре ще снимам на дневна светлина и ще драсна.
Благодаря на всички и благословена вечер!

Автор: simbon4o   
Дата:   10-01-13 22:08

Иии да допълня само, това че със китаците не виждаш проблема, не значи, че не е там. Просто на 1.8 е по-видно. Личното ми мнение е, че това е една от най-гадните 50-ки, но в случая вече не е важно. Възможно е тялото да има някакво изместване на фокуса и да трябва да се пипне към всички обективи, това може да стане с някакъв хак или сервизен софтуер(може и сам да си го направиш). Не очаквай това тяло да фокусира добре, особено в лоши светлинни условия. Освен това ползвай централната точка за тестовете, по спомен тя е единствената кросната(по-прецизна при различни обекти и при по-трудни светлинни условия). Ако сложиш батериите върху плат/покривна/нещо с текстура ще вижда по-лесно до колко е на място фокуса. Ако се окаже, че и китака има изместване на фокуса - настрой тялото. При тестовете ръчно мести фокуса на безкрайност и минимално фокусно като стартови точки на фокусирането, за да е коректно тестването.

Автор: pefoto01   
Дата:   11-01-13 03:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   11-01-13 08:23

Аз нямам проблем с 50 1.4 на канон

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »