Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 turbo lens ii с какъв преходник
Автор: nouon   
Дата:   21-12-14 14:41

Мисля си за варианта nex 6 със mitakon. Не знам обаче с какви обективи ще го ползвам за да знам с какъв преходник да е mitakona. Кои са добрите механични обективи? Питам за нормални и широкоъгълни.

Отговори на това съобщение
 Re: turbo lens ii с какъв преходник
Автор: marves   
Дата:   21-12-14 15:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: A4o90   
Дата:   21-12-14 16:37

Като ползвател на Митакон Ленс Турбо мога да ти кажа, че поне първата версия няма особен смисъл да се ползва с широкоъгълни обективи (под 28мм). Просто краищата са тотална мазня на отворено и дори на f11 пак има какво да се желае (това от опитите ми с разни Вивитари, в това число някакъв на 17мм) От друга страна смея да твърдя, че при обективи над 35мм ефектът е положителен.

Конкретно за байонет, бих заложил на Canon FD, защото e с най-къса работна отсечка и следователно може към турбото да се добави друг преходник. Лично аз ползвам FD->M42, но има и FD->MD и FD-> Nikon F. Тук мога да добавя, че кропския Никон 35/1.8 става много готин, само дето няма контрол на бленда..

Конкретно кои обективи да се вземат.. това е до вкус. От нормалните адски добре се справи FD 50/1.4. Тук обаче се натъкнах на проблема, че ако е FL, а не FD (FL са по-старите, които са тип Preset) при безкрайност задния елемент опира в стъклото на турбото. При FD и FDn тези проблеми ги няма. На този байонет съм ползвал 135/2, 135/2.5, 70-200/3.8, както и 200/2.8. Ако те интересува ще дам семпли и от тях, но просто каза че искаш широко и нормално :)
На М42 останах много доволен от един стар и очукан Хелиос 44-2. Уж обектив за 20лв, пък много ме радва, особено завихреното боке :) Дефект-ефект :) Иии не на последно място моя Самянг 85/1.4 е преработен на М42 и си го ползвам на турбото без проблеми.

Дано съм помогнал :) [beer]

PS marves много ми е интересно с кои обективи може да се ползва на М39. Няма ли проблеми със задния елемент?

Публикацията е редактирана (21-12-14 16:41)

Автор: RazorJack   
Дата:   22-12-14 12:10

и аз си взех ленс турбо обаче за никонски обективи, защото такива имах няколко, това ми беше системата преди да мина на безогледалки :) любимата ми комбинация е lens turbo + nikon series E 50/1.8 - най-малкия и лек обектив правен някога от nikon и максимално отворен снима страхотно. Имам и 50/1.4 ais ама той максимално отворен е голяма мазня та също трябва да се снима на f2 а е двойно по голям и тройно по тежък та почти не го ползвам.

стана ми интересно преправянето за м39 кой точно го е правил и на каква цена и как става точно това като са съвсем различни работните отсечки? би ми било интересно да пробвам lens turbo с някой юпитер 8 ...

Дата:   22-12-14 12:54

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: simbon4o   
Дата:   22-12-14 13:24

Ползвам от година Lens Turbo I и съм доволен, в момента чакам втора версия да дойде :).

За мен най-добрия вариант е да се вземе към EOS. Toва е байонета на който може да се сложи с друг по-евтин преходник всеки друг обектив позволяващ ползване с ленс турбо. Примерно за никон си взех за 15лв преходник към ЕОS с лостче за контрол на бленда и мога да ползвам освен ръчните и G бективите дето нямат ринг за бленда.

Има и вариант да се вземе старото турбо и като на marves да се преправи от Слав да му се сменя байонета.

Първа версия е много интересна играчка с някои кусури. Основните кусури са остротата по крайщата и кривата фокусна равнина(която е причина за меките крайща). Другото е синята точка флеър, която се появява с по-тъмни обективи винаги и със светлите като се затвори блендата. Сякаш основно това са кусурите, има и други като силно халиране с по-светли обективи от 1.7 и дисторсия, но те се преживяват.

Втора версия за сега изглежда много обещаващо в нета. По семплите изглежда е достигнала дори леко задминала остротата по крайщата на доста по-скъпия speed booster на metabones. Флеъра също го няма... чакам да дойде да видим :).

Отделно поради факта, че това все пак са лещи поведението на обективите се променя, някои към лошо, други към по-добро. Определено дава разлика спрямо слагането на обектива на фул фрейм. Примерно порст 55 1.2 без турбото не мога да го понасям, но с него е много приятно стъкло.

Автор: nyamago   
Дата:   22-12-14 13:54

Извинявайте за неграмотното питане: като говорите за преходници и преправяне на Турбо-то, имате предид предния му край, нали? Т.е. 'женския' му байонет или преходници към обективите отпред? (А към тялото остава неизменен и директен байонет).

Или?

И още по-неграмотен въпрос: защо няма Ленс Турбо (или Спийд Бустър) с два еднотипни байонета (съотв. 'женски' отпред, 'мъжки' отзад, но в един и същи стандарт). За увеличаване полезрението и светлосилата на съществуващ стандартен обектив за тялото, с което се ползва турбо-то? Явно има някакви оптиччески ограничения, вероятно дистанционни - но съм твърде ленив да го мисля как става [smilie8]

Някой да обясни?

[shtrak]

Автор: RazorJack   
Дата:   22-12-14 14:16

обяснявам :) тва не е магическа пръчка да ти увеличи светлосилата. представи си как можеш да гориш мравките с лупа на слънцето като концентрираш лъча от цялата лупа в малка точка. това прави същото - концентрира образа от full frame обективи върху по-малка матрица, и така вдига светлосилата и затова няма такова с еднакъф байонет от двете страни, и работната отсечка е втората причина :)

Публикацията е редактирана (22-12-14 14:21)

Дата:   22-12-14 14:22

Дата:   22-12-14 14:43

За преправянето - предния да :). Задния към безогледалката си седи един, предния се сменя, както беше твоя.

Втория въпрос до колкото разбирам е защо няма обратното на теле конвертор. Предполагам е трудно да се изпроектира и изработи. Подобни има при телескопите, наричат се оптични кондензатори и ленс турбото е именно от там взет като схема. Идея си нямам защо не са го направили за други системи до сега... подобен преходник би бил приложим при DSLRите не като сегашните само за безогледалки.

Дата:   22-12-14 14:50

Ако диоптъра на оптичната схема е друг, работната отсечка няма да е проблем. Това по повод поста на RazorJack с други думи, ако се изработи оптична схема за такъв адаптор с диоптър позволяващ увеличаване на разстоянието на обектива от байонета - ще може да има и такъв преходник за ДСЛР(обратното на телеконвертор). В случая с турбото диоптъра е такъв, че дори се намалява разстоянието - турбото е по-късо от стандартен преходник без лещи...

Автор: nyamago   
Дата:   22-12-14 16:42

RazorJack написа:

> "...представи си как можеш да гориш мравките с лупа на слънцето като
> концентрираш лъча от цялата лупа в малка точка. това прави същото... "

Аналогията със събирането на успореден сноп лъчи в сходщ такъв и в една точка не е научно издържана като обяснение как работи това устройство. Очаквах нещо по-сериозно.

> "... концентрира образа от full frame обективи върху по-малка матрица, и
> така вдига светлосилата..."

Ако е така (?) въпросът ми беше именно за това: защо да не концентрира ФФ образа от обективи Е-байонет за А7 в по-малкия кроп размер (пак с Е-байонет) на Некс?

> "... и затова няма такова с еднакъф байонет от двете страни... "

Заради кое 'затова'???

> "... и работната отсечка е втората причина... "

Как точно? Работните отсечки при безогледалките са малки и това именно ги прави гъвкави и удобни за адаптиране на всякакви други обективи - чрез просто удължаване с пасивни тръби. Затова именно можеш да адаптираш ДСЛР обекив за Е-байонет: адаптера го одалечава толкова, колкото иначе заема огледалото в оригиналната му камера...

Сега: как точно играят работните отсечки при схема: ФФ обектив Сони 'Е' -> Спийд Бустър -> кропско тяло (прим. Некс) с 'Е' байонет? Задната отсечка явно е вече решена, утройството съществува за такова тяло. Какво и как пречи в предната страна?

Дата:   22-12-14 23:12

Първи впечатления от версия 2 на турбото - добра изработка. Задницата е гумирана да не наранява повърхностите на камерата около матрицата(черния мат). Оптически - от първите тестове мога да кажа, че синята точка е излекувана тотално, остротата по крайщата наистина е брутална и като цяло си струваше всеки лев :).

ПС ако някой иска първа версия имам за продаване [smilie5]

Автор: nouon   
Дата:   23-12-14 17:29

благодаря на всички. остава да си направя регистрация в ибей и пейпал и да си взема некса с ленстурбото преходник canon fd който след време може да преправи на M39. интересното е че дори и в ибей не намерих canon fdn 50/1.4

Дата:   23-12-14 17:38

Дата:   23-12-14 18:13

Мда добър е точно този 50тък. И както се оказа има безкрайност с ленс турбо 2, същото се оказа и за пентакс 28 2.8 който ми беше проблемен. Моя вариант е за EOS и с моя преходник към пентакс фокус ринга върти до 5м някъде на 28цата, но подминава безкрайност в снимките, а FDn 50 1.4 е преработен от Слав и също опира преди да стигне края на хода на фокус ринга, но също стига безкрайност преди да опре...

Автор: jorkaeff   
Дата:   23-12-14 21:58

simbon4o, може ли да споделиш, как е захващането на ленс турбото към байонета на некса? Досега с всички китайски преходници имам проблем с луфт, или прекалено турдно се слагат на тялото.Понякога се остъргват и парченца от боята на преходника остават между матрицата и задната леща. Така ли е с турбото, или е все едно монтираш оригинален сони обектив?

Публикацията е редактирана (23-12-14 22:01)

Дата:   23-12-14 22:10

Ами 2ката е с особено захващане, можеш да видиш в ютуб как действа. Честно казано доста плътно и сигурно хваща. Изработката е супер. Дори има гумирани повърхности...

Автор: jorkaeff   
Дата:   23-12-14 23:02

Благодаря simbon4o, май ще си го подаря:)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »