Автор: A4o90
Дата: 21-12-14 16:37
Като ползвател на Митакон Ленс Турбо мога да ти кажа, че поне първата версия няма особен смисъл да се ползва с широкоъгълни обективи (под 28мм). Просто краищата са тотална мазня на отворено и дори на f11 пак има какво да се желае (това от опитите ми с разни Вивитари, в това число някакъв на 17мм) От друга страна смея да твърдя, че при обективи над 35мм ефектът е положителен.
Конкретно за байонет, бих заложил на Canon FD, защото e с най-къса работна отсечка и следователно може към турбото да се добави друг преходник. Лично аз ползвам FD->M42, но има и FD->MD и FD-> Nikon F. Тук мога да добавя, че кропския Никон 35/1.8 става много готин, само дето няма контрол на бленда..
Конкретно кои обективи да се вземат.. това е до вкус. От нормалните адски добре се справи FD 50/1.4. Тук обаче се натъкнах на проблема, че ако е FL, а не FD (FL са по-старите, които са тип Preset) при безкрайност задния елемент опира в стъклото на турбото. При FD и FDn тези проблеми ги няма. На този байонет съм ползвал 135/2, 135/2.5, 70-200/3.8, както и 200/2.8. Ако те интересува ще дам семпли и от тях, но просто каза че искаш широко и нормално :)
На М42 останах много доволен от един стар и очукан Хелиос 44-2. Уж обектив за 20лв, пък много ме радва, особено завихреното боке :) Дефект-ефект :) Иии не на последно място моя Самянг 85/1.4 е преработен на М42 и си го ползвам на турбото без проблеми.
Дано съм помогнал :) ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
PS marves много ми е интересно с кои обективи може да се ползва на М39. Няма ли проблеми със задния елемент?
Публикацията е редактирана (21-12-14 16:41)
|
|