Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Хонорар за модели
Автор: claudiolentini   
Дата:   13-12-14 15:41

Публикувам нещо нестандартно с цел да предизвиквам полезен дебат.
За първи път от както снимам, платих на моделка за да се възползвам от професионалните й услуги и за да развивам, съживявам и раздвижвам малко портфолиото си, като всичко това е с рекламна цел.
Сигурно за много от Вас това или не е редно, или ако сте го направили не следва да се казва, понеже е срамно.
Аз мога само да кажа, че в 2 часа снимане няма една, ама една, лоша снимка и всяка стотинка платена на моделката е на мястото си и съм толкова благодарен за тези инвестирани пари.
А вие какво мислите?

Отговори на това съобщение
 Re: Хонорар за модели
Автор: realnoncho   
Дата:   13-12-14 15:45

Бих платил хонорар, ако имам много конкретна и ясна идея, чиято реализация да ми е важна или ако снимките са по някаква поръчка.

За разни импровизирани проби, каквито са ми повечето подобни снимки - не.

Дата:   13-12-14 16:01

конкретна и ясна идея може да са развиване, съживяване и раздвижване на портфолиото, или ...

Автор: fraction   
Дата:   13-12-14 16:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: falcon   
Дата:   13-12-14 16:15

То като с любовта, платената такава винаги излиза по-евтино[smilie5]
Добре си направил, няма нищо срамно, че се платил, получил си професионални услуги[cool]

Автор: axlastro   
Дата:   13-12-14 16:31

Ами според мен зависи от модела и от конкретната цел. По принцип има случаи, в които на теб трябва да ти плащат...
А какъв беше хонорара, ако не е тайна?

Публикацията е редактирана (13-12-14 16:31)

Дата:   13-12-14 16:34

Не е Тайна, но предпочитам да не го споменавам. Мойте са явно публикувани в моя сайт, но каква цена ми е направил моделката все пак влиза в личните уговорки. Но имаше хонорар, факт е.

Публикацията е редактирана (13-12-14 16:36)

Автор: burningice   
Дата:   13-12-14 17:15

Професионалния модел знае как да застане/позира и спестява време. За съжаление, бюджетите в Бг са все изпилени, което е лошо за двете страни.

Автор: satansho   
Дата:   13-12-14 18:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   13-12-14 18:43

Профи модела е нож с две остриета, понякога се получава преиграване. Добър грим , аксесоари, дрехи са винаги добре дошли, но не трябва да се забравя, че фотографа е длъжен да си обмисли предварително кадъра, да има точна идея , как в каква поза и в коя локация ще са кадрите, къде ще е светлината по това време, ще му трябва ли слънце или ще търси мека светлина. Разбира се , ако снимките са в студио трябва да се мисли за фон, аксесоари, построяване на осветление и др.

Аз лично предпочитам непрофесионални модели, които още не се "фръцкат" пред камерата [smile]

Дата:   13-12-14 18:49

[smilie18]

Дата:   13-12-14 19:04

Клаудио , ще ми е интересно да коментираш, а не да се хилиш[smilie8]

Дата:   13-12-14 19:05

неее, за "фръцкат" се хилям

Автор: ss_sgp   
Дата:   13-12-14 19:07

Естествено, че професионален модел ще донесе много по-добър краен резултат. Има голяма разлика и колко опит има, дали стилиста си е свършил добре задачата, дали същото е направил и гримьора и т.н.

Елементарен въпрос - защо изобщо щеше да има профи модели ако можеше да се мине безплатно с почерпка [smilie5]

Публикацията е редактирана (13-12-14 19:11)

Автор: MarinY   
Дата:   13-12-14 19:07

Чета и се чудя, смешно ли е или е обяснение за масовото ниво на професионалната фотография - портретна и модна.
Клаудио [smilie24]
Значи да се плаща за обучение е срамно?! Моделите са фръцкали!!! И разни други бисери ...

90% от режисираните кадри тук, имат едни и същи проблеми. Основни. Овладяване на светлината и елементарни грешки в позирането и ракурса.

Автор: chikolina   
Дата:   13-12-14 20:01

Клаудио,всеки лев който се инвестира в знания и опит се възвтъща.Така че споко,всичко е наред.

Автор: nyamago   
Дата:   13-12-14 20:34

Фотографът дължи различни суми за:
- Времето на модела
- Умения: да позира, да (съ-)режисира кадри, да общува и поддържа добра работна атмосфера в студиото
- Костюми и аксесоари (от специалист но може да са от самия модел - пак струват пари)
- Грим и прическа (от специалист, но може и от модела)
- Правата да се ползва лицето и тялото на модела в комерсиални (заплатени) публикации и други визуални продукти...

НО - от друга страна - моделът дължи на фотографа различни суми за:

- Обучение по позиране и елементарно актьорско майсторство
- Обучение по правилно използване на костюми, аксесоари, прически, грим и реквизит
- Обучение по професиоално общуване и поддържане на добра работна амосфера в студиото
- Лизенз за неексклузивното право да ползва авторския продукт на фотографа за собствени рекламни и маркетингови нужди.

Всяка от тези точки си има конкретна цена - фиксирана от страната и/или подлежаща на договаряне. Някои точки може да се опростят, други взаимно да се погасят. Но е добре да се помнят и - като се тегли чертата, да се знае кой кому дължи и колко.

Приятни сесии!

(Тук при мен още е петък ; )
[beer]

Публикацията е редактирана (13-12-14 20:36)

Автор: victory13   
Дата:   13-12-14 21:39

адаш, не лъжи [smilie18]

"всеки лев който се инвестира в знания и опит се възвтъща" ... напрао ма втриса [smilie18]

клаудио [smilie24]

Дата:   13-12-14 21:53

MarinY и останалите, които може би сте достигнали висотите на на златното сечение и осветление ала Йоханес Вермер. Аз просто изказах мнение с което не ангажирам никого.

Говоря само за арт фотография, а не за такава от 3-та страница на "Телеграф" или предпоследна на "Уикенд".
В една друга тема отбелязах, че има голяма разлика от манекенстващ модел и само фотомодел и за да бъда разбран правилно изобщо не съм против снимането с професионален модел, заплащането, грим и коафьор.

Понеже сме все пак ФОТОфорум да припомня, че вчера се откри фотоизложба в София на RYAN MCGINLEY, който НЕ работи с професионални модели, а за неговите37 години е постигнал много.

http://ryanmcginley.com/

https://photo-forum.net/static/forum/2014-12/wkdy7643.JPG

Автор: deerstalker   
Дата:   13-12-14 22:30

Примерно, ако се ползва грим, прическа, и наем на три костюма, заедно с хонорар за модел 150 [smilie5] в рамките 4 часа

Автор: viktorio009   
Дата:   13-12-14 23:05

Автор: satansho   
Дата:   14-12-14 09:38

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »