Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Основно запълващо рисуващо осветление въпрос .
Автор: IshootPeople   
Дата:   20-04-15 20:00

Здравейте

Въпроса ми е когато се реди осветлени с повече от 1 светлинен източник има ли някакви как да кажа правила които се спазват откъм осветеноста .Примерно ако основното осветление е бленда пример 11 запълващата да е еди си колко .Както е примерно при снимане на бяло Фона 1-2 стопа по светъл от обекта .Та има ли някакви правила или всичко се правила съотношение на Основно запълващо и рисуващо или всичко се прави на око както ни харесва .И каквото точно целим .

Отговори на това съобщение
 Re: Основно запълващо рисуващо осветление въпрос .
Автор: tzl   
Дата:   20-04-15 20:18

Основното правило (за мен) е да нямаш разлика повече от 3 стопа, защото камерите няма да покажат достатъчно добре повече от 3 стопа (освен ако не са кино камери). Причината? Ограничения на носителя (цифров или аналогов).

Всичко останало се прави на вкус. Няма изисквания към бленди, нито към съотношения. Ако знаеш как изглеждат различните съотношения между светлините, ще си ги нагласиш със светломер и от първия кадър ще имаш исканото осветление. Но ако не знаеш кое какво прави, тогава гласиш, снимаш, преценяш, гласиш, снимаш преценяш.

Изискването за бял фон е трик, с който се цели да се изиграе фотоапаратът, че да се получи бяло. Същият номер се прави с черния фон.

Публикацията е редактирана (20-04-15 20:19)

Автор: paolo_n1   
Дата:   20-04-15 20:18

Нямаш ли око квито и схеми да назубриш ще бъде механична работа !
По това се различават артистите от щракачите ;)

Автор: axlastro   
Дата:   20-04-15 20:40

В повечето случаи за запълващо осветление ми върши работа един рефлектор 90-120 за цял ръст или 60 см за лице - колко стопа по-малко връща не знам.

Автор: GenaDP   
Дата:   20-04-15 20:58

Намери си книжката "Изкуственото осветление във фотографията" на Ян Шмок, ако те влече четенето.

Автор: iasen2   
Дата:   20-04-15 21:48

Първо се почва от идеята - какво искаш да покажеш, какво искаш да скриеш и какво искаш да бъде въздействитето и най-важното за кого снимаш.

Лично моя практика и мнение е да се набляга на качеството на светлината а не на количеството на светлинните източници. Под качество на светлината разбирам определени характеристики на светлината - примерно насоченост. Колкото е по насочена и по малко се разсейва , толкова усещането за обем е по осезаемо и въздействащо.

Примерно параболичните рефлектори.

Ако разгледаш снимки на големите майстори няма да видиш безцелно контри отляво, отдясно, фонови осветления и така нататък.........

Автор: steffo   
Дата:   21-04-15 00:15

Основно, запълващо, рисуващо осветление. Въпрос.
С тоз интернет, народа стана 5пъти по-мързелиФ и 5 пъти по-неграмотен!
За всичко има писани много книги. Чети, чети, чети. Акъла и опита не се налива с фуния.

Автор: tzl   
Дата:   21-04-15 00:24

Човекът не пита какво е това, а дали тези, които умеят, се придържат към стереотипи или правят нещата на око. Това съвсем не е глупав въпрос, а по-скоро се пита за подход към тези неща. Това е въпрос като — "какво показва практиката".

Истината е, че знам много добри фотографи, които правят нещата на око, както и много добри фотографи, които правят нещата със светломер, знаейки какво съотношение да направят. Тези, които правят нещата без светломер, обикновено знаят как да работят и със светломер, но са решили, че мониторите, с които разполагат по време на снимки, са достатъчно добрър източник за преценка.

Публикацията е редактирана (21-04-15 00:25)

Автор: pabadjiev   
Дата:   21-04-15 11:00

Вземи си два светлинни източника и снимай една тухла. Най-напред само с един източник, после с два и разлика в силата на светлината 1, 2, 3 ,4, 5 бленда и ще разбереш какво прави светлината. После за всеки обект избираш разликата, каквато искаш за да получиш желаният от теб резултат. И прочети нещо за разположението на светлинните източници.

Автор: Lighter   
Дата:   21-04-15 11:22

За да можеш да подредиш каквото и да е осветление във всяка ситуация, трябва да можеш да си отговориш на три прости въпроса:

1. Какъв да е характерът на светлината?
2. Къде в пространството да разположиш светлинния източник?
3. Колко силно да свети?

За да отговориш на първия въпрос ти трябват познания за остра, мека и дифузна светлина - как се получават и какви са изразните им средства.

За да си отговориш но втория въпрос ти трябват познания за основните осветителни схеми, например портретни - Broad, Short, Rembrandt, Buterfly, Split.

За да отговориш на третия въпрос ти трябва светломер.

Автор: asahi   
Дата:   21-04-15 16:41

Започни с тухлата и светломера. Ако въобще ще започваш.

Дата:   21-04-15 23:48

А бе хора зададох нормален въпрос просто не съм чак толкова бос .И светломер си имам и всичко .Знам какво е мека остра светлина и Рембрантски труъгълници и пеперуди .Просто питах има ли някакво правило .Явно не :) благодаря на всички за съветите .

Автор: quazimodo   
Дата:   22-04-15 09:02

Пич, най-основното правило е да не допускаш двойни сенки от обекта[smilie5]!

Дата:   22-04-15 10:19

"Въпроса ми е когато се реди осветлени с повече от 1 светлинен източник има ли някакви как да кажа правила които се спазват откъм осветеноста."
IshootPeople, ако 10човека не са ти разбрали въпроса или са го разбрали инакво, следва да помислиш дали нещо с въпроса не е баш така.
Получил си добри съвети о то pabadjiev - тухлата!
И от tzl - Основното правило (за мен) е да нямаш разлика повече от 3 стопа, защото камерите няма да покажат достатъчно добре повече от 3 стопа....Всичко останало се прави на вкус. Няма изисквания към бленди, нито към съотношения.
Вместо "Фръц", можеш да кажеш поне "благодаря" на тези, дето са отделили време да ти помогнат!

Дата:   22-04-15 20:44

казал съм :) "благодаря на всички за съветите "

Дата:   23-04-15 09:54

Вярно бе! Къде съм блял!
Моля за извинение тогаз!

Автор: Lycan   
Дата:   23-04-15 10:09

Бих поставил една лъскава тиква върху тухлата за реализъм.

Автор: radan   
Дата:   28-04-15 15:14

IshootPeople имате ЛС .

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: