Автор: nyamago
Дата: 26-09-14 14:33
Това случайно съвпада с кореспонденция, която водих снощи. Един американски професор си харесал моя снимка за книгата си и трябваше учтиво да му предложа една изгодна цена за това. Защото:
- Неговата книга се издава от реномирано световно издателство, което не само има предостатъчно бюджет за такива цели, но е обичайна практика да авансира авторите със 'суха пара' преди още да са почнали продажби (че и преди дори да са почнали да пишат книгата, само по утвърден тематичен план). Та дори авторът има с какво да си плати една дребна сума за снимка.
- Иначе съм подарявал много снимки и продължавам да подарявам - на благотворителни организации, на любители за техните нетърговски цели и на автори, които сами финансират изцяло издаването на работите си: плащат от джоба си за дизайн, подготовка, печат и разпространение. На такива условието ми е само 'attribution' (по сисъла на безплатния лиценз Creative Commons), т.е. задължително споменаване на автора на снимката - под нея или на отделно място в публикацията.
Понеже не се изхранвам с фотография и предпочитам да помагам на другите, личната ми политика в такива търговски случаи е да предлагам много изгодна цена. Ако снимката не е вече включена в каталога на Гети (където те имат изключителни права и нямам право да ги заобикалям), предлагам цена съизмерима с 20-те жалки %, които Гети ми дава при продажба, т.е. само 1/5 от пазарната цена (обикновно малко повече от 1/5, но под пълната цена - търговия е все пак ; ). Което го прави достъпно дори за джоба на 'самиздат' автори.
- - - -
Всичко това за печатни публикации, където обикновено искат файл в максимална резолюция. За уеб сайтове съм много по-сговорчив и подарявам (по-малки файлове), дори ако сайтът има някакви доходи от реклами. Само към чисто търговски сайтове, които директно продават нещо или са с платен достъп, прилагам горния подход със занижената спрямо Гети цена.
И отново: не съм меродавен пример за подражание, заото не живея от това; само споделям личен подход.
Публикацията е редактирана (26-09-14 14:37)
|
|