Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки в книга
Автор: dfxos   
Дата:   26-09-14 08:51

За сефте някой ми иска снимка, за да я използва някъде, по принцип снимам само за кеф като хоби с някои малки изключения и ми е трудно да преценя снимка за книга колко би струвала, друг е въпросът, че Мария Генова иска снимката безплатно срещу копие от книгата след като излезе от печат.

http://prikachi.com/thumbs/849/7627849.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки в книга
Автор: localhost   
Дата:   26-09-14 09:07

Ами подари я. Просто кажи да напише в книгата - използвани са снимки на ...

Автор: e-mil   
Дата:   26-09-14 09:13

Еми то имаш само два възможни отговора:
1. Да, мога да я дам безплатно.
2. Не, не мога да я дам безплатно.
Безсмислено е да водиш пазарлък, ако не знаеш поне ориентировъчно до какъв таван можеш да качиш и до какъв минимум да слезеш.

Апропо, това "thumbs", което е в адреса на скрийншота идва от "thumbnail" - жаргон за много малка снимка. На нокът каквото и да напишеш, се чете трудно.

Дата:   26-09-14 09:19

Вярно, грешен линк съм копирал :

http://prikachi.com/images/849/7627849a.png

Но да определено нямам никаква идея за цена, така че може би ще й я подаря.

Автор: CDman   
Дата:   26-09-14 10:02

Подари и ги (ако може лично)[smilie3] , но изискай под снимките да пише, че ти си автора. [smile]

Иначе не знам как (и защо) ще обяснява на холанците какво е "комунизъм по български" [smilie7]

Автор: ikar111   
Дата:   26-09-14 10:07

С няколко клика в гугъл разгледах въпросната авторка. Останах с впечатление, че живее, пише, издава и ПРОДАВА в чужбина, но по чисто български манталитет търси начин да не заплати за снимките.
Подарявала съм кадри и съм правила корици като подарък, но на автори живеещи и работещи в България за мизерната си заплата.
Разгледай добре тук
http://www.mariagenova.nl/
и можеш с гугъл преводачката да си преведеш малко от нещата там. Просто за обща представа.
После решавай какво да правиш, но в случай, че подаряваш настоявай за името си под или на кадрите, а не на последна страница, където никой няма да го види. На всеки му е кеф, когато харесват труда му, но то харесването върви с уважението и тези пребиваващи на запад го знаят още по-добре от нас.
Успех на кадрите ти желая [smilie24]

Публикацията е редактирана (26-09-14 10:21)

Автор: MikeDimit   
Дата:   26-09-14 10:15

по чисто български манталитет търси начин да не заплати за снимките

Недей така. Това не е наш патент. Книгоиздаването е мно-о-о-го трудна работа. Малко прилича на игра на тото. А за разпространението мога да напиша енциклопедия :-), след 20-тина години прекарани в бранша.

Книга с автограф и отбелязване на авторството е уместно изискване. [beer]

Автор: ikar111   
Дата:   26-09-14 10:34

Трудна работа е особено за тукашните автори, защото нямат пари да плащат на редактори, художници, качествена хартия и печат и още по- трудно е разпространението отново поради липса на пари за пищно представяне на изданието, за отразяването му из всевъзможните медии, защото не можеш да си позволиш да поканиш личности, от които обществеността черпи пример. Абе трудничко е като няма пари! Много съм съгласна тук[smile] [beer]

Ай да не спамим темата. Дадохме мнението си ,пък колегата е в правото си да решава!

Автор: quazimodo   
Дата:   26-09-14 11:01

Добре бе, колеги-българи, толкова ли е трудно да махнеш с ръка и да направиш един жест на добра воля - да подариш снимка без никакви щения? Вярно, че нито едно добро дело не остава ненаказано, но е вярно също, че като направиш добро дело и го хвърлиш зад гърба си то ще се върне при теб в подходящ момент. Забелязал съм, че най-много реват тия, които най-малко дават. Хайде останете си със здраве, желая лек и успешен петък - ден на майстора!

Автор: swan_   
Дата:   26-09-14 12:19

Аз едно не разбрах - каква е тази писателка, която не може да пише на български. Относно въпроса - ако ти допада авторката - дай ѝ я, ако не ти - недей. Надали твоята книга ще продаде книгата. :)

Дата:   26-09-14 13:08

Ами за първи път я виждам, в крайна сметка какво толкова подарих й ги с уговорката за споменаване на източниците под снимките и едно копие от книгата като излезне от печат [smile]

Иначе става въпрос за тези снимки :

снимка

снимка

Автор: asahi   
Дата:   26-09-14 13:09

Може да не пише за българи, а за чужденци. Пазарът, таргетът - ей такива съображения.

Подари и снимката - ще си спестиш обяснения и разочарования.

Автор: xfs   
Дата:   26-09-14 14:05

Аз бих подарил снимки на драго сърце но само ако ще се използват с некомерсиална цел, но тази книга ще се продава, имайки предвид цените на книгите на запад, защо бих ги подарил, защото ще ми пише името на снимките ми не благодаря.

Поздрави

Публикацията е редактирана (26-09-14 14:06)

Автор: nyamago   
Дата:   26-09-14 14:33

Това случайно съвпада с кореспонденция, която водих снощи. Един американски професор си харесал моя снимка за книгата си и трябваше учтиво да му предложа една изгодна цена за това. Защото:

- Неговата книга се издава от реномирано световно издателство, което не само има предостатъчно бюджет за такива цели, но е обичайна практика да авансира авторите със 'суха пара' преди още да са почнали продажби (че и преди дори да са почнали да пишат книгата, само по утвърден тематичен план). Та дори авторът има с какво да си плати една дребна сума за снимка.

- Иначе съм подарявал много снимки и продължавам да подарявам - на благотворителни организации, на любители за техните нетърговски цели и на автори, които сами финансират изцяло издаването на работите си: плащат от джоба си за дизайн, подготовка, печат и разпространение. На такива условието ми е само 'attribution' (по сисъла на безплатния лиценз Creative Commons), т.е. задължително споменаване на автора на снимката - под нея или на отделно място в публикацията.

Понеже не се изхранвам с фотография и предпочитам да помагам на другите, личната ми политика в такива търговски случаи е да предлагам много изгодна цена. Ако снимката не е вече включена в каталога на Гети (където те имат изключителни права и нямам право да ги заобикалям), предлагам цена съизмерима с 20-те жалки %, които Гети ми дава при продажба, т.е. само 1/5 от пазарната цена (обикновно малко повече от 1/5, но под пълната цена - търговия е все пак ; ). Което го прави достъпно дори за джоба на 'самиздат' автори.
- - - -

Всичко това за печатни публикации, където обикновено искат файл в максимална резолюция. За уеб сайтове съм много по-сговорчив и подарявам (по-малки файлове), дори ако сайтът има някакви доходи от реклами. Само към чисто търговски сайтове, които директно продават нещо или са с платен достъп, прилагам горния подход със занижената спрямо Гети цена.

И отново: не съм меродавен пример за подражание, заото не живея от това; само споделям личен подход.

Публикацията е редактирана (26-09-14 14:37)

Автор: chukov   
Дата:   26-09-14 15:32

Ние, българите, допускаме една сериозна грешка в поведението си.
По отношение на фотографията конкретно тя стои така: почваме да правим сметка колко бил беден клиента на нашия труд. Или колко е богат.

Има си един основен принцип в тоя живот. Не можеш да бъдеш честен към останалите преди си честен към себе си.

Оцени колко струва твоя кадър и го продай за толкова. Недей мисли дали клиентът е беден или богат.

Тук не визирам начина на приложение на кадрите (книга, билборд, етикет за алкохол). Говоря по принцип.

Аз правих тази грешка в миналото - да мисля колко бедни са младоженците и да ми е неудобно да си поискам своето. Не се прави така.

Просто ме послушай. Нямам време да обяснявам защо е така.

Дата:   26-09-14 17:30

Принципно не съм и мислил, че тези снимки някой може да ги поиска някъде си още повече за печат, по простата причина, че едната е правена с GoPro, което е далеч от DSLR като качество. Здраве да е това все пак ще бъде първата ми снимка разпечатана някъде, за напред ще го мисля.

Автор: prisonbreak   
Дата:   26-09-14 19:02

Пише книга, а пише на ШЛЬОКАВИЦА! Не мога да ги разбера. От комап се сменя кирилицата с натискането на 2 клавиша, а от смарт-а с едно плъзване.
(сори за офтопика).
Ко си фен ги дай, ко не си , не дей.
И в двата случея нито губиш, нито печелиш.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »