Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Photoshop CC .v14.2
Автор: Daniel_P   
Дата:   15-06-14 13:31

Здравейте колеги! До сега обработвах снимките си с една програмка FastStone която е доста лесна за ползване и резолтатите не са зле. [smile] Но реших да почна да разучавам Photoshop, заради безброините вазможности който предлага! Та имам два въпроса за сега, добра ли е версията която съм свалил Photoshop CC .v14.2 ??? И къде е настройката Shadows? Немога да я намеря! Може ли да е с друго наименование??? Благодаря [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Photoshop CC .v14.2
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   15-06-14 14:27

Аз също използвам FastStone и то с удоволствие. Ако постобработката ти се свежда до кропене и леко коригиране на jpg файлове, няма никакъв смисъл, разбира се, да използваш PS. Ако пък имаш други нужди, вече сам си решаваш [smile]

А по същество:
Под "настройката Shadows" предполагам, че имаш предвид инструмент, с който да просветляваш сенките. Това и в двете приложения можеш да правиш по няколко начина.

1. Вариант с плъзгачи за различни тонални области. Във FastStone това е възможно чрез филтъра Adjust Lighting (Ctrl+T) - първият плъзгач се нарича Shadows (затова и започвам с този вариант - предполагам че точно това имаш предвид) и чрез него може да просветляваш сенките в кадъра. Във Photoshop би могъл да правиш нещо подобно като използваш Shadows/Highlights в подменюто Adjusment в менюто Image (Image/Adjusment/ Shadows/Highlights...). При него също можеш да просветляваш различни тонални области, включително и сенките, като използваш плъзгачи. Инструментът е интересен, трябва да си поиграеш с него и да му свикнещ.

2. Чрез манипулиране на "нивата". Общо взето това става, като манипулираш три плъзгача обикновено върху самата показана хистограма на изображението. Във FastStone това го намираш в Adjust Levels... (Ctrl+L). Във Photoshop го намираш в Image/Adjusment/Levels (алтернативно и тук също с Ctrl+L). В двете приложения съответните инструменти Levels са много сходни.

3. Чрез манипулиране на кривите. Във FastStone го извикваш с Adjust Curves (Ctrl + M). Във Във Photoshop го намираш в Image/Adjusment/Curves... (разбира се и тук с Ctrl + M [smile]). Този инструмент също е идентичен почти като интерфейс и в двете приложения. Идеята му е направо с мишката да модифицираш графично кривата на изображението. И тук, както и в горния вариант 2 имаш на разположение хистограмата на изображението, върху която работиш.

С това, разбира се, не изчерпвам всички подходи.
Надявам се да съм бил полезен, успех!

Автор: Daniel_P   
Дата:   15-06-14 15:24

HSGeorgiev - Благодаря много[cool] !!! Да програмката FastStone е много лесна и приятна програма! До сега снимах смо в jpg формат, но напоследак минах на Raw и се опитвам аз да контролирам краиното изображение [smile]! Но дори и в Raw формат пост обработката в FastStone се получава доста добре :) Но въпреки това искам да имам познания как да боравя с фотошоп[smile] Всъщност до сега като разучавах програмата винаги пусках jpg файл но току що пуснах Raw файл и то си изленаха всичките настройки вкл. Shadows [smilie5] Благодаря отново за изчерпателния одг.[beer] и[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   15-06-14 15:53

В такъв случай е добре да си купиш една книжка за Фотошоп и да почнеш да четеш. Ако в книжарницата има Българска граматика вземи и нея.

Автор: iliyanb   
Дата:   15-06-14 16:35

asahi [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: metodiev_martin   
Дата:   15-06-14 17:02

asahi, мислиш ли, че само с граматика ще има положителен резОлтат ...
но не пречи да се пробва момчето.
Относно питането, CTR+L във фотошоп, както вече са ти казали, ако ти трябва "неангажираща" промяна на нивата.

Автор: compur   
Дата:   15-06-14 18:58

не го заблуждавайте момчето... за граматиката и книжките и т.н. дето само като ги прочете и - хоп! станал разбирач!...

всичко, което са ти написали ще наруши качеството на снимката ти!

за да не се нарушава качеството ти трябва друг подход!

РОУ файловете са добро начало, но само ако искаш да се "потопиш" в корекциите и не е необходимо да ползваш Фотошоп за да ги обработваш... има и други, доста по-леки конвертори за това.

работата с Фотошоп е, преди всичко, начин на мислене, а не плъзгане на плъзгачи.

[beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   15-06-14 19:28

Никой не е и твърдял, че като учиш аритметика ще започнеш веднага да се занимаваш с теоритична физика. Това не е достатъчно условие, но е необходимо условие. Като четеш граматика (просто защото беше дадена за пример по-горе) това не те прави нито Вазов, нито Йовков. Но все пак е задължително условие, за да пишеш.
Няма да станеш "разбирач" (каквото и да означава това), като прочетеш нещо за интерфейса и инструментите на дадено приложение, но просто е най-прекия начин да го опознаеш.
Всъщност, няма такова нещо като "работа с Photoshop", което да е начин на мислене. Различните типове работа с различни цели предполагат различен начин на мислене. Photoshop е просто един инструмент.
Ако си художник и използваш Photoshop за създаване на изображения, като работиш с него мислиш като художник.
Ако си фотограф и използваш Photoshop за ретуш, нормално е да мислиш като фотограф, независимо че използваш същия този Potoshop.
Ако си уеб-дизайнер и използваш пак същия Photoshop за да създадеш някакъв графичен интерфейс, си мислиш точно като уеб-дизайнер.
Нито пък "работата с четка" предполага някакъв "начин на мислене" - ако същата тази четка я използват художник, мазач и археолог, съответно за рисуване, мазане или почистване на намерените артефакти, то всеки от тях си има своя начин на мислене. Нищо, че използват един и същ инструмент.
Начинът на мислене се предполага от целта ти, от работата ти, от личността ти, не от инструмента, който използваш.
Това, разбира се, е само мое мнение.

[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (15-06-14 19:30)

Дата:   15-06-14 20:28

със сигурност мога да кажа, че гореописаните от теб манипулации ще развалят качеството на снимките.

но на мен в момента не ми се спори. [smile]

Публикацията е редактирана (15-06-14 20:47)

Автор: koceto82   
Дата:   15-06-14 20:43

Аз съм много доволен от видео уроците на Lynda.
Мнгоо добре подредени, много добре пояснени...

Можеш да си свалиш от тук целия пакет или само за PS.

П.С. Знам че са за CS6, но в общи линии е същото [smilie3]

Публикацията е редактирана (15-06-14 20:44)

Дата:   16-06-14 11:20

така и така си си купил Фотошоп ;) виж и СветлатаСтая... може и да ти пасне - бързо редактиране, лесна за научаване, обработка на РОУ... абе всички екстри! иначе става една каша...

Публикацията е редактирана (16-06-14 18:03)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: