Автор: Nedelcho1
Дата: 26-05-14 10:36
До колкото знам контраст над 50% не е препоръчителен, защото реже много полутонове, така че не трябва да се увеличава над тази стойност. Яркост също не е препоръчителна над 50%. Мониторите имат два варианта да си коригират яркостта, единия е чрез матрицата, другия чрез подсветката. Доколкото съм запознат, когато се използва чрез матрицата се губят полутонове, а чрез подсветката не се губят.
Колкото до калибрацията и аз съм виждал различни резултати. Три пъти калибрирам в едни и същи светлинни условия, в рамките на 10-15мин и тотално различен резултат на един и същи монитор. Това със Spyder 4 Elite. Може и аз да не разбирам не знам, но четох, ровичках, експериментирах с часове след това и не можах да докарам резултат който да ме удовлетворява. Затова в крайна сметка се изръсих повече за монитор (NEC 2090uxi), който има (доколкото е възможно разбира се) по - добра заводска калибрация и задължително да не е Wide Gamut. От картината му съм много доволен и не съм забелязал да имам някакъв проблем с цветовете, като обработвам вкъщи и нося някъде другаде за печат или пък да ми липсват полутонове.
|
|