Автор: Skulls
Дата: 05-04-14 01:34
Здравейте,
Интересно ми е да чуя и вашето мнение, относно забраната за "снимане с професионални фотоапарати" в зоопарка. Тяхната версия я чух(лично): "хората снимат и после продават снимките, печелейки на наш гръб". Звучи ок, има логика и аз съм съгласен генерално.
Обаче имам чувството, че не това им е основната причина. Но първо да ви кажа какво трябва да направите, ако твърдо сте решили да снимате там с "професионални апарати". Да, възможно е(на теория), но трябва да напишете молба до директора, с пълни данни, адрес и т.н. и да опишете в кои часове искате да снимате(!), след което "може да се наложи"(според служителката) да напишете и молба до кметицата, защото зоопарка бил в ресора на не знам си какво. В общи линии: типичната бг-бумащина и бюрокрация. Но и това нямаше да е проблем, ако целта си заслужаваше толкова много средствата. Проблемът започва да добива очертания, след като човек се разходи из самия парк.
Моето лично мнение обаче е(може и да греша), че на тези хора просто не им е приятно да им показват окаяното състояние на парка. Който не ми вярва, нека се разходи до там. Това място не е мръднало отпреди повече от 20 години. Зле поддържано и занемарено. Там вони на социализъм, вместо на животни. Не знам какъв им е бюджетът, но и не бързам да ги оправдавам, защото не съм и сигурен как точно се оползотворява, съдейки по видяното.
Независимо, дали преувеличавам или не, състоянието на парка не отговаря на бюракратичните им изисквания за разрешение за снимане, зле замаскирани като мерки за сигурност. Което ме води до техническата част - какво означава "професионален апарат"? Как го дефинират? На тези хора ясно ли им е какво може да се постигне с "непрофесионален" апарат? Кое ги кара да мислят, че със снимки от смартфон няма риск от злоупотреби?
После се сетих, че съм разглеждал доста прилични снимки на хора от Щатите, правени в техните зоопаркове с D800, MKIII, и т.н. И им писах имейли, за да разбера как стоят нещата при тях. Ей така, от любопитство. И, за мое учудване, повечето нямат и идея дали е забранено или не. Никой не им правел проблем заради апаратите. Единствено не смеели стативи да носят! Не зная дали казват истината или нарушават забрани и се правят на интересни. Но ме съмнява да е второто.
Както и да е.
Вие какво мислите по въпроса?
|
|