Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимане в зоопарка?
Автор: Skulls   
Дата:   05-04-14 01:34

Здравейте,
Интересно ми е да чуя и вашето мнение, относно забраната за "снимане с професионални фотоапарати" в зоопарка. Тяхната версия я чух(лично): "хората снимат и после продават снимките, печелейки на наш гръб". Звучи ок, има логика и аз съм съгласен генерално.
Обаче имам чувството, че не това им е основната причина. Но първо да ви кажа какво трябва да направите, ако твърдо сте решили да снимате там с "професионални апарати". Да, възможно е(на теория), но трябва да напишете молба до директора, с пълни данни, адрес и т.н. и да опишете в кои часове искате да снимате(!), след което "може да се наложи"(според служителката) да напишете и молба до кметицата, защото зоопарка бил в ресора на не знам си какво. В общи линии: типичната бг-бумащина и бюрокрация. Но и това нямаше да е проблем, ако целта си заслужаваше толкова много средствата. Проблемът започва да добива очертания, след като човек се разходи из самия парк.

Моето лично мнение обаче е(може и да греша), че на тези хора просто не им е приятно да им показват окаяното състояние на парка. Който не ми вярва, нека се разходи до там. Това място не е мръднало отпреди повече от 20 години. Зле поддържано и занемарено. Там вони на социализъм, вместо на животни. Не знам какъв им е бюджетът, но и не бързам да ги оправдавам, защото не съм и сигурен как точно се оползотворява, съдейки по видяното.
Независимо, дали преувеличавам или не, състоянието на парка не отговаря на бюракратичните им изисквания за разрешение за снимане, зле замаскирани като мерки за сигурност. Което ме води до техническата част - какво означава "професионален апарат"? Как го дефинират? На тези хора ясно ли им е какво може да се постигне с "непрофесионален" апарат? Кое ги кара да мислят, че със снимки от смартфон няма риск от злоупотреби?

После се сетих, че съм разглеждал доста прилични снимки на хора от Щатите, правени в техните зоопаркове с D800, MKIII, и т.н. И им писах имейли, за да разбера как стоят нещата при тях. Ей така, от любопитство. И, за мое учудване, повечето нямат и идея дали е забранено или не. Никой не им правел проблем заради апаратите. Единствено не смеели стативи да носят! Не зная дали казват истината или нарушават забрани и се правят на интересни. Но ме съмнява да е второто.
Както и да е.
Вие какво мислите по въпроса?

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане в зоопарка?
Автор: qavkata   
Дата:   05-04-14 04:57

Хаха позната история. В момента съм в Дубай и за мое голямо очудване тук е забранено снимнето със статив. Отивам един ден на Бурж Кхалифа с идеята да направя някой друг кадър и в момента, в който позтавям статива, секюритата ми обясняват, че е забранено професионалното заснемане на сградата без позволението на някой си. Казвам, че не е с комерсиална цел и от къде знаят дали съм професионалист или не, а отговара им беше, че използването на статив се третира като про. И тази случк се повтаря и потретя навсякаде където са ме видели. Смешното е , че според тях поставянето на Никон Д90 върху статив е про, а снимането от рък с Д4с не е. И най-честия отговора е : не ви дължим обяснение....джъст нот алоуд

такаче ако идвате на сам имайте го предвид .... и не спорете с охраните

Автор: allyx   
Дата:   05-04-14 05:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: krist   
Дата:   05-04-14 09:31

За Софийския зоопарк ли иде реч, и от кога е тая забрана? Последно ходих преди година и си снимах спокойно, ето и няколко кадъра по-долу.. Иначе и на мен есента в Неапол ми забраниха да снимам със статив в замъка Кастел Сант Елмо, но малко късно, тъй като вече бях изпонаснимал почти всичко, което исках..

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/kbab8073.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/xemj2566.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/vzjj8142.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/nkgd0067.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/dawr4589.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/irux1833.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-04/hmxs2420.JPG

Публикацията е редактирана (05-04-14 10:01)

Дата:   05-04-14 10:44

За стативите и в Уошингтън е забранено - третират ги като опасни. Можело да е преработено оръжие, цев или от сорта.

@Krist, Явно си минал метър. Или ти си причината, за да забранят снимането... [smilie6]
Има го написано на входа ясно и точно при забранените за внасяне неща. Можех да се направя на разсеян, но не обичам селските изпълнения.

Автор: swan_   
Дата:   05-04-14 10:45

На много места е забранено снимането със статив.

Автор: swan_   
Дата:   05-04-14 10:46

Иначе и на мен никога не са ми правили забележка във зоопарка, но аз не съм и питал де.

Автор: krist   
Дата:   05-04-14 10:48

Ами не знам, явно сме били много със "селските изпълнения", щото народът масово си пуцаше с големи черни апарати, и никой на никого не правеше забележка..

Автор: MauMyHa   
Дата:   05-04-14 10:53

снимаш и подаряваш снимки това е, и не ги ползваш за нищо. Това е от управата на зоопарка. Ако ти трябва комерсиално ползване на кадрите ще трябва да храниш въпростното животно поне 3 месеца, иначе казано да си платиш[smilie5]

Дата:   05-04-14 12:22

MauMyHa написа:

> снимаш и подаряваш снимки това е, и
> не ги ползваш за нищо. Това е от
> управата на зоопарка. Ако ти
> трябва комерсиално ползване на
> кадрите ще трябва да храниш
> въпростното животно поне 3 месеца,
> иначе казано да си платиш[smilie5]

Това ми беше идеята - да им подаря всичките снимки. И те да намажат и аз.

Автор: aldygreen   
Дата:   05-04-14 12:30

swan_ написа:

> На много места е забранено
> снимането със статив.

Ето един сериозен довод в полза на стабилизираните обективи и тела.
[shtrak]

Автор: mladencho   
Дата:   05-04-14 12:38

В зоопарка на Барселона пред по интересните инсталации има по 4-5 фотографа с триподи,моноподи и телеобективи.Даже организират фотографски конкурси с цел популяризиране на парка.Също така има декори където да сложиш детето и да го снимаш.Другата гледна точка е да се поощрява снимането за да се увеличи посещаемоста.
Ама и билета е 20€...

Автор: pachok   
Дата:   05-04-14 13:23

Аз в Ловешкия зоопарк снимах преди година и нещо, всъщност незнам забранено ли, не съм обърнал внимание имаше ли табелки, но никой не ми е правил забележка.

Автор: sibirska   
Дата:   05-04-14 15:58

В Софийския е забранено да се снима "професионално". Ама ако си платиш.

Автор: juslen   
Дата:   05-04-14 16:06

В Ботаническата градина на БАН също не дават да се снима с професионална техника, като професионална техника е всичко от сапунерка нагоре. А сега точно април и май там са цъфнали много цветя и е екстра за снимки. Последно искаха 80лв на час за снимки [smilie10]

Автор: chrisnoch   
Дата:   05-04-14 16:20

Не мога да рабера от какво се оплаквате!
Поддъжката на зоопарковете и ботаническите градини е много скъпа. Защо очаквате, че там ще ви позволят да снимате комерсиално, без да си платите?!

Дата:   05-04-14 16:26

chrisnoch написа:

> Не мога да рабера от какво се
> оплаквате!
> Поддъжката на зоопарковете и
> ботаническите градини е много
> скъпа. Защо очаквате, че там ще ви
> позволят да снимате комерсиално,
> без да си платите?!

Говорим за снимки за лична употреба, не за изкарване на пари!

Дата:   05-04-14 16:29

mladencho написа:

> В зоопарка на Барселона пред по
> интересните инсталации има по 4-5
> фотографа с триподи,моноподи и
> телеобективи.Даже организират
> фотографски конкурси с цел
> популяризиране на парка.Също така
> има декори където да сложиш детето
> и да го снимаш.Другата гледна
> точка е да се поощрява снимането
> за да се увеличи посещаемоста.
> Ама и билета е 20€...
>

Е това е истината! Ама иди го обясни на глупаците!

Автор: SLR   
Дата:   05-04-14 16:37

Във софийската зоологическа градина мисля че можеше да си платиш 5 или 10 лева и да снимаш колкото искаш.

Иначе в Куала Лумпур съм снимал и не са ми искали нищо, и наистина, въпреки че си снимах любителски успях да продам няколко кадъра по микро сток сайтовете, така че служителите няма как да преценят кой за какво снима[smilie8]

Автор: PeterA   
Дата:   05-04-14 17:55

Миналата година бях в зоопарка във Виена, който е един от най големите в Европа и нямаше никакъв проблем със снимките. Имаше доста снимащи със статив и игромни бели обективи и нямаха никакви проблеми.

Автор: satansho   
Дата:   05-04-14 18:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: gradskia   
Дата:   05-04-14 19:12

В зоологическата градина в Рим единствената забрана е за ползването на светкавица. Иначе си щракай с каквото и върху каквото искаш!

Автор: xFireSoul   
Дата:   05-04-14 23:29

Хмм интересно. За пръв път чувам нещо подобно. Аз бях преди 2 месеца най-много в Софийския зоопарк и се разхождах спокойно с фотоапарат и снимах, а и имаше доста други хора с професионални апарати.
+ използвах светкавица няколко пъти вътре, където е забранено, но никой не ми се е скарал даже :D

Някъде пише ли че е забранено вече??

Публикацията е редактирана (05-04-14 23:32)

Дата:   06-04-14 00:29

xFireSoul написа:

> Хмм интересно. За пръв път чувам
> нещо подобно. Аз бях преди 2 месеца
> най-много в Софийския зоопарк и се
> разхождах спокойно с фотоапарат и
> снимах, а и имаше доста други хора
> с професионални апарати.
> + използвах светкавица няколко
> пъти вътре, където е забранено, но
> никой не ми се е скарал даже :D
>
> Някъде пише ли че е забранено
> вече??

Да, на табелите на входовете. Предпоследното или последното беше.

Автор: xFireSoul   
Дата:   06-04-14 01:00

Интересно хаха. Значи са от март месец сложени, а ако ги е имало преди значи никой не е гледал за това.. [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »