Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ISO спрямо динамичен обхват?
Автор: stanislav_terzziev   
Дата:   05-01-15 00:11

Зачетох се тук в една тема за високото и ниското исо и се сетих,
че някъде (може и тук да беше) съм чел, че при по-високите исо стойности се губи от динамичния обхват.
Значи ли това, че на 100 исо ще имам по-голям динамичен обхват в сравнение със 2000 исо и с 6400 исо?
Някъде бях чел, че със всяка стъпка - от 200 на 400, от 400 на 800, от 800 на 1600 (ако това са стъпките де) се губи двойно повече информация, един вид, условно, снимката става с двойно по-лоши характеристики.
Има ли нещо вярно, или съм чел някакви свободни съчинения?
Също така, пак тук четох, че софтуерно, ако не се бъркам с меджик латерн, от канон 6д, може да се извади по-голям динамичен обхват от обявения от производителя.

Отговори на това съобщение
 Re: ISO спрямо динамичен обхват?
Автор: vgramatikov   
Дата:   05-01-15 00:37

С една дума правилно си чел.
Най-добър динамичен обхват имаш на базово исо.
С увеличаването и усилването на сигнала, съотношението м/у шум и детайл се влошава ,а от там и динамичният обхват.

Повечето съвременни сензори имат изключително добър динамичен обхват на базово исо 50/100-400 и се държат добре например при съвременните фулфрейм камери чак до 1600 исо.

Това ,което си чел за Меджик латерн ще ми е малко сложно да ти го обясня но за сега действа само при Канон 7д и Канон 5д3.Има и минуси но на практика осигурява един добър динамичен обхват.

Поздрави!!!

Автор: hotsnail   
Дата:   05-01-15 00:40

http://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/D810---Measurements

Виж на страничката Dynamic Range си има графика как се променя динамичния обхват с избраната чувствителност.

Софтуерно трика в лантерна е, че половината ти редове са на една експозиция а другата половина на друга и при видео се симулира по-висока динамика да. С канон това е безкрайно необходимо да. Просто най-добрите им сензори са на вече на 6 години.

Автор: stoikovv666   
Дата:   05-01-15 00:41

Да, ползват при канон латерн и пак не могат да стигнат динамичния обхват на сони[smilie25]

Поне така съм чел де [smilie18] [beer]

Дата:   05-01-15 00:44

Не слушай hotsnail и stoikovv666 .

Динамичния обхват на практика е много близък при всички съвременни камери. Около 12 стопа.
Някой сензори достигат 14-стопа като при тях имаш около 2-стопа предимство при постобаброката. Но така или иначе 12 стопа са напълно достатъчни в съвременната фотография.

Поздрави!

Автор: stanislav_terzziev   
Дата:   05-01-15 00:47

Pd ,hotsnail , благодаря за разясненията [smilie24]

Дата:   05-01-15 00:49

Да Стойков не е много прав вече и Самсунг че и Панасоник изкараха в пъти по хубави сензори.

Просто Канон са ан 6 години.....каквото иска ПД да ти обясни....фактите са си такива на А7 или Д750 или NX1 или GH4 можеш да дърпаш RAW файловете по 3 стопа във всяка посока без грижи. При Канон трябвлао да се експонира на дясно с ляв уклон....факта е че изпуснаха влака

ПП ПД и това потребителите им какъвто си и ти е добре да им го натриете на Канон в сурата хубавичко, за да си седнат на задниците и да направят нещо свестно! Щото иначе след 5-10 годинки а може и по рано както стана с телефоните - няма да има нито един голям японски производител

Публикацията е редактирана (05-01-15 00:58)

Дата:   05-01-15 01:03

Всъщност не е създаден сензор с кой знае каква разлика в запаса на високите тонове. Новите сензори са по-добри в сенките.
Общия обзор на нещта показва ,че при сензорите на Сони се печелят около 1.5-2 стопа в сенките.

Така или иначе пак подчертавам 12 стопа са достатъчни. И по никаъв начин не биха ощетили някой.
Разбира се когато се налага допълнителен динамичен обхват при заснемането на сцени с голям контраст 2-стопа в сенките винаги са добре дошли.

При Канон не трябва да се експонира на никаде. Просто при останалите може да се експонира на ляво ,което не е препоръчително при Канон.

И ще вмъкна една забележка.
- Често една добре балансирана и осветена фотография или добра естествена светлина ,която е нужна за създаването на една добра фотография не включва голям контраст и нужда от голям динамичен обхват.

Канон бележат подобрение при последните си сензори в Канон 6д и 7д2 където спокойно може да се работи в сенките. Разбира се не са достигнали нивото на сензорите на Сони.

За сметка на това сензорите на Канон имат по-малко шум в сенките от тези на Сони при високо ИСО. Точно поради тази причина Канон 6д заедно с Сони а7с са обявени за най-добрите камери за нощна фотография. В пъти по-добри от 24 и 36мп сензори на Сони.

Но това мако хора го знаят понеже малко хора четат достатъчно.
[beer]

Ето една снимка изискваща голям динамичен обхват заснета с Канон 7д.

https://500px.com/photo/23670061/untitled-by-veselin-gramatikov?from=user_library

Слънцето е от ляво огряващо светлата част на птицата ,а от дясно са издърпани максимално сенките за да се балансира кадъра.

Дата:   05-01-15 01:04

Автор: Pd
Дата: 05-01-15 00:44
Динамичния обхват на практика е много близък при всички съвременни камери.

Затова ли латерн стана задължителен при канон, то това май му е съвремнното?! [smilie5]

Дата:   05-01-15 01:06

Незнам кой ти каза ,че е задължетелен.

https://500px.com/photo/13415715/sunlight-by-veselin-gramatikov?from=user_library

Дата:   05-01-15 01:16

Ето справка на динамичния обхват на Канон и Никон.

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D810-versus-Canon-EOS-6D___963_836

2.5 стопа предимство при Никон д810 пред Канон 6д в диапазона 50-800 исо след ,което нещата са с малко предимство за Канон.
Тенденция ,която се забелязва често ,когато се сравняват камери с различна големина на пиксела. Тези с по-малка резолюция се справят по-добре след 1600-3200 исо. Примерно 1дх или д4с

Но да се върнем на базово исо 100-400
На 50 исо 2.5 стопа разлика
На 200 исо 1.5 стопа разлика
На 400 исо 0.5 стопа разлика ,което се доближава до никаква на практика.

Да се разбира също ,че съществено значение на този тип предимство ще е изключително най-вече при пейзажна и портретна фотография ,където често се снима на базово.

При репортаж и спорт където често сме от 400 и над 400 исо този тип предимство губи всякакъв практически смисъл.

Ако се снимат пейзажи на базово исо д810 или д600 са много по-подходящи като сензор от колкото тези на Канон. При други типове фотография практическото значение на това предимство изчезва.

Този запас е изцяло в сенките и позволява по-голяма гъвкавост според зависи от сцената.
Така или иначе често тези 1-2 стопа не са решаващи за повечето фотографии и на размра на ,които се печата. Не са важни още по-малко за нас като любители печатащи предимно на малки размери.

Тук в Форума е модерно да се преувеличават определени предимства или недостатъци на определен обектив или сензор, камера.

На практика с която и да е от двете камери например няма да имаш никакви проблеми ако знаеш как да се справиш с определени условия.

Публикацията е редактирана (05-01-15 01:20)

Дата:   05-01-15 01:18

Тъй де, някак си им дава изкуствено дишане в кома, поне с такова впечатление съм останал от оплаквания на фенове. [smilie21]

Дата:   05-01-15 01:24

От оплаквания на фенове ще получиш възможно най-грешната информация. Аз в моята практика съм константно заобграден от хода ,които немогат да си обяснят как работи техниката им ,което провокира определен тип логика ,която често няма нищо общо с истината на практка.

Снимай си спокойно и се научи как да извлечеш максимума от сензора си при определени светлинни условия.
Научи се да работиш с хистограма имайкви в предвид ,че при всички тя е конвертирана от JPG файл, а не от RAW. Мисля ,че само Пентакс имаха RAW хистограма.
Винаги експонирай надясно когато имаш възможност независимо с каква камера снимаш. А ако имаш последно поколени сензор на сони или никон често можеш да експонираш на ляво когато изкаш да запазиш детайлите в светлите области при сцени с голям контраст.

[beer]

Дата:   05-01-15 01:48

PD искай повече като потребител. На всички ни е ясно че Канон правят може би най-добрите обективи и като цяло може би най-добрите тела за ДСЛР. Ама тъпо е човеко д3300 или каквото е последното полусапунерско тяло на никон и сапунерката а5100 на Сони да имат по хубав сензор от 7д мк2. А нов 1Ds няма от 6 години вече....

Знаеш че не е само динамика ами и до шум идват нещата и до резолюция и всяка една характеристика на сензора. Това е един смотан детайл ако не могат да го измислят да купят, ако не щат от Сони от Панасоник или Тошиба (тошиба и Сони е едно и също за сензори ама...)

Последната година аз за моя апарат научавам повече от Фред Миранда форума отколкото от Диксум. Фред Миранда имат вече секция Сони! Представяш ли си? Защото в по-богатите държави явно всичките профита с Канон си взеха по един А7r и сега се чудят дали А7s със 400К исо да вземат или А7 М2 със стабилизация. На тия телца си закачат L-ките и вадят невероятни неща, щото обективите покриват 36МП ама няма такова тяло от Канон. Оня ден се чудих за А7 м2 нещо и писах в дпревю. Отговори ми Канонски фотограф даже примери ми неше щракнал човека. Арсенала дето беше написал в ДПревю имаше всичките боздугани на 2.8 плюс няколко тилт шифта и всичките популярни обективчета от профи класа.

Та въобще не ги жали още повече като и сам виждаш разликите,

Публикацията е редактирана (05-01-15 01:49)

Дата:   05-01-15 02:38

Не ги жаля. Но е редно да се обяснява на питащите точно и коректно ,а не една компания да се отсвирва заради това ,че не предлага 36мп сензор при положение ,че на много малко от нас ни трябва такъв.

Сега ми е супер досадно ,че Никон нямат хубав стандартен обектив за ФФ-си. Или 24-70 2.8 или нищо. Добре ,че сигма пуснаха 24-105.

Всяко нещо си има недостатъци. А тия безогледалки въобще не ми ги ври на мен. Не стават за работа. Като някой почне да снима сватби и спорт с безогледалка съм сигурен ,че и Никон и Канон ще пуснат по една. [smilie21]

Автор: chrisnoch   
Дата:   05-01-15 03:19

Хората отдавна снимат сватби с безогледалки, само ти не знаеш! Разрови се малко из нета (че ме мързи да го правя вместо теб!) - сам ще се убедиш. Със сигурност ще попаднеш на едно 20-минутно видео, в което популярен американски "сватбар" обяснява защо е захвърлил Канон 5Д м3 и вече снима със Сони А6000.
А Канон и Никон не пускат безогледалки, не защото не искат, а защото не могат! Иначе досега да са изтрепали "четирибуквената фирма"!

Автор: lamerko   
Дата:   05-01-15 03:31

Хмз... май някой е поизнервен, че няма Magic Lantern за Свети Никон [smilie5]

Автор: localhost   
Дата:   05-01-15 04:40

lamerko: друга е болката тук. Въпреки, че sony е най-добрата марка някак си потребителите не го признават и странно защо но купуват от разните му там канонци, никонци и т.н.
Безсрамници ... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: kireto_a   
Дата:   05-01-15 10:14

Аз не че разбирам много, но динамичния обхват би трябвало да е отношението на максималния брой електрони(един фотон би трябвало да избива един електрон, но в тоя форум физиката не важи), които един фотосайт може да събере преди да се насити и минималния брой електрони при, който се различава детайл от шум. С други думи ако първото е 10000, а второто 4, се получава 2500:1 или (~2^11):1 или 11 стопа. Съответно като се вдига чувствителността, минималния брой електрони при, който се различава детайл от шум, се увеличава и от там динамичния диапазон намалява. Горната граница си е все една и съща.

Чичо Фриман го е обяснил ето тук , ама и той много не разбира.

Незнам как точно това може да се преодолее софтуерно в камерата и дали изобщо има смисъл.

Автор: iasen2   
Дата:   05-01-15 12:24

Pd , е напълно прав , още нищо не е постигнато във високите тонове , всички сега се бият за високо исо , или каквото е постигнато преди сега е изоставено .
А именно високите тонове правят уникална визия , близка до тази на филма.(лично мое мнение)

Например как някой колеги с апарати по 5000лв как лесно изгарят белия фон в студиото :) ...........

Автор: compur   
Дата:   05-01-15 13:53

цената на техниката няма нищо общо с незнанието за работа с нея [smilie3]

Автор: iasen2   
Дата:   05-01-15 14:00

Напротив, много добре се справят колегите . Идеята ми е , че скъпия апарат изгаря толкова лесно , колкото и евтиния . Но при ниските тонове развитието е много по голямо .

Автор: rx   
Дата:   05-01-15 14:21

Когато човек опознае техниката си и се научи да я ползва, спира напълно да се замисля дали динамичния обхват на "конкуренцията" е с 0.33333 стопа по-голям. Когато човек снима, преценява какви са конкретните светлинни условия, дали да снима малко по-надясно или пък в ляво, или пък да снима клин от 2, 3, 5, 7 кадъра. Никога не съм разбирал форумния професорлък тук - ако човек за момент си помисли, че тези, които се вземат толкова насериозно, са наистина толкова сериозни, би трябвало да направи извод, че тук е концентриран колективния интелект на все и всьо научни отдели на Сони, Канон, Никон, Пентакс и каквото друго има под път и над път. И всеки път си задавам един и същи въпрос, но досега отговор не съм видял - нека някой тук хвърли първия камък и покаже снимка, в която да демонстрира фаталната нужда(и липса) на изконния 1 стоп динамичен обхват, който е провалил кадъра, и в който можем да обвиним техниката, а не собствените си възможности.

И да - А7Р, да не говорим пък А7С, са наистина страхотни апарати със страхотни сензори, но със своите недостатъци далеч не са свещенния граал на фотографията. Концентрирайте се във фотографията вместо в броенето на стопове, бленди, пиксели и подобни глупости. [beer]

Дата:   05-01-15 15:40

не става дума за Сони. А за Канон.

Сони си имат свои проблеми и не ги жали никой, а ефекта от това се вижда - А7 М2 по моята сметка решава 5 от 8 неща дето трябваше още в А7 да бяха оправени но уви....значи хората напредват...не решават всичко но бутат напред. Догодина ще решат още някоя от болките на системата.

АФ, Видеото и имплементацията на авто исо за мен са основните проблеми дето остават за фул фрейм моделите.

Имаше наскоро интервю с някакъв шеф от сони и отй човека си каза че АФ е нещо по което работят усилено. Преди това казаха и за броя на обективите че работят колкот може по-бързо да вадят нови модели.

При кропките изглежда АФ добре се развива и А6000 е доста поносим.

За обективите - Има обявени 5-6 ФФ обектива освен вече наличните 5-6. Новите ги чакаме до към Юни може би да дойдат. Надяваме се да ни дадат яснота и за други бъдещи обективи. С обективите големия проблем на новите е цената им, но с промоциите по коледа и това горе долу се намества. Проблема с качеството и отклоненията дето го имаше при кропките явно са го решили (чакаме и 2 нови кропски зума скоро да пуснат освен Фул Фрейм обективите)

при сони по форумите също има тая тенденция да се неглижират проблеми. дори сигурно и аз го правя несъзнателно. А е това с исо-то е супер елементарна корекция, дето просто ги мързи или нещо такова да я направят. Надявам се от дискусиите по разните Сони форуми, да са се светнали, че това е важно, както беше важно, да си сменят тъпия кодек за видео. В общи линии ако вискчи казват - абе то 14 стопа динамика и 36МП не са важни можем и без тях, за да не изглеждат тъпо, след година или две просто никой няма да ги купува тия апарати. Ще е още по-тъпо да нямаш на какво да си закачиш хубавите стъкла и да трябва да ги шиткаш за без пари като все Олимпус 4/3

Та мисълта ми е е просто че по разните форуми, може би най-вече тия на английски не е хубаво да спестяваме реалните проблеми на камерите. Така имат шанс фирмите малко преди да им спаднат продажбите и да трябва да уволняват хора, да се светнат какво трябва да се оправи

Пак примера със Сони повечето от дефектите оправени в А7 М2 ги няма описани в "детайлните ревюта" на разни сайтове и фотографи. Проблемите излязоха при обикновени фотографи и се дискутираха по интернет форумите. Много вероятно дори профи фотографи е да не видят тия проблеми, щото на дали използват всички възможности на камерите - например свръх дълги експозиции на светло или контра снимки при много силна насрещна светлина и т.н..

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »