Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Преходник M42 за NIKON
Автор: Stormbringer1987   
Дата:   02-03-14 18:23

Здравейте !
Нов съм във форума, за това ме извинете ако неволно съм нарушил някое от правилата във форума.

Въпросът ми е следния :
имам NIKON D3100 с китов обектив 18-55мм 1:3.5-5.6G. Когато работя с китовият обектив всичко е на ред.
Проблема се явява тогава когато сложа обектив HELIOS-44m-4 чрез преходник M42 с оптичен елемент. Тогава се случва нещо което не мога да си обясня, а и чичко гугъл не можа. Става въпрос за фокуса. С хелиоса, когато въртя фокусният пръстен на обектива стигам до момента в който светва зеления индикатор в долният ляв ъгъл на вю-файндера. Това би трябвало да означава че кадъра е фокусиран. Но не е така. В зависимост от разстоянието на обектива до обекта, разминаването между правилният фокус и индикирания от вю-файдера е различно.
В момента чакам да пристигне закупен от e-bay фокусен екран тип split-screen за моя никон, за да помага визуално при фокусирането с ръчно-фокусни обективи, но проблема с индикацията за фокус остава.

Каква може да е причината?
Със китовият обектив индикацията за фокус е точна, с хелиос-а се разминава.

Благодаря !

Отговори на това съобщение
 Re: Преходник M42 за NIKON
Автор: estate   
Дата:   02-03-14 21:11

Нормално е .За да работи нормално обектива трябва преходник с оптичен елемент ,но той скапва картинката.Сега нямате безкрайност въпреки че индикира фокус.

Дата:   03-03-14 00:50

Здравейте пак !
Само да не прозвуча глупаво, но опитвах и със свален оптичен елемент(лещата се сваля лесно от преходника). Тогава хич не може да фокусира.
За да не говорим с налучкване - ето преходника който използвам ->

http://www.photoanswers.co.uk/ImgGalleryTn/43/62543/29807_82959.jpg

Във описанието в магазина от който го купих, пише че може да се използва безкрайност, но има нещо друго. Когато монтирам обектива на преходника, фокусният пръстен не може да се завърти до символа за безкрайност, защото механизма на обектива започва да опира в корпуса на преходника малко преди да достигне безкрайност.

Когато фокусирам във лайв-вю режим със зуумнат кадър, хелиоса фокусира перфектно и прави доста остри снимки.
Ако проблема е в преходника, бих желал някой който ползва и е решил проблема да ми предложи някакво решение.

Благодаря !

Автор: simon4o_bg   
Дата:   03-03-14 15:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   03-03-14 15:56

Купи си един преходник с оптичен елемент, цената му не е повече от петнадесет лева заедно с доставката от китайците, снимай една седмица с него до като ти мине мерака. Не си разваляй обектива с разни преправки от трън на глог, дето след това не става за нищо, ако решиш да го продаваш.
Колко се разваля качеството с оптичния преходник - 5%, толкова се разваля, че дори не можеш да го видиш. Цял свят снима с оптичните преходници - и не се оплакват, нашите пишман фотографи, който вероятно не са и виждали такъв преходник, чели някъде от някой, който вероятно като тях е чел някъде от някой.....и решил на пише какво е чел....

Публикацията е редактирана (03-03-14 15:58)

Автор: slav61   
Дата:   03-03-14 17:27

както го описвате прехода е плитък
но ще стане за по-дългофокусен обектив
гривната около задната леща опира
ако има възможност при стругар да се коригира дълбочината или да пробвате от друг производител

Публикацията е редактирана (03-03-14 18:47)

Дата:   03-03-14 19:02

Благодаря за информацията!

За сега вариантите са няколко, но първо ще опитам да сменя преходника.
Може ли да ми предложите преходник който е подходящ за моите цели.

Благодаря!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »