Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Счупени снимки, помагайте!
Автор: blue.light   
Дата:   27-02-14 20:42

[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Счупени снимки, помагайте!
Дата:   27-02-14 20:42

Апарата е SONY NEX5, картата е MicroSD на Samsung 32GB.

На картата има към 700 снимки, като около 200 от тях са счупени и не мога да ги отворя, опитах с няколко viewer-a, но с нито един от тях не успях (не се виждат и на апарата: Unable to display)
Първите 300 кадара са ок, след това има една 'дупка' от около 200 счупени файла и след това отново всичко е наред с останалите 200 ... което е много странно.

Ето 3 примерни снимки:
снимка 1
снимка 2
снимка 3

Идеи какъв е проблема и как мога да възстановя снимките?

Благодаря [smilie24]

Автор: Gam3Ra   
Дата:   27-02-14 20:51

Определено са дефектни, ето ти първата:

http://store.picbg.net/pubpic/35/4E/15f298d9bcc3354e.JPG

Дата:   27-02-14 20:54

Ето ти и втората. Третата е Full damage

http://store.picbg.net/pubpic/E8/F7/662b42e84365e8f7.JPG

Дата:   27-02-14 20:58

Пазара е буквално ЗАЛЯТ с дефектни microSD карти, брандирани като 32GB/64GB, с реално използваеми не повече от 4GB до 16GB. Аз единствено по този начин си обяснявам конкретния случай

Дата:   27-02-14 21:45

С какво ги отвори снимките, искам да опитам да видя дали и другите изглеждат по този начин?
Да, и аз предположих че е от картата ...

Дата:   27-02-14 21:53

Photoshop CC.
Направи си пълен backup на картата преди всякакви интервенции (включително и запис на нови файлове върху нея).

Автор: bOzo   
Дата:   27-02-14 22:01

Купи си читава карта а старата я пусни за 5 сек в микровълновата...

Дата:   27-02-14 22:07

@Gam3Ra, благодаря [smilie24]

Картата трябва да е читава, пълнил съм я до горе и наистина е толкова, ще направя backup, format и ще тествам дали пак ще ги прави тези мизерии.

@bOzo, нямам микровълнова :) какво трябва да стане?

Автор: bOzo   
Дата:   27-02-14 22:09

Като намериш микровълнова ще разбереш...[cool]

Автор: juslen   
Дата:   27-02-14 22:10

Има една много хубава програмка за тест на карти памет-h2testw-пускаш я и след като си направи теста ти изписва колко реално е картата.
Аз имах една 32GB Samsung дето реално се оказа 2GB и я върнах обратно заедно с резултата от програмката.

Дата:   27-02-14 22:24

@julsen, ето какво казва твоята програмка.
На картата в момента има 4GB

Автор: Kubeto   
Дата:   27-02-14 23:15

Изключваш ли картата както трябва от компютъра си, или просто я издърпваш?

Автор: juslen   
Дата:   27-02-14 23:21

Трябва да изчакаш програмата да си направи теста докрай и накрая ще ти изкара summary така да се каже с резултата. Не е много бързо-към 15-ина минути отнема, но си струва да пробваш.

Автор: джъмбо   
Дата:   28-02-14 09:01

колкото и грубо да звучи... евтина голяма карта си е подозрително...

Автор: virosh   
Дата:   28-02-14 10:41

Точно заради такива неща не ползвам много големи карти. Достатъчно съм се нагледал на счупени, карти, USB флашки, дискове и други, а и аз самият изгубих така един голям стар архив от снимки (диска се скапа).

Преточи всичко и я форматирай. После и пусни проверка с програмчето което @juslen ти е дал, а след това пусни и проверка за грешки, и дано всичко да е наред след това.[smilie24]

Моят съвет е за в бъдеще да инвестираш в няколко по-малки карти отколкото в една голяма.[beer]

Автор: mihajlov2   
Дата:   28-02-14 10:52

Има карти и подобия на карти... За да нямаш проблеми, напъни се малко финансово и си купи примерно две карти по 8-16 GB максимум, обаче не microSD, а SDHC, най-добре SanDisk - Extreme или Extreme Pro.

Автор: realnoncho   
Дата:   28-02-14 10:53

Аз съм имал подобен проблем с една карта - правеше го през 100-200 снимки, ама беше много дразнещо, защото на апарата се виждаше без проблем. За щастие не загубих напълно снимки, защото снимах RAW + JPEG и след това с големи мъки ми я смениха.

Иначе предпочитам да ползвам по-евтини марки карти на прилична цена, отколкото да рискувам за същата цена да попадна на някой фалшив сандиск, които най-често имат ментета.

Автор: mihajlov2   
Дата:   28-02-14 10:59

Аз имах предвид SanDisk, купена от приличен магазин - примерно Синтезиса, където едва ли ще попаднеш на ментета. Изобщо не коментирам какво може да ти продадат в първото срещнато магазинче-сервиз за GSM-и примерно.

Автор: aldygreen   
Дата:   28-02-14 11:16

blue.light написа:

> Апарата е SONY NEX5, картата е MicroSD на
> Samsung 32GB.

Вероятно ползваш картата през адаптер, а това е сериозна предпоставка за главоболия. Патил съм от такава комбинация и никога повече няма да си правя такива експерименти.

Автор: шдфдшд   
Дата:   28-02-14 11:21

Аз имах същия проблем с CF card - 2GB (на Canon 350d).

При мен дефектните кадри започваха да се появяват във втората половина на паметта.....отначало по-рядко , а към края на всеки 3ти кадър.

Дефектните GPEG кадри понякога си личаха още на дисплея на камерата , но понякога дефектът не се проявяваше на дисплея , не се виждаше на иконките , а чак при команда View Image в съответния фирмен софтуеър (ZoomBrowser EX).

Опитите за изтриване на дефектните кадри още във фотоапарата водеха до появяване на нови дефектни кадри.

Работите станаха още по-загадъчни , когато започнах да снимам RAW.

Някои дефектни RAW файлове можеха да бъдат разглеждани ( команда View Image)!....дефектът се проявяваше чак при опит за конвертиране (команда Process RAW Images...)

Пробвах конвертиране с друг конвертор ...пак Канонски...не стана...

По Закона за Всемирната гадост , естествено , най-ценните кадри все се оказваха дефектни...та и аз искам да питам : Някой знае ли , в какво точно се състои проблема и има ли начин да се спасят поне RAW файловете?....

Автор: geokar   
Дата:   28-02-14 11:29

Точно такива снимки правеше първият ми йеноптик, когато предаде Богу дух. Не беше от картите.

Дата:   28-02-14 11:31

Има много програми за Recovery на "счупени" карти памет, има вероятност някоя от тях да извлече малко повече информация (данни), но не правят магии... просто тарашат всяко кюшенце памет на картата.

+1 за Sandisk Extreme SD Card

Автор: 798099   
Дата:   01-03-14 15:33

Имах преди време подобен случай. За щастие, само с една снимка, за която си заслужаваше ядосването. Картата беше TRANSCEND 8GB (MS). Просто я хвърлих в кошчето...

Опитах поне 5 програми за recovery, които ми препоръчаха колеги тук - нищо не се получи.

Случва се понякога, какво да се прави...[beer]

Дата:   01-03-14 17:03

Ето резултата от програмата на julsen, доста е показателен ...

В понеделник ще ходя да се разправям в магазинчето от което я взех.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »