Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Ъпгрейд на стар компютър
Автор: thumper   
Дата:   27-02-14 13:00

Здравейте,
Става въпрос за упгрейд на, вече понатрупалия години, личен компютър.
процесор: Intel Core 2 Quad, 2.4GHz (8MB cache)
видео: Nvidia GTS 8800 640MB, 320bit
дъно: ASUS P5KC
рам: 4GB DDR2, 800MHz
хард: 320GB + 1TB
захранване: Seasonic SS-620GB

Ъпгрейдът, за който се чудя е дали да сложа едно SSD и да сменя рамта с DDR3, 1333Mhz.

Относно SSD-то, спрял съм се на Samsung 840 EVO, 120GB. Това, заради което се чудя дали си заслужава е, че дъното поддържа само SATA2 (3gb/sek) и не знам дали няма твърде много да се ограничи скоростта на SSD-то, макар че вероятно няма да е чак два пъти в сравнение със SATA3.

Относно РАМ-та, дъното поддържа DDR2 и DDR3. Само че, максималния DDR3 е 4GB (макс. 1333MHz), за DDR2 е 8GB. Та явно, че не мога да увелича размера на паметта, а само да я сменя с по-бърза. И за това вторият ми въпрос е дали ще е осезаема разликата и дали според вас рокадата си струва. Плюс това видях, че DDR2 е станала доста скъпа и ако продам старата си памет, ще покрия значителна част от цената на новата.

Машината още се държи и ми се иска поне още 2 години да я ползвам, а и сега не мога да си взема нова. За това Вашите мнения ще са ми много полезни.

Поздрави и благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Ъпгрейд на стар компютър
Автор: photostoykov   
Дата:   27-02-14 13:03

Ако не работите със 64-битова ОС, никакъв ъпгрейд не Ви е необходим.

[smile]

Дата:   27-02-14 13:03

Пропуснах да напиша, че го ползвам предимно за Фотошоп. Снимам с 5D Mark II и обработката на RAW-ете понякога става доста бавно.

Разбира се, че работя с 64-битова ОС [smilie10] [beer]

Публикацията е редактирана (27-02-14 13:04)

Автор: джъмбо   
Дата:   27-02-14 13:08

вземаш нов... това е от преди 10 години не мисля, че струва и лев инестиция

Автор: jigsaw   
Дата:   27-02-14 13:08

Безсмислен ъпгрейд. Без SATA3, SSD-то си губи смисъла! Смяната на RAM с друг на който просто таймингите са по-малки няма да доведе до желания ефект. DDR2 е по-скъпа от DDR3, а DDR3 e по-бърза...С други думи не разбутвай работещата машина, само пари ще се изхарчат, а ефект на практика никаъв.

Автор: lorddemonic   
Дата:   27-02-14 13:09

Вземи едно quadro махни я тая карта. И сложи 4ядрен процесор. Рамта само ако имаш пари я смени. Без SSD.

Публикацията е редактирана (27-02-14 13:10)

Автор: realnoncho   
Дата:   27-02-14 13:15

Няма смисъл да сменяш РАМ-та, разлика няма да усетиш.
SSD ще се усети и без SATA3, обаче на фотошоп му трябва рам и процесор.
Ако дъното има възможност - клок на процесора колкото може.

Автор: Vizov   
Дата:   27-02-14 13:26

ССД ще се усети. Това за мен е единствения смислен ъпгрейд в случая. След няколко месеца или година, като вземеш нов компютър го местиш на него. Съгласен съм с Нончо, че ако смениш РАМ-та разлика няма да има, поне такава, за която да си струва.

Автор: didesignbg   
Дата:   27-02-14 13:43

ССД-то за фотошоп и обработка на роу няма да ти помогне. Да смениш паметта с по-бърза също няма да ти е от полза.
ССД ще забърза старта на системата и първоначалното отваряне на програма.
Ако понякога страдаш от липса на рам сложи още рам и мини на 64 бита, друго не виждам смисъл да пипаш по тази машина.

Автор: rx   
Дата:   27-02-14 18:00

Това с РАМ-та не е добро решение! По-добре вземи едно по-хубаво дъно, което да поддържа повече РАМ и я ъпгрейдни с хубава такава, която да ползваш и след като ти отеснее процесора. После мисли ССД-то. Като цяло надявам се осъзнаваш, че ъпгрейда ти е само преходен защото макар и добро процесорче, ако правиш тежък пост процесинг, ще ти пили нервите от чакане :) ССД-то е последния елемент, който ти е нужен в тази конфигурация, а и по принцип в работата с ЕДНО изображение(пост процесинг).

Дата:   27-02-14 18:02

Благодаря на всички за отговорите [beer]

Джъмбо, за възрастта си почти прав [smile] Както обаче съм писал в първия пост, нов за сега не мога да взема.

jigsaw, чел съм, че все пак и на SATA2 SSD-то е значително по-бързо от обикновен хард. Но все пак Вашият реален опит ме интересува.

lorddemonic, процесорът и сега си е 4-ядрен :) quadro-то на бенчмарк е долу-горе два пъти по-добре от моята видеокарта, но в случая, за какво ми е по-добро видео? За Фотошопа мисля, че видеото не е най-същественото.

realnoncho, Vizov, както казах, и аз така четох, но въпросът е до колко ще се усети. Процесор не мисля да сменям, само дреболии мога да подменя.

didesignbg , мисля, че точно тук съм чел, че при работа фотошопа доста пише върху диска, за това и въобще ми хрумна идеята за SSD.

rx, казваш, че SSD-to е последното нещо за смяна. Харда мисля е най-бавния елемент в една конфигурация. А както са ме учили в университета - производителността на една система се определя от производителността на най-ниско производителния й елемент. Та, не е ли нормално, точно първо към харда да се посегне? [smile]

Публикацията е редактирана (27-02-14 18:06)

Дата:   27-02-14 18:33

thumper логиката ти би била перфектна ако една конфигурация би се използвала с хомогенна натовареност на всеки нейн елемент. В неговия случай ССД-то ще му помогне единствено в разцъкването из фотосите в лайтрум и в минимална степен - в зареждането им във фотошоп. Разбира се - откъм ОС - уиндоуса и самия фотошоп ще зареждат малко(!) по-бързо, но оттам нататък при работата с едно изображение - тцъ - там се иска РАМ и процесор.
Естествено, ако за човека е критично да спести 2-3 секунди за сметка на 500-600лв за читаво ССД, инвестицията е обоснована. Пък и субективния фактор, че си дал една торба пари за харддиск, също ще ти топли душата и усещането за времето ще е ускорено [smilie7]

Дата:   27-02-14 18:41

[smilie18] [beer] [smilie24] rx, значи според теб изказванията от типа "след като сложих SSD все едно съм с нов компютър" са леко изсилени? [smile]

Публикацията е редактирана (27-02-14 18:43)

Автор: p.l.   
Дата:   27-02-14 18:48

Ако си решил да даваш някакви пари, най-добре ССД на интел или на Самсунг - 120 ГБ на 200-220 лв. се намират на промоция с 5 год. гаранция. Аз също съм с ЛГА775 и САТА 2 и с едно Интел ССД 520, двуядрен Е8500, клокнат на 4.0 GHZ, 8 GB RAM фотошоп върви доста прилично. Не знам дали Асуса клоква обаче, на подобно като твойто дъно, същия процесор не ще да се клоква в офиса.

Автор: Dalt   
Дата:   27-02-14 18:59

САТА2 е 3 гигабита за секунда, което си е 300 мегабайта за секунда. В сравнение със сегашното Ви решение, това е буквално 3 ПЪТИ по-бързо. Даже и да не уплатни канала за данни, ще се скалира подходящо и 3-те пъти ще се запазят.

За съжаление ССД-то няма да реши проблема с производителността, а само ще доставя по-бързо данни. Моят съвет е да си вземете нова машина. Не е задължително да е нова. Поогледайте сайтовете за втора употреба (например този на Квант Сервиз).

В крайна сметка, ако не искате да взимате нова (стара) машина, то вземете си още ДДР2 (допълнете до 8) + ССД. :)

Наздраве![beer]

Автор: mravunko   
Дата:   27-02-14 19:17

Повече памет + SSD и компа ти става друг.
Аз преди месец сложих най-накрая Samsung 840 Pro на нелошия i5-3570K + 16GB RAM + SATA3 1TB диск, направо излетя.

Най-голямото предимство на SSD-то не е в това, че вдига скорости от 500МБ/сек, а в това, че данните от произволни участъци (това дето го мерят с IOPS) е буквално 1000 пъти по-бърз и всички малки файлове се четат многократно по-бързо).

Всъщност в ежедневната ми работа най-много се промени браузъра. Понякога страници, които са видимо тежки и са отнемали 12-13 секунди да заредят, сега отнемат 2-3. Това дали Фотошоп ще ми се зареди за 5 сек или за 1 сек за мен не е от значение, защото той се зарежда един път. Лошото е, че дисковете са малки и за да ти работи целия процес по-бързо е хубаво да смъкваш снимките на SSD-то, да ги работиш там и после да прехвърляш на нормалния диск.

Имай предвид, че дори да разкараш my documents, desktop, downloads и други, ще останат поне 60ГБ инсталационни глупости, но ще влезеш в тези 120ГБ.

Публикацията е редактирана (27-02-14 19:18)

Дата:   27-02-14 19:32

thumper мен поне не ме впечатляват подобни изказвания. Последния такъв изказал се ми демонстрира разлика между грохнала 5 годишна инсталация на XP срещу чисто нова прясна инсталация на 7ца в/у ССД. Нещата са измерими с числа и не са нужни такива изказвания, за да се знае кое какво прави - определено не съм съгласен с изказвания, че ССД е един вид панацея.

Автор: hristomar   
Дата:   27-02-14 21:51

В понеделник ъпгрейднах лаптопа си Thinkpad R500, който е с Core 2 duo и 4GB DDR3 на 1066 MHz. Стария твърд диск сдаде фронта преди близо година и реших директно на ССД да премина. ССД-то е китайско Kingspec 128GB за 91 долара с безплатна доставка, SATA2 защото лаптопа е с такова. После разбрах, че съм допуснал грешка защото същия обем, но SATA3 беше с 1 долар по-скъпо! Преди да премахна стария диск бях инсталирал програмата Boot Racer за да ми прави статистика за какво време зарежда windows 7 х64.

След като монтирах ССД-то сложих стария хард в чекмедже (caddy) на мястот на ДВД-то и клонирах стария диск върху ССД-то. Първите стартирания на уина бяха бавни за около минута и си мислех, че съм се прекарал.
После реших да буутвам само от ССД-то без да е включено кадито с харда и се оказа, че стартира за 25-30 сек. Изглежда когато стрия HDD е в системата бави зареждането. И пак да кажа стария диск е с проблеми. 25-30 сек. срещу минута и половина до 3 е доста добър напредък. В Lightoom навигирането из албумите и зареждането на снимките е доста по-бързо. При експортването на снимка от RAW в jpeg времето е почти същото ако задам да сейфа в папка на стария хард, но около 2 пъти по-кратко ако пише върху ССД-то.
Като цяло всички програми стартират по-бързо и не съжалявам за инвестицията особено за лаптоп. Според мен цените на SSD в България обаче са доста надути.

Публикацията е редактирана (27-02-14 21:54)

Автор: imitev   
Дата:   27-02-14 23:04

Защо всички смятат че основен параметър за бързината на една система е времето за зареждане на операционната система [smilie11]

Дата:   28-02-14 01:15

Ми ха де - аз моята като я пусна, седи по месец-два-три без да "зарежда", но явно си е актуално броенето на секундите/б-точките/пикселите [smilie8]

Автор: Gam3Ra   
Дата:   28-02-14 07:05

Разликата не е просто бързото зареждането на OS, но това е първото нещо, което прави голямо впечатление. Работата с компютър с SSD дава цялостно усещане за плавност, всичко се отваря за милисекунди (с харддиск чуваш чегъртане и забавяне при всяка операция), SSD е също така безшумен.
Аз работя на компютър и мога да споделя, че парите похарчени за SSD всъщност бяха най-полезния хардуерен ъпгрейд, който съм правил от години насам. Пести нерви и създава приятна работна среда, в която чувстваш абсолютно всеки клик на мишката под свой контрол.
Да не говорим за индексирането на база данни и търсенето в тях. Тук вече е над 10х кратна разлика в производителността. Аз съм намерил приложение на SSD, в което ми е много полезен.
SSD вече се намира почти за по левче на гигабайт. Аз моя го купих за по 3-4 левчета на гигабайт в ерата на излизане на пазара на SSD дисковете, близо и с толкова пъти е по-бавен от настоящите модели, но отново съм доволен ;)

Автор: imitev   
Дата:   28-02-14 08:11

Парите които дадох за i7 дадоха най-голямо увеличение на производителността.

Сега дали правя покана А5 или билборд 3х4м няма голяма разлика [smilie5]

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   28-02-14 08:21

ъ да се ... thumper аз чета core 2 duo и за туй пиша 4ядрен да вземеш ...

Автор: mihajlov2   
Дата:   28-02-14 08:33

Ако ви е интересно, ето едни препоръки как да се инсталира и оптимизира Windows 7 64 - има и специфични особености при използване на SSD:
Sean's Windows 7 Install & Optimization Guide for SSDs & HDDs
А по темата - преди около месец замених стария системен диск със SSD. Старият диск беше започнал да си заминава - чести сини екрани и т.н. Машината ми е старичка, но все още доста прилична - процесор i7 920 socket 1366, съответно дъно, 3х2 GB RAM (има 6 слота за памет и е крайно време да я увелича), 4 x 1 TB дисково пространство и т.н. И досега бях на Win7 64 разбира се.
Накратко казано - използването на SSD направи компютъра доста по-пъргав.

Автор: mihajlov2   
Дата:   28-02-14 08:42

Ето и едно материалче - какво е това SSD и има ли то почва у нас:
Sean's SSD Buyers Guide & Information Thread

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: