Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Начинаещ пита за продуктова фотография
Автор: ops5   
Дата:   21-02-14 17:51

Здравейте,

от заглавието е ясно, че съм начинаещ. Чета във форума, започнах да гледам някои филмчета в нета и горе долу разбирам какво оборудване ми трябва за продуктовата фотография.

Обаче само с гледане не става - трябва и да се снима, да се опитва и така да се трупа опит. Въпроса ми е: като съвсем лаик мога ли да започна с някой по-евтин апарат-сапунерка - 200-300-400лв и оборудване от по-нисък клас за толкова пари и да опитвам? След време, като се понауча тогава да сменя апарата, а и оборудването. Не искам да дам 1000лв за апарат и буквално да не знам какво да правя с него.

Или с толкова евтин апарат и оборудване нямам шанс да науча кой знае колко и направо нещо от по-висок клас?!?! Виждам, че за различните казуси има нужда от смяна на обектива, а по-евтините модели не могат.

Гледам, че DSLR моделите доближават цифрата 1000 и са нагоре. А може да е добър вариант втора ръка такъв за начало.

Имам онлайн магазин и мога с неговите продукти да тренирам на воля.

Предварително благодаря за насоките и съветите.

Отговори на това съобщение
 Re: Начинаещ пита за продуктова фотография
Автор: kvakioh   
Дата:   21-02-14 17:58

1000 ще стигнат и няма да стигнат. Зависи и от продуктовата фотография. Като за начало апарат и обектив 50мм, по-точно някакъв с фиксирани мм и късо минимално разстояние за снимане биха свършили работа. С някакво осветление.

Дата:   21-02-14 21:06

Благодаря за бързия отговор.

Може ли някаква насока какво означава 50мм, защото като гледам апаратите, всички са с някакъв интервал, не точно число. И как да разбера кои са къси? Въпросите ми може да изглеждат смешни, но не мога да не ги задам.

Иначе осветление разбрах, че е задължително + отразители (купени или нещо импровизирано). Виждам, че има и за 600-700 DSLR, които може би са по-добри, от която и да е сапунерка за 300-400лв.

Ще си позволя да питам и какво е kit? Някаква модификация на апаратите ли?

Автор: GenaDP   
Дата:   21-02-14 21:13

ops5 написа:

> като съвсем лаик мога ли да
> започна с някой по-евтин
> апарат-сапунерка - 200-300-400лв и
> оборудване от по-нисък клас за
> толкова пари и да опитвам?

....

> Не искам да дам 1000лв за апарат и
> буквално да не знам какво да правя
> с него.

Какъвто и апарат да си вземеш, очевидно е, че няма да знаеш какво да правиш с него, с само "опитване" не очаквай да станат чудеса. Вместо да си даваш парите за техника, вземи прочети първо 1-2 книги, да научиш поне основнте на фотографията, пък тогава ела да питаш.

Дата:   21-02-14 21:19

Благодарности и на теб. Взел съм книги и чета. И все нямам нищо против на съвети от напреднали през това време.

Автор: iasen2   
Дата:   21-02-14 21:22

съвет - наеми фотостудио и апарат . за 20лв на час ще научиш много неща .

Публикацията е редактирана (21-02-14 21:23)

Дата:   21-02-14 21:41

ops5 написа:

>Взел съм книги и чета

Щом си в състояние да напишеш "Може ли някаква насока какво означава 50мм, защото като гледам апаратите, всички са с някакъв интервал, не точно число. И как да разбера кои са къси?" явно не четеш каквото трябва...

Дата:   21-02-14 21:48

Признавам, че чета от днес следобяд :). Купих си книжката "На фокус". Може би наистина първо трябваше да я прочета и тогава да питам.

Предполагам, че тази вечер ще намеря сам отговорите на някои от въпросите. И после ще мога да питам по-конкретно.

Автор: simbon4o   
Дата:   21-02-14 21:51

Най-бързо става с гледане в ютуб, за една седмица ставаш про, ако си достатъчно нахъсан. Трябва ти и камера разбира се с която да практикуваш [smilie5]

Автор: iasen2   
Дата:   21-02-14 21:54

така е , в ютуб има много посредствени неща на посведсвени фотографи жадни за слава .

Автор: sharky   
Дата:   21-02-14 22:30

Тука нещата да ясни...
"кво ще им плащам, аз за толко пари ще си купя техниката и ще си снимам сам".

Автор: bOzo   
Дата:   21-02-14 22:34

Идеално, петък е...[smilie18]

Автор: sharky   
Дата:   21-02-14 22:41

Еми, извинявай ама това е смешно. Отивай в dynaphos, павилиона или синтезиса им ги питай , какво ще ти свърши работа за най-малко пари, да си снимаш нещата за магазина.

Автор: papadok   
Дата:   21-02-14 22:50

Добре подострена кука, поздравления! [cool]
Гледам и Гената се е закачил :)))

Дата:   21-02-14 22:54

Хм, за какви пари говориш? Искам да се науча да снимам, защото съм "осъзнал" на 33 години, че сега му е времето и ще ми е от полза.

О, сещам се - заради магазина. И заради заглавието на темата.

Ако беше само той, е лесно. Има 40-на продукти - все си мисля, че за 1000лв някой фотограф с техника и умения ще ми направи чудни снимки.

Ама вече имам две малки деца, ходим на почивки, разходки и прочие. Там ще ми е трудно да взема фотограф и да му плащам за всеки момент, който ми се прииска да хвана. Досега не ми е хрумвало за това, защото от работа не съм имал много моменти с разходка. Доколкото разбрах - за подобни моменти ще ми трябва друг обектив. Ще питам по натам.

А покрай подобна покупка и научаване на това - онова защо да не пробвам някоя по-хубава снимка на някои от продуктите в магазина.

Иначе за тези години съм осъзнал, че техниката не прави майстора. В която и да е сфера. Но помага за по-добър краен продукт. Интересите са ми други, но се надявам в този форум да получа информация и съвети за сфера, която ми е чужда. Ако реша, че за магазина трябват наистина професионални снимки, най-вероятно ще потърся професионални услуги.

Автор: vkk1   
Дата:   21-02-14 22:57

Значи, като човек, минал по твоя път, ще те посъветвам:
Спести си парите и си купи DSLR.
Може да е стар, очукан, но си купи такъв апарат. Не си прахосвай парите за сапунери и турбосапунери - няма да си никак впечатлен от резултата, особено ако мислиш да снимаш на закрито, повярвай ми.
Виж някой - както казах - дори и стар модел, например Никон д40, д60 или подобно, даже днес някъде гледах обява за Пентакс к100д с китовия обектив /който никак не е лош впрочем/, за нещо от порядъка на 300лв ... Просто я мярнах някъде обявата, ще поровя ако те вълнува.

Дата:   21-02-14 23:06

Благодаря vkk1 ,

Това, което ме притеснява с тия сапунерки е, че няма да мога да сменя обектива за на открито. Доколкото разбрах за хубави снимки там е добре той да се смени.

Сега четох в една тема, че ако е първи DSLR фотоапарат, какъвто и да е ще съм доволен. И все пак ще гледам да си купя нов. Ще разгледам за моделите, които ми препоръча.

Публикацията е редактирана (21-02-14 23:07)

Автор: vkk1   
Дата:   21-02-14 23:41

Не се подлъгвай по нов / стар. Един dslr издържа около 100 000 снимки преди да се скапе затвора.
Проблемът със сапунерите не е само в обектива. В някои случаи /особено при турбосапунерите/, той не е никак лош.
Обърни внимание на матрицата.
Ако все пак държиш на сапунер, погледни Панасоник с 2.8 Лейка, sony rx100.

Автор: rx   
Дата:   22-02-14 00:01

Подкрепям последния колега - търси Лумикс на панасоник - колкото по-скъп намериш, толкова по-добре. Няма да съжаляваш и ще се научиш какво е това 50мм, кога се използва, ще научиш ръчните настройки, ще научиш колко покъртително як обектив им турят на Лумиксите и след 1-2-3 години ако се закрастиш много и САМ откриеш какво точно не достига на турбосапунера, ще мислиш какво да си вземеш нататък. Тука някои хора са се изнежили с техники колкото 1 хубава кола втора ръка и мисълта, че нещо може да прави добри снимки за малко пари ги кара да настръхват, че не им излизат снимките и може би проблема не е в техниката [smilie18]

В другия случай ще събереш едвам едвам бюджет за дърт очукан ДСЛР, със смотан очукан обектив, ще снимаш 2 месеца на автоматичен режим и ще го хвърлиш в шкафа и ще псуваш, че телефона ти вади по-добри снимки от него(не защото е по-добър, а защото ДСЛРа очаква ТИ да знаеш как да го нагласиш, за да снима добре).

Нека го кажа така - добрите снимки, които ще ги правиш с добър турбосапунер за 500-600лв нов, особено някой лумикс, за да ти излизат поне толкова добри с ДСЛР, трябва 1000та лв да ги дадеш за обектив, и отделно от това да сложиш още толкова за тяло :)

Публикацията е редактирана (22-02-14 00:03)

Дата:   22-02-14 00:28

Благодаря и на теб rx ,

Запознах се с класическия и универсален 50мм обектив. Както и с ISO, блендата, скорост на затвора - може би най-важните понятия. Не знам дали ще имам толкова време, а и желание чак толкова да навлизам навътре (макар, че не се знае).

Ще потърся някой Панасоник да видя какво се предлага. Сонито rx100 го видях за почти 1000лв.

Дата:   22-02-14 02:04

Ако зорът е да си наснимаш продуктите в магазина - стар сапунер с ръчни настройки ще свърши работа, напр. Канон G5-G9 или нещо от сорта.

Ако е за да печелиш от сток-сайтове - ще ти трябва техника за доста повече от 1000 лв.

Дата:   22-02-14 02:35

GenaDP ,

Поклон! С две изречения ми уби мераците да печеля от сток-сайтове!

Автор: rx   
Дата:   22-02-14 05:32

Наскоро гледах някаква статия за сток студио в Индия. С 200 фотографа персонал. Според шефа им студиото бълва около 10 000 фотографии. На ден! Та от каква стокова фотография казваш, че искаш да печелиш? [smilie7]

Иначе въпроса ти бе как да се НАУЧИШ да снимаш продуктова фотография, а не как да печелиш пари :) За второто - техническото изпълнение трябва да е безупречно, т.е. трябва да вложиш доста парици в тяло, в осветление, и в обективи...

Публикацията е редактирана (22-02-14 05:35)

Автор: quazimodo   
Дата:   22-02-14 06:04

И нещо, което никой до сега не е написал все още - първо се запиши и изкарай един курс по фотография за начинаещи. Може да се поинтересуваш и от групата, която един колега обучаваше съвсем безвъзмездно. Дето се вика поне ще видиш на живо какво представлява "истинската" фототехника[beer].

Дата:   22-02-14 09:13

rx,

имам съвсем друга дейност. Заинтригувах се тези дни от фотографията, защото някак си сега му дойде времето (най-вече заради децата). И мога да използвам наученото за малкия ми онлайн магазин. Но чак да печеля, да правя хиляди снимки, не мисля :).

quazimodo,

да, гледах ги - има различни курсове и ще запиша един. Имам основни познания по Фотошоп и там също видях за днес един курс. Но не мога да отида за съжаление.

rx, сега основната ми чуденка е дали по-хубава сапунерка за 600-700лв или някой DSLR нов за тази цена. Или стар DSLR за тия пари, но малко по-висок клас.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »