Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпроси за Панасоник GF-2, визьор и обектив.
Автор: kvakioh   
Дата:   19-08-13 23:50

Olympus VF 1, визьора, дали е съвместим с Панасоник GF-2?
Какъв обектив бихте препоръчали за това тяло, варио и твърд като за начало? По принцип гледам, че всичките широчки са скъпи, този 14-45 Х, тънкия имал проблеми, но не мога точно да избера...
По-малко мм по принцип бих искал. Или направо ще скоча за твърдия на макрото 60мм.
 Re: Въпроси за Панасоник GF-2, визьор и обектив.
Автор: mihajlov2   
Дата:   20-08-13 09:51

Доколкото имам представа, визьорите на Олимпус не са съвместими с телата на Панасоник и обратно. Има визьори на Панасоник, но май са скъпички и трябва да се пазаруват от чужбина. Имам лични впечатления само от 14-45 на Панасоник - първия модел, китов за G1 и GF1, и от 20/1.7 на Панасоник. 14-45 е много приличен, но не е компактен. 20/1.7 повече отива към нормален обектив. Оптически е много добър. Към тези два обектива имам и две тела - G1 и E-PL1.[smilie18]
От широките сравнително по-евтин е 14/2.5 на Панасоник. Навремето комплектуваха с него като китов обектив GF2 или GF3, вече не си спомням, и обективът излизаше без пари.

Публикацията е редактирана (20-08-13 09:53)
Автор: uri64   
Дата:   20-08-13 09:56

Ето една тема от сайта на Стив хъф, зв която той дава препратки към негови практически тестове на обективи за м4/3...интересни четива, въпреки че кадрите не винаги са "връхта на сладоледа".[smilie5]

http://www.stevehuffphoto.com/2013/08/18/the-best-micro-43-lenses-reviewed-in-case-you-missed-them/

Без да съм 100% сигурен като че имаше взаимозаменяемост между визьорите на олимпус и панасоник.
Автор: jradev   
Дата:   20-08-13 12:00

mihajlov2 написа:

> От широките сравнително по-евтин
> е 14/2.5 на Панасоник. Навремето
> комплектуваха с него като китов
> обектив GF2 или GF3, вече не си
> спомням, и обективът излизаше без
> пари.

Без пари, ама друг път. В нашите родни магазини нещо са се объркАли:
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211108110003.html
Иначе аз си взех такъв обектив от ибей (от кит), на 1/4 от цената в родната действителност...
Автор: mihajlov2   
Дата:   20-08-13 12:05

Това е цената сега, а преди около година или година и половина (не си спомням точно) искаха 700-800 лв не за обектив , а за обектив + тяло - т.е. реално подаряваха тяло към обектива. Това естествено беше за кратък период от време, докато разпродаваха последните бройки от по-стария модел GF (не си спомням точно модела), за да отворят място за новия доста по-скъп модел тяло...
Напълно съм сигурен в това, защото едвам устоях на изкушението да си взема и такъв комплект при наличието на Олимпус Е-PL1.

Публикацията е редактирана (20-08-13 12:17)
Автор: s_dyakov   
Дата:   20-08-13 14:24

VF-1 е оптичен визьор който се бодва в гнездото за светкавица и е за 17мм.
VF-2, 3 и 4 са електронни но надали са съвместим с Панасоник.
Дата:   21-08-13 11:13

Ясно за визьора.
Някакво мнение за Олимпус 12-50/3.5-6.3? Малко тъмен е, но е по-широчък.
Дата:   25-08-13 21:38

Някой да каже нещо за този Олимпус обектив? За Панасоник GF2 ще стане, въпросът е дали е по-добре от 14-45 да взема този и после твърди.
Автор: stef7   
Дата:   27-08-13 23:28

Първият ти обектив е най-добре да е китовия. Не случайно всички производители си комплектоват камерите с такъв. Като качество на картинката най-добър е най-стария китов на Панасоник - 14-45мм. С метален байонет за разлика от 14-42. След това идва 14-42 но не палачинката, а този с по-големите размери. След това са 14-42 палачинката и този на Олимпус. Има тестове на DXOMark.com, photozone.de и dpreview.com

Имай също така предвид, че всички китови обективи на Панасоник имат Image Stabilization, но този на Олимпус няма.

Моят избор бе 14-45мм. За цената си е много добър. Обичам да снимам на 24мм, които предлага Олимпуса но липсата на оптическа стабилизация е проблем, защото го използвам доста и за видео.

Публикацията е редактирана (28-08-13 07:26)
Дата:   28-08-13 16:14

Не снимам никога видео, трябва ми по-широчък обектив. По принцип не ми се отделят много пари за пълна система, затова предпочитам един по-универсален обектив, който да почва от по-широкото.
Струва ми се обаче доста тъмен, на 6.3 в дългия край, затова ще помисля. Този 14-45 също ще го видя, и един макро и съм ОК.
Автор: s_dyakov   
Дата:   28-08-13 16:29

То няма много широки m4/3 обективи:
Ако искаш широк може би Олимпус М. Зуйко 9-18.
Не е много евтин но е много хубав и доста компактен.

Както казват по-горе понеже си с Панасоник тяло - ако ти трябва стабилизация то трябва да вземаш обективи на Панасоник - те имат вградена оптична стабилизация. Обективите на Олимпус използват стабилизацията на сензора.

П.С.: Ето ти списък на всички обективи

http://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html
Дата:   28-08-13 16:49

Страницата я знам, досега съм имал само 2 обектива със стабилизация изобщо, като не я намирам за голямо предимство.
Иначе скъпи и дори прескъпи са широките обективи.
Явно ще се мятам на 14-45 и 1 макро и стига толкова.
Автор: vth41   
Дата:   28-08-13 17:00

Ако ти трябва китов + макро, то тогава по-подходящ е 12-50 на Оли, защото има съвсем приличен макро-режим. Ето пример:

http://s15.radikal.ru/i189/1206/35/b755b2ed1a8a.jpg

Дата:   29-08-13 12:43

Да за по-широк и не много скъп 12-50 на олимпус. Но тъй като на мен ми трябва стабилизиран китов обектив за видео намерих друго решение за широкоъгълен обектив. Не е идеално, основно го ползвам за видео, но става и за фото. 14мм палачинка на Панасоник, която е доста светлосилна f2.5 + широкоъгълен конвертер. Оригиналния на Панасоник - Panasonic Lumix DMW-GWC1. Или в моя случай този на Сони - Sony VCL-ECU1. Смешно е да, но конвертера на Сони пасва идеално на 14мм палачинка на Панасоник. Когато го купувах този от Панасоник още го нямаше в продажба.
28мм стават около 22мм, няма загуба на светлосила обектива си остава f2.5 няма излишни допълнителни изкривявания, едниствено се губи малко рязкост по краищата на кадъра. Тук казват че този на панасоник е също отличен.
http://www.youtube.com/watch?v=4zn6rUV8Rh8

Него може да го слагаш и на 14-42 китовата палачинка. Ако държиш наистина на широкия ъгъл - ето ти едно не скъпо решение - 14-42 + Lumix DMW-GWC1 ще ти излезе около 400+200=600лв. Или ако направиш китак 14-45 + 14мм палачинка с конвертора пак горе долу толкова + може би 50-100 лева отгоре в зависимост на колко добри цени успееш да ги намериш. За мен светлосилата е много важна тай като за видео не мога да слизам под 1/24 скорост а е желателно да снимам на 1/50, затова палачинката с конвертора е много добро и достъпно като цена решение.

Недостатъци - не може да слагаш филтри на конвертора отпред.

Примери които намерих на Flickr:
http://www.flickr.com/search/?q=Panasonic%20GWC1

Дата:   29-08-13 12:48

Значи купувам един 14/2.5 Панасоник и Сони представката и съм ок?
Звъчи добре, ще видя като цени как са.
Може би наистина ще взема 12-50 Олимпус, пък каквото стане. Излиза ми доста изгодно така, ще го помисля още.
Дата:   29-08-13 13:27

Ако може да вземеш 12-50 изгодно, взимай го. Иначе да 14/2.5 Панасоник + Sony VCL-ECU1 wide angle converter и имаш 22мм обектив на f2.5

За светлосилата на 50 мм не му мисли. Има много решения па марак и с ръчен фокус. Имам два 50мм обектива. Един Юпитер 8 на м39. Много компактен и малък. Копие на Zeiss Sonar от 40 и 50те години на миналия век. На f2 не е остър, но откъм ф4 нататък си е ОК. За портрети обаче не винаги се иска да е остър обектива. Така че си има приложение :) и много си го харесвам. 40лв обектива и преходника. Имам и Canon FD 50mm на f1.4 пак за портрет и ниска осветеност. Има много много добри светлосилни и остри 50мм обективи на ниски цени.

Публикацията е редактирана (29-08-13 14:11)
Дата:   29-08-13 14:25

Не снимам хора, трябва ми за общо снимане из градовете, и пейзаж основно. Ще избягвам такива експерименти със стари обективи и разни преходници. Но това изглежда добре с широката приставка.
Ще преценя и реша кое как. Широкото се търси, но не за много пари. Няма да се хвърлям на безогледалки толкова.
Дата:   29-08-13 16:46

Накрая се спрях на 12-50 Олимпус, и го поръчах. Другия месец евентуално визьор ще взема Панасоник и това ще е достатъчно според мен.
Дата:   01-09-13 16:33

Направо и визьор взех, първата версия на електронния на Панасоник. Дано да са добра комбинация- обектив, тяло и визьор.
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.