Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с вътрешен хард диск 2TB Seagate.
Автор: КАНЮВИГЙ   
Дата:   09-10-17 12:42

Здравейте,

Имам проблем с хардс диск Seagate Baracuda 2 тб.
-дискът не е операционен, на него преди имаше уин, но сега използвам ССД и с него на дъното имаше още един 2 тб и една записвачка, даде ми I/O грешка и аз първоначално смених портовете на дъното и махнах записвачката, тъй като всичките 4 слота на дъното бяха заети. След това го разпозна и отвори всичси папки, но
- бавно чете информацията от него, запъва се или почва да мисли много.
- ако тръгне на чете добре отначяло прехвърля бързо част от файловете със сколост 190 mb/s, след това забавя до 5 и лека полега до под 1 mb. Прехвърлих някой файлове до 0.3 gb, но един голям от 5gb ми даде 4 часа и не го прехвърли накрая.

Имате ли идеи как да процедирам и най-важното да спася файловете видео и снимки от него, докато още е рано. До сега не съм пробвал да възстановявам файлове с програми. Прилагам принт от програма HD tune pro за проверка на текущото състояние на диска.

Много, много ще бъда благодарен за помощ и реално решение.
Предполагам ще трябва да се занесе в сервиз, тъй като проблема е сериозен и не би било редно да се правят опити от моя страна и да работи допълнително и да се натоварва. Някакви съвети за сервизи.

http://kachi-snimka.info/vij.php?id=arx1507541844l.jpg

С благодарности.

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с вътрешен хард диск 2TB Seagate.
Автор: asahi   
Дата:   09-10-17 12:44

Тръгнал е. Спасявай информацията колкото можеш.

Дата:   09-10-17 12:51

Здравей,
Той, че е тръгнал тръгнал е, но може да е хардуерен проблем и колкото повече се върти може да се саморазруши и да стане неспасяемо.
Така, че най-добре да се изключи и сервиз, ако някой има опит и може да ме насочи.
[smilie24]

Автор: tyunkata   
Дата:   09-10-17 12:52

Диска изглежда си заминава. За сапасявне на инфото не е лошо да пробваш с друг, по-качествен SATA кабел. Може да смениш и захаранвашият кабел на диска, ако имаш свободен. Често некачествен интерфейсен кабел/захранване водят до подобни проблеми.

Дата:   09-10-17 12:59

Привет tyunkata,

Аз също мисля, че нещо "по трасето" е довело до проблем, въпреки, че купих възможно най-добро марково захранване преди 2 годино, но така само гадая.
Аз мисля, че не е добра идея сам да пробвам, щом бавно го чете, шансовете са нулеви да го прехвърля сам с друг чисто диск!?

Дата:   09-10-17 13:08

Ако захранването ти е качествено, пробвай със смяна на комуникационния кабел за диска. Но ако данните са ти супер важни - София, Итема Б, 7ми км.

https://sgcdn.startech.com/005329/media/products/gallery_large/LSATA12.bom.jpg

Какво може да направиш ти: 1. За Windows - копирай даните на нов диск, изпозлвай TeraCopy с опция skip, когато не може да копира даден файл. Така, данни, които са в засегнати сектори ще останат, но ще имаш да речем 95 % от данните. 2. Може да пуснеш софтуер за реалокиране на сектори, след което да опиташ да копираш пробемните файлове. Ако някой от тези проблемни файлове за важни - пак Итема.

Автор: lamerko   
Дата:   09-10-17 13:41

Незабавно си купуваш нов диск и пускаш програма за възстановяване и прехвърляне на данни като O&O DiskRecovery.

Дата:   09-10-17 14:08

Привет tyunkata и lamerko
Не смятате ли, че ще е по-добре да го занеса да видят какво е вътре, тъй като ако продължава да върти и в един момент стане прекалено късно ...

Дата:   09-10-17 15:11

Ако имаш притеснения, направо го занеси. Не може да занм какво му е състоянието въобще, затова ти го написах - ако смяташ че са ти важни данните - гасиш и при Итема Б.

Дата:   09-10-17 15:19

Да, да сутринта рано направих справка Итена Б/ явно са добри/ и го загасих без да правя опити на своя глава, надявам се да може да мине добре процедурата. Но наистина ако започне да му дава подобни проблеми е най-добре проф. консултация и отваряне, АКО НЯКОЙ ИМА ПОДОБНА ТЕГОБА.Ако някой погледне S.M.A.R.T. и го разчете ще разсее облаците поне малко. А аз ще пиша, тъй като в сервиза имат 7-8 диска за подобна диагностика, значи си направете извода, само за днешния ден....

Поздрави!

Дата:   09-10-17 15:22

Смарт данните не са тчона дигностика, а сам ооринтир какво се случва с диска. А от тях си личи, че диска има проблеми и не е рентабилен като носител на данни. А вече каква е причината и какво точно трябва да се прави за да се спасят данниите е друга тема. Щощ не си сигурен в познанията си, значи си направил правилното - занесъл си диска на фирма за възстановяване на данни.

Автор: venciwideo   
Дата:   09-10-17 16:23

а може ли да се напише модела на повредения хдд?

също и колко време е ползван?

Дата:   09-10-17 17:14

Привет,

Аз го оставих в същата фирма, колеги ми казаха, че са добри.
От там нататък ще ми кажат как стоят нещата.

tyunkata
Имаш ли опит в "спасяването на информация"!?

venciwideo
Прикачил съм принт от текущото състояние на диска в първия пост.
Там има инфо за модела на диска и колко е ползван.

Благодаря ви !

Дата:   09-10-17 18:11

Да, имам опит.

Автор: asahi   
Дата:   09-10-17 18:41

Като се стигне до цената нещата често се променят.

Автор: lamerko   
Дата:   09-10-17 19:16

КАНЮВИГЙ: по презумция, не диска е важен, а информацията на него. Гаранцията може да ти покрие 100-на лева, но не ти покрива да речем архива с творчеството ти за последните 5 години... Прехвърли си всичко важно, а после прави диска каквото си искаш. В сервиза, особено ако е по гаранция, никой не го интересува твоята информация - я low level формат може да се види, я чистак нов диск... а какво е имало там - е вече не е там. И за справка - една от най-скъпите услуги в IT е именно възстановяването на данни, като понякога цената за 1МБ информация е главозамайваща :)

Дата:   09-10-17 21:24

За мен не е важно нищо друго освен информацията, но трябва да вляза още веднъж в диска още веднъж и да проверя коя информация я имам копирана и коя не. Там няма такава услуга да седя пир тях и да гледам, трябва лично да си проверя и отсея след като ми кажат горе долу какво е състоянието като си взема диска.
Вече ще ги питам как да процедирам, с какви програми и прочие...

Да наистина може да е много скъпо, но днес копирах няколко файла преди да го занеса от по 0.3 до 1 гб, дано да издържи да проверя всичко, за да съм сигурен че няма да изгубя нещо. Вече ще следвам съветите как внимателно да се процедира.

Благодаря!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »