Автор: J0R0
Дата: 09-03-13 09:27
Гецата, моите уважения, но в изкуството не е точно така.
Чалга изпълнителите са по-добре финансово от джазмените, рокаджиите, блусарите и оперните певци.
По отношение на фотографията, мнението ми е че няма "професионални" фотографи.
Някои професии с течение на времето изчезват. Днес няма професионални телефонистки, защото в ерата на мобилните телефони са излишни.
Професионален фотограф звучи почти като професионален блогър или професионален поет... ми всеки пише, всеки снима, ако е добър и има какво да каже и покаже му обръщат внимание, може и пари да изкарва.
Преди години една шепа хора са се занимавали с фотография, затова са били "професионални", а не защото снимките им са били по-добри. Просто не е имало други, не е имало конкуренция.
Днес всеки снима, милиони апарати са на милиони места и натрупването на всички тия снимки прави нивото невероятно високо.
Толкова високо, че няма един човек (па бил той и професионалист), който да го достигне.
Всичките тия снимки са плод на различни умения, които един човек няма как да притежава, освен ако не е Батман :)
Имам снимащи приятели, които без да се смятат изобщо за фотографи правят невероятни снимки, защото това е свързано с други техни умения. Един се гмурка в моретата и прави екзотична подводна фотография. Друг лети с делтаплани и снима отвисоко. Трети покорява върхове, спи при минусови температури на палатка, катери замръзнали водопади, четвърти обикаля на стоп света, среща интересни хора и ситуации, пети е много вътрешен във футболните агитки, където не допускат чужди хора, особено пък с апарати и т.н. и т.н.
Прекрасна фотография от непрофесионалисти, която няма как да бъде направена от "професионалистите"....
|
|