Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ebay - предплатено ддс ?
Автор: GhostBuster   
Дата:   05-11-12 10:29

Днес направих поръчка през eBay и видях, че има Import Charges, които трябва да си ги платя отделно от шипинга и цената на стоката. Пишеше, че няма да дължа нищо при доставката. Нямаше опция да избера да си плащам митата при доставка. И сега не знам какво да очаквам на митницата. Нещо не ми е ясно как тези мита ще се усвоят автоматично от нашата администрация. Да не би изпращача да ги шипне първо някъде в Европа и после до България?

Отговори на това съобщение
 Re: ebay - предплатено ддс ?
Автор: testmaniac   
Дата:   05-11-12 10:32

Тази тема не е за тука!

Автор: s_dyakov   
Дата:   05-11-12 10:37

Това зависи от търговеца и куриера. Амазон предлагат такава екстра. Пратката ти пристига и куриера ти я освобождава. Тъпото е че по българското законодателство това не е много регламентирано и като дойде пратката тука в DHL и ти трябва да им дадеш нотариално заверено пълномощно за да мине освобождаването.

Но пък дадеш ли го веднъж и после е доста по лесно :)

Автор: Giorgio.K   
Дата:   05-11-12 10:41

Къде ти е търговеца? Ако е в страна от ЕС най-вероятно ще внесе стоката в тази страна, ще плати мито и ДДС и после ще ти прати стоката насам. Т.е. най-вероятно няма да се занимаваш с български митници.

Публикацията е редактирана (05-11-12 10:42)

Дата:   05-11-12 10:46

Търговецът е в САЩ

Автор: Giorgio.K   
Дата:   05-11-12 10:59

... ами значи остава куриера да прави митница в България за твоя сметка с парите дето си предплатил .. ама ще трябва пълномощно да им правиш както казаха по-горе.
... има и трети вариант, ако имат агент който им прави митница за всички стоки влизащи в ЕС в някоя страна и после ги разпращат оттам.

Автор: sky-fan   
Дата:   05-11-12 11:55

Никой нищо няма да ти плати. Ще те извикат в митницата да си платиш 20% ддс + мито 2%. Ако стоката е тип подарък и няма фактура ще ти искат разпечатка от плащането.

Автор: 3df   
Дата:   05-11-12 13:00

Единствено правилния отговор:

sky-fan
Никой нищо няма да ти плати. Ще те извикат в митницата да си платиш 20% ддс + мито 2%. Ако стоката е тип подарък и няма фактура ще ти искат разпечатка от плащането.

Дата:   05-11-12 13:29

3df написа:

> Единствено правилния отговор:
>
> sky-fan
> Никой нищо няма да ти плати. Ще те
> извикат в митницата да си платиш 20%
> ддс + мито 2%. Ако стоката е тип
> подарък и няма фактура ще ти искат
> разпечатка от плащането.

>

Това от собствен опит ли го казвате? Надявам се че сте прочели, че съм платил вече Import Charges и от eBay ме уверяват, че при това положение няма да дължа нищо на митницата, освен ако не са се променили ставките за облагане в България.

Дата:   05-11-12 13:47

Да от собствен опит го казвам. Пазарувал съм доста неща от USA и освен ако нямате някакъв документ за това плащане, който да представите тук и да ви го признаят. В общия случай се плаща ДДС освен ако стоката не е под $60 мисля беше последно. Последно купувах на баща ми стар 8-9 годишен осцилоскоп от ebay и ме караха да го разопаковам пред тях да видят дали не лъжа. Накрая ми повярваха и не плащах нищо, но той струваше $100. Всичко е по усмотрение на митничаря дали ще ти повярва или не. На мой приятел лятото му купих кожа за седалката на колата и ме караха да му разпечатвам плащането от pyapal и той си плаща ддс + мито.

Дата:   05-11-12 13:56

Не говоря за пратки с неизяснена стойност. Говоря за случаи с платени Import Charges. Затова питам дали от собствен опит говорите за ваши поръчки с платени Import Charges (т.е. платили сте си ДДС-то, но тук не ви признават плащането и пак ви облагат). Аз също доста неща съм пазарувал от eBay, но за пръв път предплащам ДДС още със самата покупка.

Автор: s_dyakov   
Дата:   05-11-12 14:00

DDP (Delivered Duty Paid) се казва този вид пратка. Т.е можеш да питаш дали като си предплатиш митата пратката ти ще бъде изпратена като DDP.
След като ти освободят пратката куриера ти я носи на адрес директно и не се занимаваш с митниците. Разбира се и ти можеш да я вземеш и освободиш но гориш с парите които си предплатил.

Виж какво са ми писали DHL за необходими документи:

Здравейте,

Приложено изпращам документите на митническа пратка ______, която днес пристигна за Вас.

За да може DHL да Ви представлява, ще бъдат нужни:

1.) Нотариално заверено пълномощно в оригинал (прилагам бланка).

2.) Копие на лична карта.

3.) EORI номер – получава се от митница по месторегистрация. Ако желаете DHL да Ви извади EORI (услугата се заплаща 15 лв), моля да попълните формата, която изпращам приложено. В нея се попълват клетки от 1 до 5 вкл. без 4, като отдолу Вие не се подписвате и не слагате дата.

4.) Документ за направено плащане към изпращача, напр. paypal, order, банков swift.

За да се възползвате от условието на доставка DDP, т.е. за да не заплащате митни сборове, е нужно DHL да Ви представлява на митница.

Ако решите Вие сам да освободите пратката, трябва да вземете документите и цесията от нашия централен офис (преди Терминал 2 на Аерогара) и с тях да отидете на Митница Аерогара (на Терминал 1). В този случай към DHL се дължат само 10 лв за цесия. Цесията ще бъде готова след 13 ч. днес.

Тел. за информация и заявки за куриер – 0700 17 700.

Автор: Mogila   
Дата:   05-11-12 14:07

Като чуя думата "цесия" ми прилошава, сърцето ми ускорява своя ритъм и леко прибледнявамhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/sim22_tn.gif

Да си няма работа човек с митници...

Дата:   05-11-12 14:17

Нямам си идея за тази опция. В повечето случаи получавам от USPS, които ползват български пощи. Ако е пратено с DHL и трябва да се обмити пак отива в Български Пощи. Ако всичко това ти е платено предварително то би трябвало да си го получиш на адреса. Ще кажеш какво се е получило накрая.

Дата:   05-11-12 14:29

Благодаря s_dyakov . В моя случай не е DHL пратката. Като дойде ще разкажа какво се е случило.

Автор: stoikovv666   
Дата:   05-11-12 17:10

Март месец минах по този път разбира се не съм в България, но трябва да е едно и също в Европа, пазарувах от digitalrev .
Платих си предварително това което си пише, дойде си пратката на врата, разписах се и толкова.

Бях пуснал и тема тогава:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1437438&t=1437438

Автор: ivodam   
Дата:   05-11-12 17:52

Това на теория звучи добре, на практика бих искал да го видя как действа. Как ще си платиш мито и ДДС на чужда фирма и как тя ще се разплати с нашия фиск. И дали нашите митничари ще признаят ставката, че понякога се заяждат или просто не знаят какво да правят. Мен са ме пращали в бюрото по Митническо разузнаване, защото се чудеха какво е това lens coat и как трябва да се обложи. Без майтап...

Успех и разкажи реално какво е станало, ще е наистина интересно! [smilie24]

[smilie7]

Дата:   05-11-12 21:39

Ето тук ме насочват за повече информация за моя случай:
http://pages.ebay.com/shipping/globalshipping/buyer-tnc.html
Effective Date: October 29, 2012

Още инфо:
http://www.ecommercebytes.com/cab/abn/y12/m08/i23/s02

Доколкото разбирам ще пускат пратката до офис на Pitney Bowes в България и после те ще я препратят до мен.

Публикацията е редактирана (05-11-12 22:02)

Автор: urgan   
Дата:   07-11-12 11:59

Добре а търговеца който е в САЩ как ще разбере колко е митото и ддс-то тук в българия за да ти поиска да те чарджне? Малко не ми е ясна тази схема. Търговеца не го е грижа на теб какви са ти таксите в твойта си държава.

Дата:   07-11-12 12:22

Няма страшно, ако се наложи пак да плащаш ще изискаш от търговеца да ти върне парите.

Автор: xela1bg   
Дата:   07-11-12 15:25

Здравейте,
Вероятно сте чували за Black Friday, тази година е на 23 ноември. Тогава големите вериги в щатите пускат промоции на всичко в тях м/у 30 и 70%. Amazon.co.uk също имат тази практика, разликата при тях, е че го правят цяла седмица. Но не е толкова просто. Не се пускат едновременно всички артикули а само определено брой, за определен период, с определено количество. Целта е ясна каква е. Но все пак, ще се опитам от там да си купя апарат.
Ето повече инфо:
http://www.amazon.co.uk/Black-Friday-Deals/b?ie=UTF8&node=161428031

Дата:   07-11-12 16:02

Ето какво видях в съобщението потвърждаващо изпращането:

Shipping Address:
Моето име
1850 Airport Exchange Blvd, Suite 400
Някакъв код от сорта WERRR0000000000032005478
Erlanger, KY 41018

На този адрес, доколкото разбрах, се помещават Pitney Bowes както е видно оттук Така че явно ще си взема пратката от някой техен представител в БГ.

Въпросната услуга на eBay се предлага за този списък от страни:
Canada, Australia,United Kingdom, Greece, Czech Republic,
Denmark, Finland, Portugal, Hungary, Romania, Cyprus,
Latvia, Slovakia,Lithuania, Bulgaria, Malta, Estonia
Slovenia

Дата:   22-11-12 19:29

Днес получих с DHL пратката вкъщи. Подателят е от Германия.

Автор: ivodam   
Дата:   23-11-12 10:13

GhostBuster: Това означава, че митническото изчистване е станало в Германия и нашите власти нямат отношение към случая.

[smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »