Автор: mitku
Дата: 06-11-12 02:25
kosio2002 написа:
> ... Ама, защо не на телеконвертор с
> този тип обективи?!?
> Маже, винетира, бърка
> експонирането, бави авто-фокуса...
> наистина не съм на ясно. Виждал съм
> телеконвертори „Тамрон“,
> наистина ли не се разбират с 70-200/2.8
> от същата марка?!?...
Да, наистина НЕ се разбира телеконверторът (аз имам точно Тамрон 1.4х от най-високия им клас) с обектив Тамрон 70-200/2.8. Просто този Тамрон и по принцип си е с доста бавен и не особено точен АФ, а като се сложи на телеконвертор, реално остава БЕЗ АФ и практически НЕ успява да фокусира и само хънти, защото с ТК му трябва и по-голяма прецизност заради увеличението. Освен туй Тамрон-ът има и супермалък ход на гривната на фокуса, та всъщност е почти невъзможно да се фокусира точно и на ръчен фокус. С две думи - не става с телеконвертор. Имам и 2х телеконвертор Кенко (среден клас от евтинджосите) и с него положението беше същото.
Сигмата 70-200/2.8 ХСМ е малко по-добре от към фокус (без конвертор е много бърз, макар и не много точен). Пак доста хънти с ТК, но чат-пат хваща фокус. При нея пък имам чувството, че причината е, че е прекалено бърз ХСМ моторът и не успява да закове навреме като е с телеконвертора пак заради увеличението и съответно нужната по-висока прецизност за фокусиране. Все пак донякъде става за ръчен фокус, защото има по-дълъг ход на ринга за фокусиране.
Най-добре в този ценови диапазон е Никор 80-200/2.8 (с двата ринга), а почти толкоз добър е и Никор 80-200/2.8 (помпа), макар и с някой слабости (най-вече предразполжението към влизане на прах в обектива и доста бавният АФ), но пък и доста по-евтин. Но и с двата Никон-ски 80-200/2.8 АФ-ът хваща далеч по-добре с ТК (явно защото просто е по-точен или поне аз тъй си го обяснявам, но може и да не съм прав).
Всичко туй съм го тествал, естествено.
Останалото е казано в споменатата по-горе тема. А и колегите са споменали някои други съображения. На твое място бих взел един от двата Никор-а 80-200/2.8 - този с двата ринга е по-удобен за работа и с по-бърз АФ, но по-скъп... и обратното - "помпата" е по-евтин, но с цената на евентуалното запрашаване и (доста) по-бавния АФ иначе е със същата оптика.
Публикацията е редактирана (06-11-12 02:39)
|
|