Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем с AF и VR системите на Nikkor 70-300 AF-S G
Автор: kirilkirov   
Дата:   16-09-12 13:56

Привет колеги,

Преди година си взех 70-300 AF-S VR, от съфорумец. По неговите думи - безупречен и малко ползван. Така и изглеждаше тогава.

За последната година (т.е. откакто е в мен) съм снимал 10тина пъти (само, уви) и нямаше проблеми, докато при последното си вадене с изненада установих, че нищо не му работи от функциите - нито VR, нито AF. А нито е изтърван, нито нищо, стоеше си в раницата. Както и да е.

Занесох го в Профайлд, макар и да не е гаранционен, за диагностика и евентуален ремонт. Звъннаха ми преди ден-два и първите думи на човекът бяха - "цената не е разумна". Съответно, оказа се, че искат 800 лв за ремонт! А всички знаем цената на това стъкло..

Естествено, отказах. Та пиша тук с идеята да питам - дали има начин за ремонт поне на AF, в някой 3rd-party сервиз или при някой съфорумец? (в Профайлд са искали да сменят цялата система за VR и AF, затова е толкова скъпо).
Обективът дори не изглежда да има следи от употреба (интересното е, че се виждат вътрешните жлебовете през предната страна на обектива, където се върти лещата за фокуса; мога да кача снимки, ако има смисъл).

Благодаря предварително!

Поздрави,
Кирил

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с AF и VR системите на Nikkor 70-300 AF-S G
Автор: peter_m   
Дата:   16-09-12 14:19

На мен за същия обектив ми обявиха цена за ремонт 1050лв (цена на нов 900лв) ...

Дата:   16-09-12 14:32

[smilie10] Това пък съвсем..

И какво направи с обектива?

Автор: danyyel   
Дата:   16-09-12 16:11

Имах същият обектив, като при мен не работеше само фокуса, така го купих и да ти кажа си го ползвах с кеф на ръчен фокус доста време преди да го продам ... даже ме е яд, че го продадох ...

Автор: pefoto01   
Дата:   16-09-12 16:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: alcap007ne   
Дата:   17-09-12 01:18

Егати ужаса[smilie10] Каква е причината по-точно ?

Автор: lutsifer   
Дата:   17-09-12 01:28

[smilie2] [smilie2] [smilie2]

Дата:   17-09-12 08:57

Не знам каква точно е причината, но, честно казано, малко се съмнявам дали не е нещо от предния собственик.. Но може и нищо общо да няма. Няма видна причина за това притеснение, но не мога да си обясня как може така да се прецака от нищото [smilie10]

Да не говорим, че ми беше любимия обектив, а все нямах време за него и тъкмо когато намерих, викам си - ей сега ще му се нарадвам и изненадка [smilie5]

Иначе помолих в Профайлд да ми кажат каква може да е причината за повредата, но момчето, което прие обектива, каза, че вече не изисквали от сервиза това по незнайно каква причина.
Аз настоях, защото искам да знам, а той ми каза - "Ами хубаво, ще запиша тук, - написа го на сервизния протокол на ръка, само на едното копие, което заминава за сервиза - но не се надявайте на отговор".

Това за мен е абсурдно.. Не виждам причина да не искат да казват причината за повредата, особено ако са сигурни [smilie11]
Чакам обаждане да отида да си го взема и ще питам пак каква може да е причината. Интересно ми е и колко ще ми вземат само за тази "диагностика".

Автор: ivjordan   
Дата:   17-09-12 11:16

Някакси, струва ми се, че проблемът е в калпавия сервиз.
Няма как в обектива да има резервна част, която по стойност да се доближава до цената на целия обектив.
Мисля си, че ако разбереш какво е повредено, трябва да видиш каква е цената на съответния чарк, а при нужда дори да отправиш запитване към чужди сервизи за цената на ремонта.
Просто няма как един ремонт да струва колкото обектива, все пак, в него има вложена оптика, труд, транспорт, данъци, печалби по веригата.
Едва ли частите надвишават 50% от крайната цена, вероятно са доста по-малко, т.е. няма как и ремонта да надвиши подобна стойност. Просто в нашия сервиз са нещастници.

Дата:   17-09-12 11:20

И аз имам същите подозрения, но нали уж е оторизиран сервиз на Никон.. [smilie11]

Мисля по същия начин, че е абсурдно да е толкова много, предвид цялостната цена.
Аз затова и писах тук - някой дали има идея към какъв друг сервиз мога да се обърна или евентуално ако някой тук прави подобни ремонти [smilie11]

Дата:   19-09-12 11:11

Май май ще трябва да си щракам ръчно или да го продам за без пари [smilie2]

Автор: xborox   
Дата:   19-09-12 11:20

Преди няколко месеца имах същия проблем с 18-105, но беше след падане. Отиде в сервиз, където също ми казаха, че цената на ремонта е по скъпа от цената на обектива. Като нямах какво да губя, отворих го и установих, че един от лентовите кабели не е добре поставен. После всичко си беше наред и още си снимам с него.
Та и ако ти нямаш какво да губиш, дерзай :-)

Дата:   19-09-12 11:41

O, lol [smilie10]

И аз си мислех същото, между другото, но като не съм отварял обективи, не посмях, но ми се струва, че на там отиват работите [smilie10]

Мерси за инфото [smilie24]

Автор: deathzone   
Дата:   19-09-12 13:55

Е бати некадърния никонски сервиз. Пусни жалба това, ако ми го направят на мен просто ще ги насера.

Дата:   19-09-12 13:58

Жалба на какво основание, колега? И до кого?

По-скоро мисля да се свържа с комисията по защита на потребителите, там всеки път са ми отговаряли. Макар че не виждам много смисъл. Мисля да го занеса на диагностика в друг сервиз и да видим какво ще се окаже. Ако е нещо дребно, тогава ще имам повече основание за оплакване.

Дата:   19-09-12 14:38

До сервиза на никон. Ти имаш протокол от никон, в който е написано, че обектива има еди какъв си дефект. Искай документ, после го прати на сервиз примерно при Зентекс и той ти казва има за смяна лентов кабел. Взимаш протокола от него за извършена работа и после пускаш жалба до Никон, комисията и т.н.

Дата:   19-09-12 14:42

[smile] И моят план беше същия. Помислих, че предлагаш нещо без втори сервиз.

Четох из форума тук, та се ориентирах към някакъв човек Атанас Атанасов, на "Дондуков 18", мисля май там да пробвам, хич нямам идея какъв/какви сервиз/и да посетя.

А Зентекс е? По-добре ли е там?

Автор: джъмбо   
Дата:   19-09-12 14:47

и от какво ще се оплакваш? направили са диагностика казали са ти цена, с две думи са си свършили съвсем коректно работата. ще се оплачеш че ти е скъпо ли???

Дата:   19-09-12 15:08

Не джъмбо, ще се оплачи, че са некадърници. Анадънмо? Когато ти си оставиш в сервиза на Никон или няма значение, чий за сервиз, но фирмения ти трябва да получиш най-доброто обслужване. Най-точната диагностика и съответно най-доброто решение за теб. Обаче, ако се окаже мили ми Джъмбо, че Пешо от Никон не си е съвршил работата и ти казва, че трябва да си купиш нов обектив, а ти имаш за смяна лентов кабел, нали знаеш какво означава това? Това означава, че някой не си е свършил шибаната работа и иска теб да те прецака. Тоест мързи го да работа, след като го мързи да работи, значи той не трябва да заема това място. Той трябва да бъде уволнен, съкратен и т.н. и на негово място да дойде човек, който иска да работи.

Автор: SLR   
Дата:   19-09-12 15:28

Лошото е че последните 10 и повече години всички сервизи за техника, която не е в гаранция, взеха да разправят че ремонта щял да излезне по скъп от продукта[smilie23]

Изнасянето на производството в Китай, развитието им на отделите за "планирано остаряване" и влагането на все по-евтини материали направи много техника достъпна за масовия потребител но я направи много по некачествена.

Наскоро един французин ми се оплака че имал обувки за по 500 евро, а не може да намери обущар да му направи поправка[smilie8]

Автор: джъмбо   
Дата:   19-09-12 15:30

получил е точна диагностика и нормално обслужване! анадъмно? сервиза на никон в бг не взима и лев диагностика, ако бе в германия само за добър ден щеше да е със 70 еврона назад

колкото до пешо, съветвам те да се извиниш защото човека е абсолютно съвестен и съм бил свидетел как е не веднъж от добра воля е правил ремонти за които клиента е 100% виновен но не му струва нищо макар да трябва да си плати поне за труда...

много е лесно да се говори отстрани но медала си има 2 страни

винаги съм казвал че никой доволен няма да седне и да напише нещи хубаво даден сервиз или техник просто защото е доволен и вече този проблем не го вълнува... обаче плювачи винаги ще се намерят да пишат с охота макар да не са прави, но ей така за спорта

Дата:   19-09-12 15:45

Като ми звъннат, ще отида до сервиза и ще видя какво ще ми кажат. Тогава ще пиша тук.

Не знам какъв ще се окаже проблемът при мен (ако въобще ми кажат), но ако е като на колегата, на който е трябвало само лентовия кабел да скачат/запоят/сменят - това не струва толкова пари..

А колкото до пари за диагностика - ще видим. Техниката не е гаранционна, така че предполагам ще има някаква сума за прегледа. Ще си проличи, като ми се обадят.

@deathzone и @джъмбо - и двамата сте прави по един или друг начин. Затова не съм тръгнал да квалифицирам никого като никакъв (от сервиза). Както казах, ще го занеса и на друго място и ще видим какво ще ми кажат там.

Но ако проблемът е наистина нищожен и може много лесно да се поправи.. Оплакване ще има, пък каквото ще да става.

За мен е абсурдно ремонт на каквото и да е в обектива да струва 800лв (дори при смяна на съответната част), като се има предвид, че цена на обектива като нов - 900 [smilie10]

Каквато и част да е, каквото и да е, не може никой да ме убеди, че останалата част от целия обектив (което е стъклария, пластмаси разни, бутони, цена на изработка, печалба, etc., etc.) е без пари [smilie5]

Автор: pefoto01   
Дата:   19-09-12 15:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   19-09-12 15:57

Пак казвам, никого не критикувам, докато не се убедя, че са в грешка [shtrak]
Просто бях леко "потресен" от обявената цена за ремонт [smilie3]

Тааа, мнение за Зентекс? Там или Дондуков 18? Или?

Дата:   19-09-12 17:11

Например колегата Xborox е имал същият проблем, но са му казали от Профайлд, че ремонта ще струва повече от нов. А то какво се е оказало, че лентовият кабел е бил изваден.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »