Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Лично впечатление от var.ND филтър
Автор: Батко   
Дата:   12-09-12 15:10

Реших най-накрая и аз да се сдобия с ND-филтър - не се знае човек къде ще попадне на водопад... И понеже съм тарикат си поръчах "adjustable variable ND" или с други думи променлив.

Моделът се води:
Fotga 82mm slim fader ND filter adjustable variable neutral density ND2 to ND400
Поръчах го от чужбина за 17.99GBP ( ~43.20лв ) с доставката и дойде за някакви си 40 дена.

Веднага го изтествах вкъщи със статив и постоянно осветление, а малко преди това и със светкавица, докато не разбрах какви глупости правя.

Филтърът общо с "Min" и "Max" има 11 позиции. Точката съм я поставял на чертичките. Снимките са правени през Live-View, за да може апаратът да изчисли горе-долу вярна експозиция в режим приоритет на блендата и съответно с променливи скорост и ISO. Снимал съм на най-отворена бленда на най-широкия край на един ултра-широк обектив.

Впечатленията са ми следните: много добро качество на картинката, не се забелязва по-голямо винетиране от нормалното с изключение на по-крайните положения на филтъра, където винетирането "полудява". Филтърът докарва -8 стопа, но според мен от предпоследната чертичка ( цифрите с червения цвят ) е неизползваем заради странното винетиране ( което доколкото знам е нормално за такъв тип филтри ), освен ако не се търси именно такъв ефект. Реално според мен човек за качествени снимки може да ползва до -3 стопа.

Ето и моите резултати ( без снимки ):

http://www.prikachi.com/images/545/5260545a.jpg

Който разбрал - разбрал!
[thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Лично впечатление от var.ND филтър
Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   12-09-12 15:35

Това не са ли два поляризационни филтъра един върху друг ?

Дата:   12-09-12 15:40

Нещо такова май.
Вероятно по-добрия вариант е да се вземат 2, макс.3 отделни ND филтъра, хем и няма да има нужда от такива експерименти да разбирам кое тиренце на колко стопа отговаря...

Дата:   12-09-12 15:53

Е кво значиние има кое на колко отговаря - въртиш докато постигнеш желания ефект, пък колкото толкоз

Автор: m_d   
Дата:   12-09-12 16:21

Резултатите не са консистентни, затова и не се маркират на вариращите НД филтри. Тъй като се състои от поляризиращи филтри, точното количество пропусната светлина зависи от ъгъл и поляритет на източника/отразената светлина (най-вече на открито).

Отделно са си свойства на поляризиращ филтър, които може да искаш, а може и да не искаш в кадъра.

Автор: tbby   
Дата:   12-09-12 17:02

Евтините филтри са гола вода. Пишете в гугъл примерно:
cokin magenta cast и се наслаждавайте :)
Нямам преки впечатления, просто се бях запалил да купувам и за момента се отказах, защото евтиното не ме устройва като качество.
Отделно тия variable много свалят качеството на изображението или поне така пишат повечето им притежатели из flickr и подобни сайтове.

Дата:   12-09-12 17:23

Няма начин да не се влошава картинката.
Обикновенния пол филтър е от две стъкла с тънък слой поляризиращо вещество между тях - сиреч 6 повърхности на пътя на светлината.
При тези двойните може и да са спестили някой друг слой и да не са 12, но като минимум са 8, така че няма нищо чудно.

Дата:   12-09-12 17:26

m_d - може би е така
tbby - чел съм и положителни мнения. Аз проблеми с цветовете, поне в стаята не забелязах:

http://prikachi.com/images/127/5261127r.jpg

Автор: siluet   
Дата:   12-09-12 17:58

Да евтините НД филтри нестават за нищо, аз взех един такъв от и-бей НД8 с намерение да го ползвам за видео ама и там се вижда как замазва картината и бърка белия баланс - отива малко в червено. Сега си ползвам един правен в Оптикоелектрон Панагюрище за военни цели - съвсем друга работа [smile]

Автор: vladod   
Дата:   14-09-12 16:03

siluet , сподели , моля как и ние да си поръчаме такъв филтър на същото място [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »