Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Слънце и светкавици
Автор: bbfl   
Дата:   23-08-12 23:41

Здравейте,

Имам един въпрос относно снимането в напълно слънчев ден със светкавици.

Знаем, че на слънце можем да снимаме при бленда 16 и 1/125 скорост. Въпросът ми е ако искам да използвам светкавица за запълващо или контра (при положение, че слънцето е основното) какви са вариантите да намаля блендата до към поне 5.6 или 8?

1. ND филтър.
2. Репортерска светкавица (тук е ясно, че синхорнната скорост от 1/125 вече можем да я вдигнем).
3. Мрежа или рамка с черна/тъмна повърхност над модела (при този вариант според мен ще получим доста преекспониран фон почти без детайли, което не е много удачен вариант ако искаме да се чете фона).
4. PocketWizard Hypersync (може би най-добрият вариант, за който се сещам).

Пропускам ли още някой вариант?

Отговори на това съобщение
 Re: Слънце и светкавици
Автор: sd   
Дата:   23-08-12 23:48

посети този семинар

Ще се упражняват точно теми свързани със снимане по време на излишък на светлина и на липса на светлина

Автор: tzl   
Дата:   24-08-12 02:10

5. Дифузер между слънцето и модела
6. Напълно в сянка и ползваш друга светкавица, за да имитираш слънце (аз лично често използвам този подход)
7. Просто слагаш F8 и 1/250 и повечето светкавици ще могат да синхронизират на тази скорост. Ако има черна линия и не е проблем можеш да я изрежеш после софтуерно. Ако изрязването не е проблем и не се губи много информация може да продължиш до 1/320 и пак да изрежеш. Особено ако снимаш с широк обектив, ще има по-малко за изрязване.

Личното ми предпочитание е да не използвам слънцето като директна основна светлина, не защото светлината му е остра (мога да я смекча с дифузна повърхност), а защото моделът уморява погледа си и се мръщи. При по плътна дифузна повърхност може да се докара до светлина, която е достатъчна за снимката и за да не "пържи" очните ябълки на модела.

Публикацията е редактирана (24-08-12 02:13)

Автор: valen_tin   
Дата:   24-08-12 09:26

най-лесното е отражател [smile]

Автор: tzl   
Дата:   24-08-12 13:21

Тук не говорим за "лесно", а за това, че човекът иска слънцето да му е основната светлина. Настройките на експонацията се правят обикновено спрямо основната светлина. Отражателят може да се ползва като основна светлина, но човекът в случая иска, тази светлина да е директно от слънцето.

Виж внимателно какво се пита.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »